Grut og fiskegratin

Hva med en god porsjon grut?

Drikk aldri av elver eller bekker i naturen er oppfordringen. Men er det virkelig så farlig?
Drikk aldri av elver eller bekker i naturen er oppfordringen. Men er det virkelig farlig? Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Arthur Frommer har en god del underholdende tips om norsk mat. Han går ut med fanen høyt hevet og betegner rettene ved sine norske navn. Da går det ikke an å henvise til rølet al eller fiskegratin. Sistnevnte rett er imidlertid verdt et avsnitt for seg selv.

Blant laks, kreps og fjellørret blir fiskegratinen utropt til delikatessen:

For de som vil flotte seg, anbefaler vi den delikate tillagede fiskegratinen.

Hvilken som helst av de øvrige tre nevnte fiskemåltidene kunne med rette blitt utropt til delikatesse – men husmannsretten fiskegrateng som gjerne blir laget for å utnytte rester, er ikke det vi ville anbefalt for en som er ute etter å flotte seg.

For de som heller spiser kjøtt, anbefaler Frommer kjøttkaker. Vi stiller oss imidlertid sterkt tvilende til om det faktisk er kjøttkaker han har spist – i så fall har han ikke vært veldig heldig. Han beskriver kjøttkakene som norske hamburgere …

Oppskrifter

Det finnes en god del sider på Internett som er dedikert til oppskrifter – også oppskrifter på norske tradisjonsretter. Her finner vi blant annet en oppskrift på grut. Her blir du oppfordret til å ha endog fløte i grøten, i tillegg til det vi vil kalle de ordinære ingrediensene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Av andre norske oppskrifter finner vi Norwegian Riskrim og Rodgrod med flode. Bon appetitt!

Drikke

Hva kan du drikke og hva bør du ikke drikke i Norge? Arthur Frommer’s anbefalinger er helt i tråd med amerikansk hysteri:

Springvann er vanligvis trygt å drikke over hele Norge. Aldri drikk fra en fjellbekk, fjord (!) eller elv – uansett hvor rent vannet må synes.

Mange som har vært på fjelltur og drukket iskaldt vann fra en fjellbekk, er vel skjønt enige om at bedre vann kan du ikke få. (Jada, vi vet det kan være tarmbakterier og andre uhumskheter der, men det tåler vi som regel i små mengder.)

Les videre om (feilaktige) turtips her.