GROTTING: Hvem, hva, hvor og hvordan

Foto: Ulv Holbye/Nordland Turselskap Foto: Ulv Holbye/Nordland Turselskap
Foto: Ulv Holbye/Nordland Turselskap Foto: Ulv Holbye/Nordland Turselskap Vis mer

Underjordisk eventyr

 1. BILDER fra grotteturer
 2. GROTTING: Hvem, hva, hvor og hvordan


Fakta om norske grotter

 • Det finnes rundt 2.000 grotter i Norge, og de fleste ligger i Nordland.
 • Råggejavri-Raigi i Tysfjord er Norges dypeste grotte, med 580 meter høydeforskjell fra inngangen på toppen av fjellet til utgangen som ligger noen få meter over fjorden.
 • Tjoarvekrajgge i Sørfold er hittil målt til å være 18 kilometer lang, og er dermed Nordens lengste grottesystem. (Den er fortsatt ikke helt utforsket.)
 • Greftkjelen og Greftsprekka i Gildeskål er de mest komplekse grottene i Norge. De har et system som en spaghettiklase.
 • Svarthamarhola i Fauske regnes for å være Nordens største innvendige naturlige fjellhall. Den kalles "Statskirka". Svarthamarola har også en innvendig isbre.

 • Trollkirken i Fræna kan trygt utforskes uten guide. Grotten går 60-70 meter inn i fjellet. Innerst i grotten finnes en underjordiske foss på ca. 14 meter.

  (Kilder: Nordland Turselskap og DNT)

  Greit å vite om grotting

  Grotting passer for de fleste, men kanskje ikke for deg med ekstrem klaustrofobi. (Det er uansett lov å snu og gå ut igjen.) Du må være i normalt god form, da det som regel er litt å gå før man kommer til grotten, og fordi grotting krever litt balansering og klatring.

  Ikke gå inn i en grotte dersom du ikke vet at det er trygt, kjenner den selv, eller er sammen med noen som gjør det.

  Riktig utstyr til grotting:
  Arrangørene stiller med hjelm og hodelykt. Noen har også kjeledresser til utlån dersom grottene er trange. Hvis ikke bør du ta på deg klær du ikke er redd for å skitne til. Ta på deg varme klær, da det som regel ikke er mer enn 5-6 grader inne i en grotte. Hansker eller vanter du bruker om vinteren kan være bra, for fuktige grottevegger kan være kalde å ta i. Fjellstøvler eller kraftige fritidssko på beina.

  Hvor lang tid tar det?
  Arrangerte grotteturer tar tre til seks timer, avhengig av hvor lang tid det tar å komme seg til grotten, om det er innlagt matpause etc. Hør med arrangøren.

  Hva koster det?
  Det avhenger av arrangør, lengden på turen og antall deltakere. Regn med å betale mellom 200 og 500 kroner per person.

  Her kan du dra på grottevandring:

 • Nordlands Turselskap arrangerer turer i Nordland, hovedsakelig rundt Fauske.
 • Naturopplevingar arrangerer grotteturer til Dummdalsgrottene og Kåsiholet i Rondane. Turene starter fra Leirvassbu om sommeren. Grotteturene arrangeres så lenge Sognefjellsveien er åpen.
 • Skjåk Rafting arrangerer også grotteturer til Dummdalsgrottene.
 • Ognes Gård arrangerer turer til Jettegrytegrotta øst for Steinkjer i Nord-Trøndelag.
 • Elvelund Camping arrangerer turer til Sagelvas grotter, som ligger ved Salangen, mellom Harstad og Finnsnes i Troms fylke.
 • Setergrotta arrangerer turer i grotta med samme navn. Ligger ved Mo i Rana i Nordland.
 • NB! Dette er bare noen av arrangørene som finnes. Kontakt turistkontoret der du skal på ferie for å finne ut om det finnes en grottetur i området.

  >> BILDESPESIAL fra grotteturer