Grotesk renselsesfestival

Phuket Vegetarian Festival, eller Ngan Kin Jeh, er en av Phukets største festivaler. Det må også være den mest groteske.

Grotesk renselsesfestival
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Festivalen innledes ved at modige menn og kvinner stikker jernpinner gjennom kinnene sine. Du er herved advart: dette er ingen festival for ømtålige mager. Det er heller ingen festival for de som helst tar for seg av livets goder – det er forbudt både å drikke alkohol, spise kjøtt og ha seksuelt samkvem under fasten. Dette skal gjøre deltakerne sterkere i kropp og sinn.

Groteske ritualer

Festivalen varer i ni dager, og i løpet av disse dagene arrangeres det mange prosesjoner og rituelle handlinger. Vi har allerede nevnt innvielsesmarkeringen hvor man stikker hull på seg selv – videre utover i de ni dagene vil du kunne bivåne mennesker bade i varm olje, se et 40-talls mennesker gå opp og ned en stige med trinn av knivsegger, og se folk gå på glødende kull.

Ti forpliktelser

Festivalen strekker seg over ni dager, og i løpet av disse dagene er det visse bud – eller forpliktelser – som deltakerne må følge:

1. Kroppen skal være ren gjennom hele festivalen.
2. Kjøkkenredskaper skal renses, og holdes atskilt fra andre som ikke er med på festivalen.
3. Kle deg i hvitt under festivalen.
4. Oppfør deg skikkelig, både mentalt og fysisk.
5. Ikke spis kjøtt.
6. Seksuell aktivitet forbudt.
7. Forbudt å drikke alkoholholdige drikker.
8. Mennesker som er i sorg bør ikke delta i festivalen.
9. Gravide kvinner bør ikke bivåne noen ritualer.
10. Kvinner under menstruasjon bør ikke delta i ritualene.
(De ti forpliktelsene er som oppgitt av Thailands turistkontor.)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oprinnelsen

Dersom du skulle lure på hva det er som inspirerer folk til å bedrive slike grusomheter, så ligger svaret i den taoistiske fasten. Opprinnelsen til Phuket Vegetarian Festival finner vi i en kinesisk teatertropp som på 1800-tallet kom til Thailand for å opptre for noen minearbeidere. Under oppholdet ble teatertroppen rammet av sykdom, og for å ære to guder, holdt teatertroppen seg til en streng vegetarisk diett – og de ble mirakuløst friske.
Innbyggerne ble selvsagt svært nysgjerrige på hva den mirakuløse helbredelsen skyldtes, og forklaringen de fikk var at svaret lå i rituell vegetarisme og tilhørende seremonier. Befolkningen omfavnet denne troen, og festivalen var et faktum.

Tidspunktet for festivalen regnes ut fra den kinesiske måne-kalenderen, og den starter den første kvelden i den niende kinesiske måned.

I år faller tidspunktet for festivalen i oktober, nærmere bestemt 16. – 25. oktober.

  • Her er Phuket, Thailand.

    Ut på tur?

    I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

    Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.