KYSTEN: Kosten bærer preg av at Norge er en fiskerinasjon. Men godsakene sender vi utenlands, og tar selv til takke med innmaten.
KYSTEN: Kosten bærer preg av at Norge er en fiskerinasjon. Men godsakene sender vi utenlands, og tar selv til takke med innmaten.Vis mer

Grotesk mat på menyen

Så du trodde du måtte reise til Kina for å finne de særeste matvanene? Norge stiller opp mot et hvilket som helst land hva skummelt kosthold angår. Prøv bare saue- og reinsdyrskalle, eller rognjolk.

- I Norge spiser en ikke noe som er ferskere enn et halvt år, skal en tilreisende en gang ha sagt. Han hadde da tatt for seg av spesialiteter som lutefisk og rakfisk, retter som krever spesialbehandling for ikke å bli infisert av bakterien Clostridium botulinium. Om han ble en norgesvenn, vites ikke.

Fra nord til sør

- Hver landsdel har sine spesialiteter. Mange av dem har sitt opphav i at det tidligere var dårlige tider, og at man hele tiden satte til side et forråd. Man utviklet raking og andre konserveringsmetoder for å tære lenger på råvarene. Man spiser nemlig mindre dersom fisken er raket og brødet noen dager gammelt, forteller Halvor Hedenstad, kokk i Gastronomisk Institutt med norsk tradisjonsmat som spesialitet.

Han forteller videre at den beste maten, som tørket fisk i Nord-Norge og storfe i Telemark, ble solgt, mens avfallet, innmat og svinekjøttet, ble middagsmat for befolkningen.

- I Nord-Norge laget man rognjolk, vrengt rognpose fylt med løk og innmat.

Men dette virker jo særdeles lite næringsrikt?

- Nei, det er tvert i mot veldig næringsrikt. All innmat er næringsrikt. For eksempel finnes det mye bær og gran i magesekkene til vilt, som ryper.

Nye tendenser

- Mye av det vi regner som tradisjonell norsk mat, har sitt opphav andre steder. Fårikål kommer fra Danmark, lutefisk antar man er et uhell som oppstod i Tyskland, forklarer Hedenstad.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Han sier at nyvinninger innen kosten ble hentet inn fra blant annet hanseaterhandelen i Bergen og etter vikingenes tokter til Frankrike.

- Kanskje spiser nudelsuppe og kaller den norsk om hundre år?

Nye mattrender oppstår hele tiden.

- Såkalt garbage food, mat bestående av hele dyret; Testikler, hjerte, nyrer og lever, er en tendens vi ser er i emning i USA. Vi kommer også til å bli mer opptatt av hvor maten kommer fra. Likeledes kommer vi til å bli mer interessert i bestemors kjøkken, tradisjonsmat laget etter gamle oppskrifter. Men det er også mange andre trender på gang innen matlaging.

Klar for urøkt saueskalle, kokte klover og komle med dott? I denne artikkelen finner du det råeste innen norske mattradisjoner.

Ut på tur?

Vekk fra norsk husmannskost? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.