JOMFRUELIGE STRENDER I AUSTRALIA: Mange søker seg hit, men langs strendene holder livsfarlig conussnegler og sjøveps til.<br />
Foto: Andersen/Hassel-Bergerud
JOMFRUELIGE STRENDER I AUSTRALIA: Mange søker seg hit, men langs strendene holder livsfarlig conussnegler og sjøveps til.
Foto: Andersen/Hassel-BergerudVis mer

Grøss og gru i vannet

De fleste frykter haien, men det er langt større sjanse for å bli syk av små giftige organismer i vannkanten enn et hvithai-angrep.

- Har du sett en cunnussnegle før? De er utrolig vakre og en får lyst til å plukke den om. Men å ta den opp, er som å gå bort til en slange. De er svært farlige, forteller Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken til DinSide Reise.

Sneglen, som lever i Sørøst-Asia og rundt Australia, har en snabel som skyter ut en giftig pil.

- Pilen kan faktisk trenge gjennom en dykkerdrakt, sier Hasle.

De som drømmer om å utrydde denne farlige sneglen en gang for alle, skal vite at forskere bruker sneglegiften i utviklingen av smertestillende preparater og alvorlige sykdommer.

Ikke rør!

Det finnes en rekke organismer og kryp i vannet - både i strandkanten og på dypere vann, ferskvann som saltvann - som kan være svært skadelige og også dødelige. Gunnar Hasle nevner i fleng: Cunnussneglen, sjøveps, skorpionfisk, steinfisk og dvergfjesing.

- For en rekke arter en kan støte på i utlandet, gjelder bare se men ikke røre, sier Hasle til DinSide.

Se en oversikt over noen av de farlige dyrene du kan treffe på i sommer, både i Norge og i utlandet.

Ut på tur?

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.