Grøss og gru i Edinburgh

Skottlands hovedstad, med sine mange tilbud, har blitt lettere tilgjenglig fra Norge. Og nå begynner Edinburgh-festivalen.

Publisert
Sist oppdatert

Gjenopprettelsen av et eget skotsk parlament (det forrige ble nedlagt i 1707) har gitt Edinburgh en energiinnsprøyting. I tillegg til det ekstra mentale løftet det gir byen igjen å bli en "ekte" hovedstad, kommer en betraktelig økning i investeringene. Bare den nye parlamentsbygningen, vegg i vegg med dronningens Hollyrood Palace, er foreløpig estimert til fire milliarder kroner. Den gamle parlamentsbygningen, et vakkert 1600-tallspalass på The Royal Mile, står faktisk fremdeles, men er vel ikke bra nok.

IKKE SÅ GJERRIGE LIKEVEL: I midten bygges det nye skotske parlamentet, foreløpig beregnet til å koste fire milliarder kroner. Til høyre Holyrood Castle, til venstre museet Dynamic Earth.
IKKE SÅ GJERRIGE LIKEVEL: I midten bygges det nye skotske parlamentet, foreløpig beregnet til å koste fire milliarder kroner. Til høyre Holyrood Castle, til venstre museet Dynamic Earth. Vis mer


Til 2000-feiringen ble det i Edinburgh også innviet et stort, nytt museum, "Dynamic Earth", som fokuserer på... ja, si det. Det er ihvertfall noe med jordskjelv og istider og slikt. Alt i en imponerende hightec-innpakning. Det er bygget inne i en ruin, vegg i vegg med det nye parlamentet.

Også på universitetsområdet bygges det.

Edinburgh, med 450.000 innbyggere, nesten like mange som Oslo, er adskillig mindre i omfang enn vår hovedstad. Fra Slottet midt i byen er "alt" innenfor gangavstand.

Verdens første høyhus

Som svar på de mange angrepene sydfra, fikk Edinburgh en gedigen bymur i 1450. I årenes løp vokste byen innenfor murene til den på syttenhundretallet hadde rundt 80.000 innbyggere på et område på knapt to ganger en halv kilometer. Tettboddheten gjorde at Edinburgh fikk verdens første høyhus, allerede på 1700-tallet ble det bygget i 14 etasjer.

Denne overbefolkede byen manglet naturligvis alle moderne fasciliteter som toiletter og innlagt vann og de hygeniske forholdene var ikke mye å skryte av. Folk døde som fluer, og idag er anslagsvis 200.000 av dem begravet på Greyfriars kirkegård.

Den skal vi komme tilbake til. Men la oss begynne med å klatre opp på Arthur's Seat.

En tindebestigning for hele familien

Edinburgh ligger på en slette ned mot nesset mellom havet og Forth of Firth. Men flere gamle vulkaner bryter gjennom slettelandet. Den ene av dem, Arthur's Seat, er et flott friområde, med spektakulær utsikt over hele byen fra den 260 meter høye toppen. En bestigning anbefales sterkt som en innledning til Edinburgh-besøket.

Det tar bare en halv time fra sentrum opp til Arthur\'s Seat, og utsikten er sensasjonell.
Det tar bare en halv time fra sentrum opp til Arthur\'s Seat, og utsikten er sensasjonell. Vis mer

Også gamlebyen ligger på en vulkanklippe, Castle Hill. Det virker utrolig at festningen, som troner på toppen av bratte fjellvegger, faktisk har vært inntatt flere ganger, i 1319 av en liten gruppe soldater som klatret ubemerket opp fjellveggen i tau!

Inne i Edinburgh Castle er det særlig de skotske kronregaliene og Skjebnesteinen, som i henhold til tradisjonen skotske middelalderkonger satt på under kroningen, som vekker interesse. Etter å ha blitt ført til London av Edvard I i 1296, og stjålet av skotske studenter julaften 1950, ble steinen endelig returnert til Skottland i 1996. Vi kan også rusle i leiligheten til Maria Stuart og se på maleriene i rommet der hun fødte sitt eneste barn.

Du er aldri alene på Edinburgh Castle.
Du er aldri alene på Edinburgh Castle. Vis mer

Edinburgh castle kan sammenliknes med Akershus festning. Her er både viktige militæranlegg, et gammelt kongeslott og flere muséer.

Camera Obscura

Til byens mange severdigheter og muséer hører også et periskop som står på et av gamlebyens høyeste tak. Bildet projiseres ned på en skive i det mørklagte observasjonsrommet, og etterhvert kan man se levende bilder av hele byen i den 150 år gamle innretningen. Et vanlig spørsmål, sa guiden, var om strandkanten på den andre siden av Forth of Firth var Norge.

Byen syder av historie og historier. Man kan så styre sine skritt videre til f.eks. The Scottish Museum, sterkt anbefalt, men ikke besøkt av oss denne gangen. Eller Holyrood Palace. Man kan ta turen ned til Princes Street, hovedgaten i det "nye" Edinburgh, der alle stormagasinene og butikkene ligger. Man kan besøke de nesten urørte hjemmene til Robert Louis Stevenson eller Sir Walter Scott, eller man kan dra til det berømte barnemuséet.

Vi gikk på spøkelsestur med the Edinburgh Storytellers.

Sterk spøkelseskonkurranse

Roald Dahl mener (i "Heksene") at det ikke spøker mer noen steder enn i Norge. Likevel har vi ingen nattlige spøkelsesturer, som Edinburgh byr på et halvt dusin av. Flere av dem blir sterkt anbefalt av flere kilder, blant annet er det en som tar deg med til et smug, St. Marys Close, som ble avstengt på 1600-tallet og først i det siste har blitt tilgjengelig for publikum, intakt, men fraflyttet (kanskje..).

Det ble også nylig oppdaget store kjellerhvelv under gamlebyen, avstengt i århundrer, dit flere spøkelsesekskursjoner tar deg. Les hva en av gjestene opplevde!

Vi valgte den kanskje aller mest berømte turen, "City of the Dead Walking Tour", hvor arrangørene hevder at deltakere har sett over 200 spøkelser de siste tre årene. Spesielt har de vært utsatt for det verdenskjente 'Mackenzie Poltergeist', som herjer i et gravkammer på Greyfriars-kirkegården. Mens noen av de andre arrangørene har faglærte historikere som guider, satser man her på historiefortellere/skuespillere.

Vår guide fortalte om hekseforfølgelser, folk som var begravd levende, de hygieniske forholdene i gamlebyen før i tiden og om ufattelig
tortur mens vårt nokså tallrike følge ruslet muntert nedover til kirkegården. Den svære porten er låst om natten, men vår mann har naturligvis nøkkel.

Den indre delen av kirkegården, som engelskmennene brukte som konsentrasjonsleir for opprørske høylendere, er avstengt også på dagtid. Ny nøkkel, og etterhvert blir vi ledet inn i et gravkammer. Klokken er 24 og guiden maler ut de mest hårreisende spøkelseshistorier.

- Om du merker en kald trekk i nærheten av deg, så dukk, eller kom deg ut, sier guiden. Folk småflirer, det er visst ordentlige hedninger vi har med idag. Dagen etter snakker jeg med en lokal dame som opplevde at en amerikaner fikk panikk, slo rundt seg og hylte da hun var med på den samme turen. Så noe foregår på Greyfriars.

Verdens største festival

Igår (5. august) startet så smått Edinburgh International Festival, som med sideprogrammer er verdens største teater- og musikkfestival. Det er først til helgen det smeller løs for alvor. Det er nok i skrivende stund vanskelig å få hotellrom i selve byen, men det skal ennå være mye ledig i omegnen. Ikke minst går det an å bo i Glasgow og pendle med toget, som går det meste av døgnet og tar 40 minutter.

Se programmene under. Det er er vanskelig å forstå at det går an å arrangere så mye på så kort tid i en tross alt mellomstor by som Edinburgh.

Det offisielle nettstedet til Edinburgh International Festival.

Nettstedet til Fringe-festivalen som går samtidig.

Ryanair til Glasgow

Vi kom til Edinburgh med båt og bil denne gangen, men Ryanair flyr nå direkte fra Sandefjord til Prestwick, som ikke er stort lenger fra Glasgow enn Sandefjord er fra Oslo. På websiden opplyser Ryanair at det skal finnes billetter for ned til 199 kroner, men vi har ikke klart å finne dem i bestillingsmotoren. Vi fant derimot billetter ned mot 450 kroner. Ikke verst det heller, selv om alle offentlige avgifter kommer i tillegg hos Ryanair.

Og for de festivalglade fant vi billetter nå til helgen!

Husk forøvrig at Ryanair har et mye lavere servicenivå enn de store flyselskapene, og ikke gjør noe for deg om de for eksempel er så forsinket at du ikke rekker tog/fly videre.

THE ROYAL MILE: Til venstre Edinburgh Castle på Castle Hill. Gamlebyen sprer seg nedover bakken til høyre for slottet.
THE ROYAL MILE: Til venstre Edinburgh Castle på Castle Hill. Gamlebyen sprer seg nedover bakken til høyre for slottet. Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer