Grisedyr garnityr

Bli med på gourmet-tur til Kroatia.

Den hvite trøffelen er den dyreste soppen i verden og er en spesialitet i Istria.  Foto: Astrid Mannion
Den hvite trøffelen er den dyreste soppen i verden og er en spesialitet i Istria. Foto: Astrid MannionVis mer

”Istrias gull” kalles den hvite trøffelen som er en av de mange gourmetspesialitetene på Istria-halvøya nord i Kroatia. ”Nåja – ikke så mange spesialiteter som i nabolandet Italia”, tenker du sikkert nå, men drar du hit på en gourmettur, kan du bli veldig positivt overrasket.

DinSide Reise tok selv turen til Istria i midten av trøffelsesongen, som varer fra september til oktober. Den ettertraktede soppen liker seg nemlig veldig godt i Istrias næringsrike jordsmonn.

I Istria er det mulig å få tak i den sjeldne, hvite trøffelen, som er den dyreste soppen i verden og selges for opptil 5.000 euro (cirka 45.000 kroner) kiloen. Men et måltid med denne eksklusive trøffelen trenger heldigvis ikke koste all verden. Trøffelen har en såpass sterk lukt og smak at kun noen løvtynne skiver kan gi retten et skikkelig løft.

I trøffelsesongen bugner restaurantene av trøfler, men ikke nødvendigvis av det dyreste slaget. Trøfler som er sorte utenpå, men hvite inni, har mindre smak, og koster ”bare” 350 euro (cirka 3.000 kroner per kilo). Det er disse du kan forvente å få servert på en ordinær restaurant i Istria i løpet av trøffelsesongen.

1,3 kilos-trøffel

Vi besøkte Restaurant Zigante som ligger cirka 65 kilometer fra Pula flyplass. Eieren av restauranten og nabobutikken, som har alt fra ferske trøfler og trøffeloljer til pateer og andre trøffeldelikatesser, Giancarlo Zigante, fant en hvit trøffel på 1,3 kilo i 1999. Den gang var det verdens største hvite trøffel, og restauranteieren ble inkludert i Guinness rekordbok. I 2007 ble rekorden slått av en 1,5 kilos hvit trøffel som ble funnet i nærheten av Pisa, Italia.

Avstøpning av Giancarlo Zigantes hvite trøffel på 1.3 kilo. Denne kan du se i inngangspartiet av restauranten. Foto: Astrid Mannion
Avstøpning av Giancarlo Zigantes hvite trøffel på 1.3 kilo. Denne kan du se i inngangspartiet av restauranten. Foto: Astrid Mannion Vis merVi startet måltidet vårt med diverse oster med trøffel, og røkt skinke fra Istria, etterfulgt av hjemmelaget tagliatelle, smør og skivet trøffel. Etterpå gaflet vi i oss nydelig stekt lam og iskrem – også med trøfler. Alt dette ble skylt ned med nydelige kroatiske viner.

Jakten på gullet

Vil du bli med på trøffeljakt selv, er dette også mulig. Før i tiden jaktet man på trøfler med griser, men i dag foregår dette for det meste med hunder. De er lettere å kontrollere og spiser som regel ikke opp trøflene de snuser frem.

Trøffeljakt med hund.  Foto: Istria Tourist Board
Trøffeljakt med hund. Foto: Istria Tourist Board Vis mer


Små grupper kan bli med en erfaren trøffeljeger og en trent hund i skogen på jakt, og ofte får du beholde trøflene selv. Vanis Travel og Hotel Kastel, for eksempel, er to firmaer som organiserer trøffeljakt for turister.

Får du ikke med deg selveste trøffeljakten anbefales et besøk til trøffeldagene i Istria, som blir arrangert i september, oktober og november. Her får du mulighet til å delta på auksjoner, kåringer av de vakreste trøflene, få smaksprøver og lære mer om den eksklusive soppen. Les mer om programmet her.

Andre matspesialiteter i Istria

Matglade turister kan altså bli veldig positivt overrasket når de besøker Istria. Med sine nære bånd til Italia, som bare ligger noen mil unna, er den tradisjonelle maten veldig lik italiensk mat; mye pasta, sjømat, ost, olivenolje og vin. Her gjelder det bare å dra restauranter du blir anbefalt og styre unna billige turistfeller.


Det vi ble aller mest imponert over, var den tradisjonelle røkte spekeskinken, som ofte serveres som forrett i restauranter. Vinproduksjonen i området vokser også mer og mer, og de vanligste lokale vinene er Malvasia og Teran (hvit) og Borgonja og Hrvatica (rød). Svært mange av disse imponerer – dra på en av de mange vingårdene som har omvisninger og smak selv! DinSide Reise kommer tilbake med en mer utfyllende sak om det istriske kjøkken.

Trøffeljakt med hund. Foto: Istria Tourist Board
Hundene får ikke mat dagen før de skal på trøffeljakt. Slik blir hundene enda mer ivrig på å finne den dyrebare soppen. Foto: Istrian Tourist Board
Slik ser trøffelen ut etter at jorden har blitt børstet av. Foto: Istrian Tourist Board
Her kan restaurantgjester på restaurant Zigante nyte en bedre trøffelmiddag ute hvis været tillater det. Foto: Astrid Mannion
Zigante Tartufi - butikken hvor du finner alle slags delikatesser med trøfler. Foto: Astrid Mannion
Inne i trøffelbutikken. Foto: Astrid Mannion
Sorte trøfler i trøffelbutikken Zigante Tartufi. Foto: Astrid Mannion
Avstøpning av Giancarlo Zigantes hvite trøffel på 1.3 kilo. Denne kan du se i inngangspartiet av restauranten. Foto: Astrid Mannion
Her oppbevares trøflene som venter på å bli fortært. Foto: Astrid Mannion
En enkel pastarett får nye høyder med noen tynne skiver trøfler. Her fra Restaurant Zigante. Foto: Astrid MannionDinSide ble invitert til Kroatia av Croatian National Tourist Board.