Greske klipper og fiesta – ut i Europa

Med disse bøkene nyter du sommeren på greske klipper og på restaurant i Paris.

Nobelprisvinner José Saramago, viser deg sitt Portugal. Dette smuget fant vi i Sintra.
Nobelprisvinner José Saramago, viser deg sitt Portugal. Dette smuget fant vi i Sintra. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Gammelt og nytt graves frem når DinSide Reise drømmer seg bort fra skrivebordet.

Ferdaminne fra Portugal

Nobelprisvinneren i litteratur, José Saramago, tar deg med til Portugal utenfor charterkatalogenes tynne beskrivelser. I Reisen til Portugal som nylig kom ut på norsk, guider han deg gjennom Portugals geografi, historie og kultur. Turen som går langs stier og pilegrimsruter, starter i Spania og ender ved glorete juggelsjapper på Algarvekysten.

Fiesta i Pamplona

Hvert år skader flere unge menn seg i en hasardiøs flukt fra rasende okser i den Nord-spanske byen Pamplona. Fiesta de San Firmín, som går fra 6.-14. juli hvert år, ble udødeliggjort i Ernest Hemingways roman The sun also rises fra 1926, eller Solen går sin gang som den norske oversettelsen heter. I denne romanen tar en gruppe mennesker - desillusjonerte og merket av krigen - seg over til Spania hvor de følger en tyrefektingfestival. Hemingways beskrivelser av tyrefektings-aficionados tar deg direkte til Pamplonas gater.

Elvevandring i Europa

Temareiser med vekt på kunst og kultur har blitt mer og mer populært. I den norske reisebransjen finnes det nå flere aktører som utelukkende driver med reiser langt fra overfylte playaer og billig sprit. Claudio Magris tar deg med på en vandring langs den 3.000 kilometer lange elven Donau i romanen som på norsk har fått samme navn. Forfatteren som er født i Trieste, forteller om kultur, filosofi og natur langs elva i en sammensatt skildring. Romanen som kom ut i 1986 - oversatt til norsk i 1991 - er en reiseguide og roman i samme bind. God tur ut i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tsatsiki Tsatsiki Johanson

Hellasinspirasjon for barna? Tsatsiki Tsatsike Johanson fikser det.
Hellasinspirasjon for barna? Tsatsiki Tsatsike Johanson fikser det. Vis mer

Barnas beste reisebok? Tsatsiki bor egentlig i Parkgatan i Stockholm, men reiser til Agios Amos i Hellas for å besøke sin far. På denne greske øya ble nemlig Stockholms-gutten unnfanget av en svært ukonvensjonell ugift mor og en romantisk, blekksprutfiskende greker. Tsatsiki er en gutt som på tross av sin unge alder, banner, kliner, sloss og juger, men han gjør det i beste mening og med stor pasjon. I Hellas stuper han fra voldsomme klipper, stjeler vannmeloner, spiser Tzatsiki, og bor hos farmor Maria i Donkeyshit Lane. Den svenske forfatteren Moni Nilsson-Brännström har skrevet fire bøker om kjærlighetsbarnet Tsatsiki, men det er først i den andre boken, Tsatsiki og Fattern at leseren blir kastet ut på ville veier på den sommerhete, greske øya. Vi venter spent på den femte boken, Tsatsiki og Retzina, som i følge forfatterens hjemmeside, skal komme ut i år.

På to hjul i Europa - på vei til Paris

Agnar Mykle forteller i Rubicon fra 1965 om et møte mellom en bondsk nordmann og fransk raffinement. Hvordan spise biff i Paris? Hvordan gå på do i lysets by? I romanen finner du avsindige kapitler – om sunnmøringer, bikkjer, katter, drikkepenger - som egner seg for høytlesning, gjerne på toget på langdryge interrail-etapper. Du får garantert nye venner.

Klar for verden? Her følger litteraturen som tar deg til Afrika, Asia, USA og Sør-Amerika.