Grenseløs shopping

Å kunne shoppe nesten uten å tenke på pris, det er luksus det. Slik luksus finner du blant annet i Kina.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Shopping i Milano og Paris er sikkert en drøm, men kanskje ikke for dem med lite penger. Vi har funnet frem til steder hvor du i enkelte tilfeller kan shoppe til du dropper – uten å bli loppa.

Markedene i Beijing

En helgetur til den kinesiske hovedstaden Beijing koster fra drøye 6.000 kroner. Da er hotellopphold inkludert. Mange benytter tiden i Kina til å shoppe billig.

Det er store forskjeller mellom fattig og rik i Kina, og du er definitivt rik når du kommer hit.
Foto: Dag Scheve Foto: Dag Scheve
Det er store forskjeller mellom fattig og rik i Kina, og du er definitivt rik når du kommer hit.
Foto: Dag Scheve Foto: Dag Scheve Vis mer

- Markedene i Beijing er svært billige. Du får blant annet gore tex jakker som ville kostet tusenlapper hjemme til noen hundrelapper. Og mange andre rimelige klesplagg. Du får piratkopierte CD-er med god kvalitet til fem kroner, og ikke minst kan du kjøpe billige, flotte kofferter til å frakte hjem varene i, sier journalist i Kvinner og Klær (KK), Helle C. Aarnes som var i Beijing i desember.

Aarnes anbefaler Xiushui Silk Market – her finner du de beste og billigste kopiene du har sett, og ikke bare i silke. På Perlemarkedet finner du ekte perler, svært billig.

Aarnes råder også Kina-farere til å ta med seg minst mulig bagasje, for du får uansett nok å dra på hjem.

Marrakech i Marokko

Den tidligere hovedstaden i Marokko har lenge vært en viktig handelsby langs Saharas handelsruter. Torget Djema al- Fna er av de største i Afrika, og her finner du både slangetemmere, spåkoner, akrobater, matboder og mange varer som er verdt å ta med seg hjem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Markedet i Marrakech var svært imponerende. Jeg la spesielt merke til teppene, keramikken og trearbeidene de solgte. Varene var flotte! sier Lisbeth Homlong som besøkte Marrakech for tre, fire år siden.

Husk at i Marokko gjelder det å kunne prute. Kan du det, oppnår du gjerne en god pris.

Basarene i Tyrkia

Krydder kan også være et godt kjøp i Tyrkia.
Foto: Dag Dahle Foto: Dag Dahle
Krydder kan også være et godt kjøp i Tyrkia.
Foto: Dag Dahle Foto: Dag Dahle Vis mer

Budget Travel Online anbefaler shopping i Tyrkia til sine lesere.

”Du vil bli overveldet av hvor mye du sparer på å shoppe smart i Tyrkia” skriver de i sin anbefaling.

De anbefaler Istanbuls basarer, hvor du kan få skinnklær, skinnvesker og andre ting i skinn for en billig penge. De fremhever at du får flotte lommebøker i skinn til rundt femtilappen.

At verdien på tyrkiske lira sank med nesten 40 prosent ved påsketider, gjør det ikke akkurat mindre lønnsomt å handle der.

Skredderne i Thailand

Hjemme i Norge er det ikke ofte man tar seg råd til å gå til skredderen for å få sydd seg en dress eller en kjole. Men i Østen kan man tillate seg det.

- I Thailand og Vietnam får du sydd både kjoler og drakter for noen hundrelapper. Kvaliteten er god, og klærne sys i vestlig stil om du ønsker det, sier Lisbeth Homlong som kom hjem med flere nye kjoler og jakker etter sin rundtur i Asia.

Å få sydd en smoking med alt du trenger til, koster rundt 1.000 kroner i Thailand. Det er mange tusen kroner spart i forhold til norske priser, og i tillegg er det skreddersydd. Vær imidlertid oppmerksom på kvaliteten – ikke alle skreddere er de fagfolkene de gir seg ut for å være.