Gratisøyene som kan bli dine

På grunn av gråsoner i økonomisk kartografi og uenighet om hva som er stein, klippe eller øy, kan disse øyene like godt bli dine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen ganger er det litt for mange om grøten. Særlig når det gjelder hvem som eier eller har økonomiske rettigheter til øyer. Eller om det virkelig er øyer, klipper eller bare stein de snakker om.

Du vil likevel ikke finne mange øyer i verden som ikke en eller annen stat har påberopt seg eierskap av. Når stater begynner å krangle om hvem som eier en øy, stort sett med økonomiske eller forsvarsmessige hensikter, hender det at øyene havner i en slags gråsone hvor ingen har mer rettigheter enn andre. Vi har laget en liste over noen øyer som befinner seg i akkurat en slik situasjon.

Denne øyen er brasiliansk og langt fra gratis, men kanskje du finner lignende i nærheten av Japan?Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Denne øyen er brasiliansk og langt fra gratis, men kanskje du finner lignende i nærheten av Japan?Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer
Hans Island er ikke i verdens mest ettertraktede nabolag, men om global oppvarming fortsetter så kan det blir mer lukrativt å bo her...
Hans Island er ikke i verdens mest ettertraktede nabolag, men om global oppvarming fortsetter så kan det blir mer lukrativt å bo her... Vis mer


PS: Det er ofte en overhengende grunn til at øyer som hverken har innbyggere eller krig - ikke har nettopp dette. De er ikke rett rundt hjørnet, det er dårlig med innlagt vann, strøm, daglivarehandler eller puber. Flybilletten er ikke-eksisterende og båtturen lengre enn en norgeskyst med Hurtigruta og konstant magekjør. Du vil sjeldent bli rik av det du finner der. Så for deg som drømmer om en tegneserieøy med en palme på - naha... De aller fleste av disse øyene er ikke som Lost-øya, med grønn jungel, hvite strender og muligheten til å være overvektig i flere år. Her skal du ha guts og stål for å reise og baller for å bo.

Ifølge FN-konvensjonen for internasjonal sjølov står det at "ethvert skjær som som ikke er bærekraftig for menneskelig beboelse på egen hånd, skal ikke ha eksklusive økonomiske soner eller kontinentalsokkel". Internasjonal lov sier også at øyer ikke er øyer med mindre høyeste punktet er 30 centimeter over vannoverflaten ved høyvann. Så kan du jo prøve å tolke resten av øy-reglene selv, ta med deg en hjemmesnekret flagg og prøve deg.

Disse øyene kan du prøve deg på:

Hans Island, Grønland/Canada

Tartupaluk på grønlandsk, Hans Ø på dansk og Hans Island på engelsk. Øyen er tre kilometer bred og ubebodd. Den ligger mellom nordvestsiden av Grønland og den kanadiske øya Ellesmere Island. Øya er en kalkstensklippe med et areal på 1,3 kvadratkilometer. Den ligger omtrent 350 km nord for den nordligste grønlandske bosetningen Qaanaaq (Thule). Nærmeste kanadiske tettsteder er eskimobosetningen Ausuittuq (Grise Fjord), 700 km sør og verdens nordligste bemannede sted, radio- og værstationen Alert, 200 km nord. Det er normalt bare mulig å komme til øya med båt på spesielt milde somre. Det var en amerikansk ekspedisjon på 1870-tallet som ga øya navn etter den grønlandske guiden Hans Hendrik Suersaq.

Siden 1973 har det vært en prinsipiell strid om øya mellom Canada og Danmark. I august 2005 sendte Canada to krigsskip til området, en måned etter at landets forsvarsminister hadde besøkt øya. Ønsker du å prøve deg, så anbefaler vi to stillongser og gode votter.

Senkaku Islands, Kinesiske Hav

Senkaku-øyene, eller Diaoyutai på kinesisk, er en ubebodd øygruppe som for øyeblikket blir administrert av Japan, men som Taiwan og Kina også setter frem krav om eierettigheter til. Øyene ligger røft sett nordøst for Taiwan, vest for den japanske øya Okinawa og nord for Ryukyu-øyene.

På engelsk er øygruppen kjent som Pinnacle Islands. De fem små øyene har en samlet størrelse på sju kvadratkilometer. Her finnes det faktisk litt mer skog og fauna, for ikke å snakke om de 300 geitene som bor på hovedøya. Her slipper du å være alene, så kanskje ikke et dumt valg hvis du er en bukk som absolutt vil skaffe deg din egen øy.

Senkaku er en øy som kanskje kan friste.
Senkaku er en øy som kanskje kan friste. Vis mer
Imia/Kardak, Egeerhavet

Imia og Kardak er de henholdsvis greske og tyrkiske navnene på de to øyene som ligger i Egeerhavet mellom den tyrkiske vestkysten og de greske øyer. Mer eksakt ligger de ubebodde klattene cirka sju kilometer fra Tyrkia og ti kilometer fra den greske øya Kalymnos. Til sammen får du 40.000 kvadratmeter tomleplass hvis du planter ditt flagg her.

Hellas er imidlertid ganske varme i trøya når det gjelder opphavsrett i forhold til kontinentalsokkelen deres. I 1996 oppstod det en større militær krise som resultat av at Tyrkia også hevdet at øyene, havet og luftrommet over tillhørte dem. Tyrkerne har insett at det er en gråsone, men gir seg som kjent ikke.

Øyene befinner seg i et klima mange av oss kunne tenkt seg å bo i, og er lettere å komme seg til enn mange av de andre stedene i listen. Den politiske situasjonen kan nok være litt klammere her enn på resten av øyene på listen.

Rockall, Atlanterhavet

Øya som ligger nærmest kjære Norge på listen over potensielle gratisøyer. Omstridt liten fjellknaus som har blitt okkupert flere ganger av alt fra greenpeacere i islendere til islendingene selv. Ingen har holdt mer enn 42 dager på den forblåste øya, så det er bare å prøve...

Les mer om Rockall og se bilder på lenken under:


Flere nyheter fra DinSide Reise:


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!