Utsikt mot Oslo sentrum fra Ekeberg. Foto: Per Ervland
Utsikt mot Oslo sentrum fra Ekeberg. Foto: Per ErvlandVis mer

Gratisopplevelser i Oslo

Oslo regnes som en dyr turistby, men det finnes også ting å gjøre som ikke koster noe.

På jobbtur i Oslo? Nyinnflyttet til byen? En gammel traver, men som ikke har tatt deg tid til å utforske hovedstaden skikkelig?

Her er forslag til hva du kan finne på - og alt er gratis!

Vigelandsparken
Oslos desidert største attraksjon, men siden besøkende ikke telles tas aldri parken med på listen. Skulpturene til Vigeland tar seg like godt ut hele året, i sol eller regn, om morgenen eller sent om kvelden. Det finnes en kafé rett ved hovedporten, men de mest populære kafeene rundt Frognerparken (som hele parkanlegget kalles, mens skulpturdelen heter Vigelandsparken) er Karabista ved Frognerbadet, Coffi i Kirkeveien, rett ved Frogner Stadion, Rustique i Neuberggate/Majorstuveien eller United Bakeries ved Frogner plass.

Vigelandsparken tar seg bra ut uansett vær. Foto: Samuli Lintula
Vigelandsparken tar seg bra ut uansett vær. Foto: Samuli Lintula Vis mer
Gamle Aker Kirke i Oslo. Foto: Mahlum
Gamle Aker Kirke i Oslo. Foto: Mahlum Vis mer
Telthusbakken gir et glimt av Oslos gamle trehusbebyggelse. Foto: Nancy Bundt/Visit Oslo
Telthusbakken gir et glimt av Oslos gamle trehusbebyggelse. Foto: Nancy Bundt/Visit Oslo Vis mer
Fra Kampen, her en 17. mai. Foto: Gunnar Strøm/Visit Oslo
Fra Kampen, her en 17. mai. Foto: Gunnar Strøm/Visit Oslo Vis mer
Utsikt mot Oslo sentrum med Operaen. Bildet er tatt fra Ekebergåsen. Foto: Per Ervland
Utsikt mot Oslo sentrum med Operaen. Bildet er tatt fra Ekebergåsen. Foto: Per Ervland Vis mer
Vestkanttorgets bruktmarked hver lørdag utenom vinteren. Foto: Wikimedia
Vestkanttorgets bruktmarked hver lørdag utenom vinteren. Foto: Wikimedia Vis mer
 Foto: Matjaz Intihar/Visit Oslo
Foto: Matjaz Intihar/Visit Oslo Vis mer
Bymuseet
Er du først i området kan du svinge innom Bymuseet, som ligger på parkens sørside. Gratis inngang. Ikke verdens mest moderne utstilling, men likevel interessant for deg som liker å se hvordan folk levde før i tiden. Stikkord er trehus, utedass og hest og vogn i gatene. Her er også en ålreit kafé.

Telthusbakken og Gamle Aker Kirke
Blir du helt nostalgisk av Bymuseet-besøket, reiser du østover til Telthusbakken for å få et glimt av Oslo slik det en gang var. De små skjeve trehusene oser av sjarm. Gå opp bakken til Gamle Aker Kirke, Oslos eldste kirke. Historikerne er litt uenige om hvor gammel steinkirken er, men vi snakker om begynnelsen av 1100-tallet, eller kanskje litt før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kampen
Vel så sjarmerende er den lille haugen like øst for Tøyen - Kampen. Her kan du se utover indre Oslo øst fra Kampen park, og deretter traske rundt i de smale gatene og kikke på de koselige husene. Er du middagssulten, stikker du innom Kampen Bistro, men hvis du bare vil ta en pust i bakken, besøker du en av de små kafeene på Kampen, Javelin eller Lille Kampen, for eksempel. Det finnes også en del morsomme butikker her, for eksempel interiørbutikken Tante Guri.

Elvelangs langs Akerselva
Akerselva er Oslos sentrale elv, og den renner helt fra naturskjønne Frysja og ned til sentrum. Langs hele elvestrekket er det turveier. En flott tur på åtte km som tar deg forbi Nydalen, mellom Sandaker og Sagene, forbi Grünerløkka og ned til Vaterland. Se nettsiden Akerselvavandring.no for mer om turen. Her finner du også oversikt over spisesteder/kafeer du kan stoppe langs elven.

Ut og spise i Oslo? Sjekk våre anbefalninger til billige og bra spisesteder:

Fem fine forslag

Se åtte ande anbefalte oslorestauranter her

Og syv restauranter til her

Utsikt fra Ekebergåsen
Kaksene i Holmenkollåsen valgte feil hvis de ønsket å sole seg i glansen av rikdommen sin, for det er Ekebergåsen som er Oslos vestvendte solside. Utsikten over byen er upåklagelig. Stien begynner ved Kongsveien, like etter at du har passert den gamle Sjøkrigsskolen. Etter bare noen hundremeter kommer du til en åpen slette med piknikbord og en stue som selger vafler (hvis den er åpen når du er der). Ved veis ende kan du surre videre og utforske villastrøket på Nordstrand, svinge forbi Ekeberg med sine hester, lange ut over Ekebergslettene, og ende opp på Ekebergrestauranten for noe å drikke eller spise, hvis du er nøden. Sistnevnte er langt fra gratis, dog.

Vestkanttorget/Birkelunden
I helgene kan du snoke rundt i antikviteter og snurrepipperier både i øst og vest. Morsomt tidsfordriv, selv om du ikke kjøper noe (hvis du skal - husk å prute). På Vestkanttorget (som egentlig heter Amaldus Nielsens plass), stiller proffe antikvitetshandlere seg opp sammen med folk som har tømt kjeller og loft hver lørdag frem til vinteren blir for kald. Her er det mye fint og dyrt, men du kan også gjøre riktige kupp (fortrinnsvis hos dem som bare har ryddet hjemmet for skrot). Vestkanttorget ligger et stenkast fra Frognerparken, så slå gjerne to fluer i ett smekk. I Birkelunden arrangeres det marked på søndager. Hoveddelen av selgerne selger ting fra 40-tallet og frem til i dag. Møbler, vinylplater, klær, men også en del håndverk og husflid som skjerf, smykker osv.

Nasjonalmuseet
Alle har hørt om Nationalgalleriet, og vet at Munchs Skrik henger der, men har du vært der? Hvis ikke, bør du ta turen en ledig ettermiddag. Det er gratis inngang (bortsett fra til spesielle utstillinger. Det er også gratis på Museet for Samtidskunst, der mer moderne verker vises. Det samme gjelder Kunstindustrimuseet og Nasjonalmuseet - Arkitektur. Mer info hos Nasjonalmuseet.no.

Operaen og Operataket
Vi må nesten nevne dette også, selv om "alle" har fått med seg at Operataket er det nye sightseeingstedet i Oslo. Kombiner gjerne med en spasertur videre til Akershus Festning, før du ender opp på et hyggelig spisested på Aker Brygge eller Tjuvholmen.

Nesten gratis sightseeing
Kjøp deg en trikkebillett på 12-trikken på Majorstua, og bli med nedover til Frogner. Du kjører gjennom noen av Frogners fineste gater, før du får et glimt av Vika. Så åpenbarer Aker Brygge seg med Rådhuset, Rådhusplassen og Akershus Festning. Gjennom Kvadraturen går ferden videre til Oslo S, byens knutepunkt. Videre får du et glimt av det flerkulturelle Oslo hvor du kikker ut av trikkevinduet nedover Brugata mot Grønland. Så sklir trikken videre over Akerselva mot Schous plass, og så går det oppover mot Grünerløkkas mylder av butikker, kafeer og restauranter. Litt roligere tilstander på Torshov, med sin karakteristiske 20-tallsarkitektur med luftige gårdsplasser. Videre går ferden over Sandaker og opp mot Storo, der et av de største shoppingsentrene i Oslo nylig åpnet. Så kjører trikken over den sterkt trafikkerte ringveien, og forsvinner oppover i de fine villastrøkene på Grefsen opp mot Kjelsås. Herfra kan du gå til Teknisk Museum på Frysja, eller begynne på akerselvavandringen som nevnt over.