Gratis overnatting verden rundt

Trange reisebudsjetter får sin løsning om du tør teste ut gratis sofaer verden rundt.

Lavpriseventyret er lett å nyte i luften, men man må jo også bo. Det er ofte her de store budsjettrykkene kommer på en lengre ferie. Backpackernes løsninger er gjerne å sove i hengekøyer på strendene, slaraffe på flyplasser og overnatte på tog. Men nå kan du skaffe deg de vennene du trenger i verden: Venner som gladelig spanderer en natt på en ekstra sofa eller madrass.

Medlemmer

Nettstedet Couch Surfing matcher reisende med "sofaeiere" rundt om i verden. Mer enn 8.000 personer fra 127 forskjellige land har registrert seg på nettstedet siden lanseringen, og av disse finnes flere også i Norge. Det er en liten overvekt av menn som har registrert seg, men det er også grupper som par, bofelleskap etc.

Dette er et typisk backpackertilbud. Det er først og fremst unge mennesker som melder seg på, og nedre aldersgrense for å registrere seg er 18 år. Snittalderen ligger på 29 år, men det er også eldre personer som prøver dette tilbudet.

Ved registrering må du ha med følgende informasjon:

 • Navn
 • Kontaktdetaljer
 • Det er lettest å finne treff om du også inkluderer informasjon om hva du liker, hobbyer, drømmer og et bilde av deg selv.

  Et sted å sove

  Selv om nettstedet heter Sofa Surfing, så trenger ikke de som tilbyr soveplass å holde seg kun til sofaer. Det kan være en hage å sette opp telt i, et eget rom, en madrass eller en liten hytte.

  Tur til Island som bakgrunn

  Sofasurfende grunnlegger, Casey Fenton. Bilde fra couchsurfing.com
  Sofasurfende grunnlegger, Casey Fenton. Bilde fra couchsurfing.com Vis mer


  Mannen som startet nettstedet, Casey Fenton fra Alaska, kom på ideen da han selv kom over billige billetter til Island. Han ville ikke bo på hotell hele helgen, og sende like godt mail til 1.500 studenter i Reykjavik med forespørsel om overnatting. Han fikk mange napp, og endte i et studentkollektiv som tok ham med på byen og viste ham "sitt" Island. Fenton var så fornøyd med opplevelsen, at han ville utvikle mulighetene for dette videre. Nettstedet ble lansert i januar i fjor.

  Sikkerhet

  Nettstedet har bygget opp ulike sikkerhetsnivåer som bidrar til å øke sannsynligheten for at de som kobles sammen er troverdige og pålitelige personer. Uansett er det nok likevel en idé å sikre seg mot ubehageligheter før du tar inn fremmede, eller losjerer hos noen du ikke kjenner. For eksempel kan du satse på å møte dem på et offentlig sted først, ha med en mobiltelefon slik at du kan kontakte mennesker du stoler på, og informere familie og venner om hvor du skal bo før du drar.

  Ekstern lenke:
  Couch Surfing

  Mer for backpackere