Gratis ferieopphold i 50 land

Bytt drabantbyleiligheten din med et eksotisk krypinn i Spania i vinter- eller påskeferien. Pris: Nesten ingenting.

Det eneste du betaler er medlemsavgiften i et av firmaene som formidler bytte av boliger. I det internasjonale byrået Intervac koster avgiften deg 600 kroner, en utgift du eventuelt kan dele med dem du reiser sammen med. Prisen for flybillettene kommer i tillegg.

Du kan bytte til deg bolig i ferietiden i mer enn 50 land - nærmest gratis!
Du kan bytte til deg bolig i ferietiden i mer enn 50 land - nærmest gratis! Vis mer

I storbyer er hotellprisene imidlertid så høye at hotellutgiftene overstiger reiseutgiftene. Da er boligbytte et glimrende alternativ. Du slipper hotellregningen, og kan også avtale bytte av bilen. Dermed kan du glemme leiebilregningen i tillegg.

Tryggere enn du tror

- Du får da en svært billig ferie, og får for eksempel råd til å ta med barna til utlandet. Samtidig bor de du har byttet med i leiligheten din. Det minsker faren for ferieinnbrudd. Dessuten vanner de blomstene og klipper plenen din, forteller Nina Solli, koordinator i Intervac Norge.

Bare noen hundre husstander i Norge benytter seg årlig av muligheten for boligbytte i feriene. I utlandet oppdager flere og flere at de kan strekke feriebudsjettet lenger på denne måten. Bytteordningen er basert på tillit, og noen vegrer seg for å åpne hjemmet sitt for vilt fremmede mennesker. Firmaenes egne tall viser imidlertid at antallet klager er lavt.

Hovedårsaken er trolig at du selv avtaler premissene for bytteavtalen med dem du bytter med. Byttebyrået formidler kun kontakten og forfølger saken dersom noe mot formodning blir skadet. Begge partene har dessuten gjensidig interesse av å behandle boligen forsiktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik fungerer det:

Du begynner med å fylle ut et standard innmeldingsskjema fra byttebyrået. Flere tilbyr innmelding på Internett. I tillegg må du levere bilde(r) av boligen din, og betale innmeldingsavgiften. Du oppgir hvor du kan tenke deg å reise samt andre ønsker/krav til ferieboligen. Deretter blir du og boligen oppført i en katalog som distribueres ut til medlemmer i involverte land. Dere blir også presentert på byråets Internett-sider.

- Nå er om lag 10 000 bytteklare boliger registrert i Intervacs internasjonale database, opplyser Nina Solli.

Etter innmeldingen er det opp til deg og de andre medlemmene å kontakte hverandre for avtale om bytte av bolig. Dere blir da enige om vilkårene for bytteavtalen. Dersom du vil ha plenen klippet og blomstene vannet, bør du selvsagt gjøre liknende oppgaver i huset til dem du bytter med. De fleste ønsker et opphold på mellom to og fire uker, men en økende andel bytter boliger for en langhelg eller uke.

Byråene

Forskjellige byttebyråer har ulike rutiner for framdriften ved innmelding og bytte. Noen, som Intervac, har frister for innmelding fem ganger i året. Andre åpner for en mer kontinuerlig innmelding. I Norge dominerer byråene Intervac og Homelink , som er representert ved Ferieklubben Norsk Boligbytte her i landet. Internasjonalt er floraen av liknende byttebyråer etterhvert blitt omfattende. Frankrike, Storbritannia og USA har fl

Intervac
Nina og Jostein Solli. Tlf: 23 22 02 50. E-post: solli@intervac.no

Ferieklubben
Norsk Boligbytte. Tlf: 56 52 66 16. E-post: norway@homelink.org