Grand luksus på Oslos tak

En suite er et hotellrom med egen stue. Så enkelt er det. I blant hender det dog at hotellene spanderer litt ekstra på de store værelsene. Vi har tatt en titt på Grand Hotels nyeste juvel.

Opp en trang trapp, rundt ett hjørne, inn en sort dør og så står du der. Grand Hotels nyeste og største suite ser ut som en liten ballsal. Høyt under taket og langt mellom veggene. Det må bli litt ensomt her oppe, er første tanke som slår meg. På den annen side - har du penger nok til et rom som dette her, har du sikkert også nok til å spandere en weekend på dine nærmeste venner.

I ukene fremover vil vi besøke hovedstadens største hoteller, i jakten på uhørt luksus. Først ut er Grand Hotel med sin Milleniumssuite, neste uke kan du bli med til Hotel Continental og den kongelige Royalsuiten.

Grand Hotel åpnet i 1874. Bli med oss helt til toppen.
Grand Hotel åpnet i 1874. Bli med oss helt til toppen. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Luksus på Oslos tak

I 1999 smykket ærverdige Grand toppetasjen med en flunkende ny suite. Inntil da var det naborommet Christian Radich, som hadde jobben med å huse de celebre og rike. Etter ti ukers arbeid, ble den nye suiten innviet 16. desember 1999. Naturlig nok når man ser datoen, fikk den navnet Milleniumssuiten.

- Det er en luksussuite på Oslos tak. Beliggenheten er midt i smørøyet, utsikten er fantastisk, og så er den litt privat. Det er viktig, forklarer en beskjeden hotellsjef, Tomm Caspersen.

220 kvadrat med luksus

Milleniumssuiten måler over 220 kvadratmeter. Kort summert består den av en forgang, med inngang til butlerrommet. Videre kommer du inn i en hall med garderobe og eget toalett. Hallen åpner seg inn i stuen, som er utstyrt med spisebord, sofagruppe, minibibliotek og cocktailbar. Det neste værelset er soverommet, med to queen size senger og arbeidsplass. Herifra er turen kort til hovedbadet, som består av et dusjrom, et nedsenket boblebad med egen tv, separat wc og badstue. Pikkpakket plasseres i et eget garderoberom, med inngang fra soverommet. Til slutt har både soverom og stue utgang til den gigantiske vestvendte terrassen, med utsikt over Oslo sentrum.

For de som skulle lure: Et butlerrom er et tilhørende rom, hvor gjestene kan plassere tjenere, livvakter eller andre påheng. Rommet er for øvrig fullt utstyrt med bad, toalett, tv og minibar. Ingen skal lide nød.

En Rolls Royce

Suiten er designet og bygget av innredningsfirmaet SIAS. I følge administrerende direktør Martin Strømmen, kan Milleniumssuiten best beskrives som klassisk engelsk med tydelig kontinentalt preg.

- Milleniumssuiten er en Rolls Royce blant suiter. Når vi designet rommene, valgte vi å forsterke det etablerte preget som allerede ligger i hotellet. Grand er jo et veldig klassisk hotell, både utvendig og innvendig. Resultatet har blitt klassisk kontinentalt, slik det er vanlig på de fineste hotellene i England, Frankrike og Tyskland.

Det lukter virkelig luksus lang vei, men pryden er ikke prangende. Ingen gjenstander er tilfeldige, og alle detaljer er nøye vurdert. Stolene i stuen er av lakkert oliventre fra Spania, med innlagt kontrastfiner. Den spesielle teknikken kalles interzia, påpeker Strømmen. Badet er bygd med eksklusive sandsteiner – travertin, rød rosso fra Alicante også litt sort granitt. Badstuen er bygget i sypresstre, med benker av den afrikanske tresorten abachi. Rommet gløder i rødt. Takene har en klassisk oppbygning, med oppløftet sentrum. Sammen med dørene på 2 meter og 50, skal dette gi suiten et slottspreg. Martin Strømmen er stolt.

- Dørene er helt enorme, jeg tror ikke du finner slike andre steder enn på Slottet.

22.000 natten

Skal det være, så skal det være. Et eget tv-apparat for badekaret hører med.
Skal det være, så skal det være. Et eget tv-apparat for badekaret hører med. Vis mer

Mens vi er inne på de ”enorme” elementer, kan vi jo nevne prislappen. En natt i Grands toppetasje koster deg 22.000 kroner. Prisen har hotellet kommet fram til ved å sammenlikne kvalitet og fasiliteter ved sine egne rom, samt andre hoteller. Ønsker du å booke, bør du være ute i god tid. Selv om rommet som regel er ledig, er det skikk på huset å foreta noen høyst enkle undersøkelser om de interessertes økonomisk status. Man ønsker jo ikke å lide tap.

Når gjestene sjekker inn skal det stå fruktfat, friske blomster og litt musserende vin til disposisjon. En liten gest for å blidgjøre klientellet. Inkludert i prisen er for øvrig også frokostbuffé. Skulle gjestene synes at det er ekkelt å spise dagens første måltid sammen med de andre fattigslige gjestene, kan de selvfølgelig få sendt opp et velutstyrt fat. Det koster 40 kroner. Mon tro om det legges til i totalen?

- Vel, det hender at vi er litt romslige med det der, ler Caspersen. 22.000 er for øvrig listepris, som oftest er gjestene her oppgradert fra andre suiter.

Et tips for de listige må da altså bli å skaffe seg et pent etternavn, en tilsynelatende feit bankkonto, ta inn på en vanlig suite og så komme på godfot med conciergen.

Tør vi spørre hvem som frekventerer ”Oslos lukrative tak”?

- For det meste dreier det som om representasjonsbesøk. Statsoverhoder og større firmaer som ønsker et lokale for møter, middager, jubileer og andre tilstelninger. Men selvfølgelig får vi en del celebre gjester også, som Britney Spears og Eros Ramasotti, skryter Caspersen.

Myter og rockestjerner

Med Oslo for våre føtter. Det er godt med plass på terrassen.
Med Oslo for våre føtter. Det er godt med plass på terrassen. Vis mer

Nå er vel ikke verken Eros eller Britney regnet som eksponenter for rockestjerner med utsvevende liv og heslige vaner; Jeg, for min del, har alltid lurt på om nyrike rock ’n rollere med stjernenykker er en pest og plage for hotellene?

- Det er nok mest en myte, faktisk er våre erfaringer at de man skulle tro var verst gjerne er de som oppfører seg best. Selvfølgelig finnes det noen som stiller litt større krav enn andre, men slikt går vi ikke ut og forteller – vi praktiserer god hotelldiskresjon, bekrefter Caspersen.

Suite til folkelig pris

Det er ikke så mye å trekke på Milleniumssuiten. Den er storslått, og har det meste man kan forvente seg fra en suite. Vi skal imidlertid røpe en aldri så liten hemmelighet: 22.000 kroner er blodpris. For deg med fornuften i behold, kan Grand tilby vakre storslåtte suiter til en langt rimeligere penge. I sjette etasje, ligger for eksempel den "kummerlige" Ibsensuiten. Her snakkes det ikke høyt om popstjerner, presidenter og andre velkjente avisfjes. Kvadratflaten er sunket til 80, og boblebadet er uten tv. Som kompensasjon er døgnprisen kun 4.500 kroner. Kjære redaktør, er det ikke snart på tide å sende en hardt arbeidende reisejournalist på et weekendopphold?

Billig ferie i siste liten?

Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.