Gøy i Goa - hippienes paradis

- Hello sir, do you want a curry muffin ...? Jeg har knapt kommet inn på flyplassen før jeg får mitt første tilbud. Litt senere, inne på flyplassen, kommer en politibetjent høflig bort til meg, og vil ha meg til å kjøpe alkohol fra den eneste alkoholbutikken av sitt slag på flyplassen. Velkommen til Goa! Tekst og foto: Haakon F. Stenersen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se bilder fra Goa

De mange fine strendene er nok det som trekker flest turister til Goa i dag. Det er mange å velge mellom langs hele den 105 kilometer lange kysten. Selv valgte jeg Colva som min base i Goa. Det er en livlig liten by midt på kystlinjen, og derfor også et fint utgangspunkt for turer til andre deler av delstaten. I Colva bor norske Turid. Hun driver restauranten Goodman sammen med sin indiske ektemann, og hun kan gi gode råd om alt du måtte ønske å vite om Goa.

Blide jenter fra Goa. Foto: Haakon F. Stenersen
Blide jenter fra Goa. Foto: Haakon F. Stenersen Vis mer
 Foto: Haakon F. Stenersen
Foto: Haakon F. Stenersen Vis mer


Herfra arrangerer Goa Animal Welfare Trust (www.gawt.org) elvecruise på Sal-elven, der også delfinsafari inngår. Turen varer 4-5 timer og inkluderer en glimrende lunsj med kongereker og så mye drikke du vil ha. Det koster bare 100 kr, og inkluderer all transport. En god deal du absolutt bør få med deg. Overskuddet går for øvrig til et senter for løshunder i Goa.

Det arrangeres også elvecruise fra landsbyen Cambarjua, som ligger nær hovedstaden Panjim. På disse turene kan man være heldig å se de siste gjenlevende krokodillene i Goa. På grunn av begrenset tilgang på mat er det nå bare noen få titalls tilbake.

Goa er en av vinterens mest eksotiske charterdestinasjoner, og appellerer til de fleste. Den eldre garde og barnefamilier velger som regel å bo rundt den lille byen Calangute som ligger nord for hovedstaden Panjim. Dette er det mest kommersielle stedet i hele Goa, og prisene er også noe høyere her, men så er også tilbudet til de besøkende stort.

De fleste ungdommene drar til strendene som ligger helt sør i Goa. Palolem er den mest populære, mens Patnem som ligger litt lengre sør, er for de som vil ha mest mulig ro. Generelt er omgivelsene grønnere og frodigere her enn lenger nord, og strendene av noe bedre kvalitet.

Enda lenger sør ligger det sørligste hotellet i Goa. Det er Inter Continental, med egen strand og golfbane. Her er det dyrt og eksklusivt, og golfentusiaster vil sikkert like banen som ligger tett inntil stranden.

Se bilder fra Goa

Sightseeing

Blir man lei av strandlivet og vil ha mer kultur, kan man ta turen til de severdige Vijayanagar-ruinene og templene som ligger utenfor byen Hampi. Denne attraksjonen ligger i den store naboprovinsen Karnataka, og var et av de største hinduimperiene på 1500-tallet, da det bodde rundt en halv million mennesker her. Med et flateinnhold på 43 kvadratkilometer, er dette en av de største severdighetene i sentral-India.

Det anbefales å ta dagtog til Hampi, for det er mye å se på veien. Husk å bestille togbillett noen dager i forveien, for det blir fort utsolgt, også på første klasse. Eventuelt kan man ta nattbuss. De har egne senger, men er allikevel ikke veldig komfortable. Turen tar normalt 6-7 timer fra Colva.

Mange livnærer seg som fiskere i Goa. Foto: Haakon F. Stenersen
Mange livnærer seg som fiskere i Goa. Foto: Haakon F. Stenersen Vis mer


Hei hippie!

Min første utflukt nordover går til det store hippie-markedet i Anjuna, som arrangeres hver lørdag. Flere tusen mennesker kommer da til det store og livlige markedet (hovedsakelig turister), og på kvelden er det fest med forskjellige konserter, og høy stemning. Dette stedet er definitivt verdt et besøk, og utvalget av varer er enormt. Prisene er det lite å si på, men husk å prute! Jeg vil anbefale å sette av noen timer eller mer for å få med seg alt sammen. Ikke pakk med deg for mye fra Norge, for du trenger all den ledige bagasjeplassen du kan få etter en tur til dette markedet!

Det ble også et besøk til hovedstaden Panjim og den gamle hovedstaden Old Goa. Panjim kan by på bra shoppingmuligheter og har flere fine portugisiske kolonibygninger.
Old Goa har de eldste og flotteste katedralene og kirkene i hele India.

Ut i naturen

På min utflukt sørover, starter jeg i nasjonalparken Cotigao. Den ligger 30 minutters kjøring fra Palolem, og kan by på frodig natur, et rikt fugleliv og flere ville dyr, inkludert leopard. Goa har i alt tre nasjonalparker, og de er alle verdt et besøk, om det så bare er for å få naturens fred og ro. Inngangsbilletten er bare noen få kroner.

Jeg besøker også Goas mest kjente krydderplantasje, som ligger utenfor byen Ponda. Den ligger i frodige og behagelige omgivelser ved en innsjø. Her kan du få en innføring i krydderets historie og alle dens gunstige egenskaper til matlaging og medisin. Her serveres nydelig vegetarmat, og utvalget av naturprodukter basert på det som gror i området er stort. Her kan du også bade med elefanten, mens du vasker den bak øret, og får en solid dusj fra snabelen!

For kropp og sjel

Har du litt vintertrøtte og ømme muskler bør du prøve Ayurveda-massasje. Det er en form for massasje som omfatter bruk av olje og forskjellige urter som er pakket inn i tøy og varmet opp. Det hele tar en times tid, og etterpå kjennes det ut som du har fått en helt ny kropp!

Maten er nydelig i Goa, og man kan velge mellom alt fra europeisk mat, til kinesisk og så klart indisk. Det er mye god fisk å velge i, men også her er det mindre fisk å få i havet enn tidligere, så fisk er dyrt sammenliknet med annen mat. Siden de fleste hinduer er vegetarianere, er utvalget av velsmakende vegetarmat stort, og som regel er maten sterk, for i India brukers det mye chili og curry.

Alt i alt kan Goa trygt anbefales, og det er en en stor mulighet for at dette blir et sted du vil besøke flere ganger.

Se bilder fra Goa

Fakta om Goa

Geografi og klima: Goa ligger omtrent midt på vestkysten av India, og har et flateinnhold på 3.700 kvadratkilometer. Goa har to sesonger. Regntiden fra april/mai og til oktober, og den tørre og litt kjøligere årstiden fra oktober til april.

Kultur: Vasco de Gama ankom Goa allerede i 1498, og de sentrale delene av Goa ble kort tid etterpå opprettet som en portugisisk koloni. Men det var først i 1781 at portugiserne fikk kontroll over hele det landområdet som Goa har i dag. Denne blandingen av indisk og portugisisk kultur er også synlig i dag. Av cirka 1,4 millioner innbyggere er 65 prosent hindu, 30 prosent kristne og rundt fem prosent muslimer. Omtrent 1,3 millioner turister besøker Goa hvert år.

Helse & hygiene: Bortsett fra en og annen sandflue og mygg, er det lite som vil plage deg. I byen Margao har det vært et lite utbrudd av den potensielt dødelige malariatypen falciparum, så skal du oppholde deg i denne byen kan du vurdere å ta malariamedisin. Ellers bør du unngå grønnsaker og frukt hvis du ikke er sikker på om de er vasket med flaskevann.

Sikkerhet: Det er lite kriminalitet i Goa, men tyveri forekommer der som alle andre steder. Både uniformert og sivilt politi patruljerer strendene, så sikkerheten er god. Den liberale holdningen til narkotika man så tidligere, er nå endret, og straffene er harde.
Politiet i Goa er, som i resten av India, korrupte og de fleste forseelser løses med penger.

Mat og drikke: Utvalget av mat er stort, og det er rimelig. Normalt kan du få både frokost og lunsj for 15-20 kroner, og en middag koster ikke stort mer. Men sjømat er dyrere. Fiskemiddager kan lett komme på 60-80 kroner og hummer er som hjemme eksklusiv mat som er dyr (100-150 kroner stk). Også utvalget av drikkevarer er stort, og alkohol er rimelig. En øl koster cirka fire kroner. Vin og sprit er også tilgjengelig, men de lokale variantene er av variabel kvalitet.

Transport: Den rimligste måten å komme til Goa på er med charter, men da kun med en eller to ukers varighet. Normalt ligger prisen på 6-7.000 kroner t/r uten innkvartering, men prisene har vært nede i 3.000 kroner hvis du finner en restplass, rett før avgang. Men da bør du ha skaffet deg visum på forhånd! Et annet alternativ er å fly med rutefly til Bombay.

Lokaltransport er meget rimelig, men veitrafikken kan virke skremmende, og det anbefales ikke å kjøre selv. Lei heller en taxi. Det koster rundt 200 kroner per dag. Motorsykler kan også leies, men vær klar over at små kjøretøy alltid har vikeplikt for større kjøretøy, og trafikken kan oppleves som aggressiv.

Kommunikasjon: Det er dyrt å ringe hjem med medbrakt mobil. Derfor bør man ringe fra en internettkafe. Der koster det litt over en krone per minutt til Norge (IP telefoni). Til mobil i Norge er det litt dyrere, cirka 1,50 kroner per minutt. Du finner internettkafeer på de fleste stedene, og prisene er lave (6-7 kroner timen).

Strøm: 230-240V og samme kontakt som hjemme. OBS! Strømbrudd er vanlig!

Overnatting: Utvalget er stort, og prisene varierer fra sted til sted, men normalt kan du finne gode overnattningsteder for 50-80 kroner per døgn. Selv bodde jeg i en stor villa like ved stranden, med eget nytt bad, satelitt-tv, tilgang til kjøkken og stor felles takterrasse for kun 75 kroner natten!

Prisnivå og shopping India er billig! Utvalget av smykker er stort og da særlig sølvsmykker. Ellers er det mye fint tøy å få kjøpt, både i bomull og silke, samt mange forskjellige typer håndverksprodukter. Krydder, naturmedisin, samt lokale kremer kan også være verdt å ta med seg. Husk å ta med lite bagasje, for du får alt du måtte trenge der, og du får bedre plass til å ta med deg spennende ting hjem.

Visum: Norske statsborgere trenger visum til India. Beregn en ukes tid på å få visum. Det koster 400 kroner og varer i inntil tre måneder.
Adressen til ambassaden er:

Embassy of India, Oslo, Norway
Niels Juels gt. 30
0244 Oslo
Tlf: (+47) 24 11 59 10
Fax: (+47) 24 11 59 12
Epost: [email protected]
På nett: www.indemb.no

Se bilder fra Goa

Denne artikkelen ble første gang publisert i oktober 2007.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!