Gourmetkokk i Argentina

58 år gamle Trine Røed fra Oslo er en suksessrik eventyrer. For 32 år siden dro hun fra Norge til Argentina - og nå driver hun en av Buenos Aires’ mest velrenommerte restauranter.Av: Fredrik Giertsen

Trine Røed har gjort som få eller ingen andre nordmenn før henne - hun har startet egen restaurant i Buenos Aires.
Foto: Røed/Giertsen Foto: Røed/Giertsen
Trine Røed har gjort som få eller ingen andre nordmenn før henne - hun har startet egen restaurant i Buenos Aires.
Foto: Røed/Giertsen Foto: Røed/Giertsen Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Trines nye hjemland er kjent for å ha verdens beste biffer, men i hennes etablissement Katrine, som ligger i den Aker Brygge-lignende bydelen Puerto Madero, serveres norsk fisk og italiensk pasta. Ikke dårlig å få dette til, pampas-landets innbyggere er nemlig skeptiske til fisk, og en stor del av befolkningen har røtter i pastaens hjemland i Middelhavet …

Trine kom hit første gang i 1969. Hun jobbet i SAS, men så en dag la hun merke til en annonse fra UD med tilbud om jobb i Buenos Aires. Ti dager senere satt hun på et fly som krysset både ekvator og Atlanteren, og for å gjøre en lang historie kort: Hun ble gift med en argentiner. Kokkeutdannelsen har hun tatt senere, hun har vært flere ganger i Torino i Italia og lært alt om pasta.

De rike og mektige

Katrine er en eksklusiv restaurant. Særlig ved lunsjtid er det fullt, det samtales lavt ved bordene om viktige ting, det er mektige og suksessrike mennesker som spiser her. Det som finnes av skandinaver i utlendighet er innom titt og ofte. Trine tar også vennlig imot reisende fra fedrelandet. Det tar ikke lang tid å få ordnet et intervju, selv om jeg må konkurrere med lokale TV-stasjoner. Trine kokkelerer nemlig også på kabel-TV, og er en liten stjerne i denne store metropolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Katrine er blitt kåret til byens beste business-restaurant. Vi har også fått priser for kombinasjonen atmosfære, beliggenhet og service. De fleste syd-amerikanske presidenter har vært innom. Deriblant selvfølgelig vår egen tidligere president Menem. Og skuespillere: Da de spilte inn Evita her, var alle stjernene på besøk. På dette bordet satt Madonna!

Trine ramser opp: Antonio Banderas, Melanie Griffith, Gina Lollobrigida, John og Michael Kennedy, Michael Schumacher og Clintons sikkerhetsagenter kom for å sjekke forholdene, men de bestemte seg til slutt for en annen restaurant rett bortenfor.

 • Mer om restaurant Katrine her.
 • Nordmenn på besøk

  Som de fleste som har levd i eksil har hun et reflektert syn på sine egentlige landsmenn.

  - Mine kompanjonger her ser med undring på nordmenn. Det er ganske mange norske turister som er innom, og jeg tar meg så ofte som mulig tid til å slå av en prat. De ansatte synes nordmenn er gjerrige. Etter et måltid takker de ofte høflig og forsvinner uten å legge igjen ett øre i tips. Andre drikker seg fulle. Argentinere er måteholdne med alkohol, og dette er ikke akkurat noen bar!

  Hun forteller også at en norsk freelance-journalist stakk fra en fotografregning på 400 dollar, så vi er vel ikke bare engleaktige vi nordmenn heller. Etter en liten pause sier hun:

  - Jeg liker egentlig argentinere best.

  Det er et lite skandinavisk miljø i Buenos Aires. Norske selskaper som Norsk Hydro og utstyrsfabrikanten Mustad, og flere svenske, som blant annet Ericsson, er på plass. Men norsk utvandring til Sød-Amerika har en lengre historie. Det fins omtrent 150 «nordmenn» i byen, første-, andre- eller tredjegenerasjons innvandrere.

  - Det er ikke til å legge skjul på at ikke alle disse har hatt det lett. Mange kom rett etter krigen. Norske nazister, altså. De var ikke velkomne på den norske ambassaden her. De har ikke greid seg så bra, nei.

  Hvordan mestre livet hjemmefra

  Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

  Jeg tror en tilreisende lett kan forføres av et besøk i Buenos Aires. Argentina er et land med enorm utenlandsgjeld, men fattigdommen er ikke så lett synlig. Den finnes på landsbygda, og utenfor bygrensene. I Capital Federal, selve byen, bor det omtrent tre millioner mennesker, mens Gran Buenos Aires teller over elleve millioner. Arbeidsløsheten er kanskje dobbelt så høy som de ti prosentene som myndighetene oppgir. Og det finnes ikke penger til investeringer i infrastruktur eller bygningsmasse, ergo ei heller til trygd til de som ikke har noe å gjøre. De som har arbeid, jobber lange dager. Mye av den høyere utdannelsen er gratis, og det spøkes om at kun jurister og ingeniører kan søke på stillinger som taxisjåfører.

  Jeg spør Røed om hvordan det har vært å leve med Argentinas vedvarende kriser. Hun har tross alt opplevd syv års militærdiktatur fra 1976 til -83, Falklandskrigen i -82 og hyperinflasjon og økonomisk kollaps i -89.

  - Ærlig talt så merket vi aldri noe til det. Jeg mener - det er klart vi visste om det, men jeg så aldri noe til det selv. Jeg merket det aldri på kroppen. Falklandskrigen, for eksempel: Det var ikke helt som om Argentina var i krig. Det var så langt borte! Og de økonomiske krisene, ustabiliteten. Det er klart det er verst for de fattige. Jeg tror rett og slett at man blir vant til ustabiliteten i tilværelsen. Det er bare slik det er å leve her!

  I de livligste bydelene i hovedstaden preges likevel bildet av at den jevne borger setter alt inn på å opprettholde fasaden. De kler seg pent og spiser godt, de gangene de har råd til å gå ut. De sentrale bydeler er fulle av skyskrapere som huser utenlandske selskaper, det finnes et vell av butikker, teatre og kinoer. Det er brede avenyer og lange, rette gater. Nesten alle innbyggerne er av europeisk avstamning, Buenos Aires kalles ofte for verdens mest europeiske by. Alt i alt får en lett et inntrykk av hypermodernitet, som om utviklingen har løpt løpsk. Kanskje preger dette også de menneskene du treffer her. De er simpelthen nødt til å leve på overflaten, og så sterkt i nuet, for virkeligheten er for konfliktfylt.

 • Tips om restaurantdrift i Buenos Aires.

 • Mer om restaurant Katrine og andre matopplevelser i Argentina.

 • Opplev våren i Buenos Aires - nå.
 • Billig ferie i siste liten?

  Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

  Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.