Gøteborg: Svenskehandel med stil

Sverige er in. I hvert fall så lenge de hjemlige avgiftene på kjøtt, tobakk og alkohol holder seg på sitt skyhøye nivå. Vi har testet Gøteborg - dette bør du få med deg!

Får du ditt første møte med Gøteborg via vannveien kan du lett bli skremt. Gøtastaden har Skandinavias største havneanlegg og preges deretter. Høye kraner bøyer seg truende over rustne tankbåter og enorme, grå lagerbygninger. Et godt steinkast unna, inn i byens kjerne, viser Gøteborg seg fra en helt annen side. Gøtastaden har rykte på seg for å være Sveriges hyggeligste, den mest populære studentbyen og faktisk også en av de vakreste.

Vi har plukket ut ti ting du bør få med deg i Gøteborg.

Familievennlig og søndagsåpent!

Gøteborg: Svenskehandel med stil

Gøteborgs historie strekker seg tilbake til 1.000 tallet, mens selve byen ble grunnlagt av Gustav Adolf den andre i 1621. I dag teller byen en halv million innbyggere og er med det landets nest største. Byen er bygget etter nederlandske prinsipper, med kanaler og omkransende festningsverk. Gøteborg preges av en underlig kombinasjon av brede, åpne gater og et tett, kompakt sentrum frigjort for trafikk. Glimrende for fotturister!

Er du på jakt etter et familievennlig reisemål burde Gøteborg kunne innfri. Er det billig mat og drikke som er det viktigste trekkplasteret har du også kommet til rett sted. Vel vant med strikse regler for søndagens hellighet her i moderlandet, er det befriende å se at et godt utvalg av butikkene i Gøteborg har åpent fra klokken 12 på ukens siste dag. Sveriges største shoppingsenter, Nordstan, ligger rett ved sentralbanestasjonen og kan med et hundretall av butikker tilby det aller meste for de aller fleste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er verdt å merke seg at dette ikke gjelder Systembolaget, den svenske avarten av Vinmonopolet. Synes du at ”mellanøl” blir litt flaut, bør du dermed gjøre unna handel av klirrende godsaker på en ukedag.

Billig pakkeløsning

Gustav II Adolf troner over byen som han en gang tildelte stadsprivilegier.
Gustav II Adolf troner over byen som han en gang tildelte stadsprivilegier. Vis mer

Har du planer om en weekend eller en dagstur til Gøteborg er et såkalt ”Gøteborgskort” å anbefale. For 95 kroner får du blant annet fri adgang til Liseberg og de fleste museer, fri tilgang til byens kollektive transportmidler (trikk, buss og båt), gratis parkering og avslag på de fleste andre turistattraksjonene og tilbudene i og rundt byen. Kortet varer i 24 timer. Det har nå blitt vanlig at de større hotellene inkluderer ”Gøteborgskortet” i sine tilbud og priser.

Gøteborg ligger 29 mil sørøst for Oslo. Hvis du ikke ønsker å kjøre, har både NSB og Nor-Way Bussekspress gode pakketilbud som inkluderer hotell og reise tur/retur. For kr 1.090 får du tur/retur reise og overnatting i dobbeltrom på Rica City Hotell fra fredag til søndag. Les mer om priser på buss, tog og fly i denne artikkelen.

Ønsker du å finne frem til ditt eget hotell? Her har vi plukket ut fem gode.

Billig reise?

Har du kofferten pakket og klar, men ikke bestemt deg for hvor ennå? Ta en titt i vår oppdaterte restplassoversikt. For å se hva andre synes om ditt reisemål, eller for å komme med dine egne meninger – sjekk Din Reiseguide. Pass også på å send inn dine beste feriebilder og reisehistorier til vår store Sommerkonkurranse der du kan vinne reisebøker, en reise og fotoutstyr.