Godt eller galt i solen

Vi anbefales å bruke solkremer, men nylig måtte danske butikker fjerne nesten alt av faktorkremer.

Sol er deilig, men strålene kan dessverre gjøre stor skade på huden.
Sol er deilig, men strålene kan dessverre gjøre stor skade på huden. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Danske kosmetikkutsalg måtte i vår fjerne mengder av solkremer fra sine hyller. Forskningsrapporter fra Sveits viste at solkremene inneholder stoffer som påvirker hormonbalansen hos rotter.

I Norge er det Statens næringsmiddeltilsyn (SNT) som holder oppsyn med solkremene. SNT har foreløpig valgt en annen linje enn danske myndigheter, og setter ikke i verk tiltak mot solkremer som følge av den sveitsiske rapporten.

- Vi følger samme linje som EUs vitenskapskomite, svenske myndigheter og nederlandske myndigheter mellom andre, forteller overingeniør Hans Jørgen Talberg ved SNT.

Usikker virkning

I Danmark advarer imidlertid myndighetene mot visse typer solkrem på bakgrunn av den sveitsiske undersøkelsen. Den danske Miljøstyrelsen anbefaler per 6. juni i år danske forbrukere å holde seg unna solprodukter som inneholder 4-methyl-benzylidene camphor.

I Miljøstyrelsens ufullstendige oversikt over solkremer på det danske markedet, finner vi flere som inneholder 4-methyl-benzylidene camphor. Blant disse finnes produkter fra velkjente merker som Nivea, Ambre Solaire, Piz Buin og Clarins. Merk at dette ikke er en fullstendig liste, da den er basert på stikkprøvekontroll.

 • Hele den danske miljøstyrelsens liste finner du her.

  - Vi vil arbeide for at UV-filtrene i solkremene testes videre med relevante metoder. Vi ønsker å få vurdert om disse stoffene, slik de nå brukes, eventuelt kunne tenkes å ha en viss modifiserende innvirkning på de hormonelle forhold i kroppen, sier Talberg.

  - De sveitsiske forskerne sier selv at undersøkelsen ikke bør benyttes i risikovurderinger av produkter som brukes av mennesker.

  Fysiske vs. kjemiske filtre

  Det er de såkalte kjemiske solfiltrene som diskuteres. Kjemiske filtre er usynlige for øyet. De absorberes i huden og er den vanligste filtertypen i solkremer. Imidlertid finnes flere kremer som inneholder fysiske filtre – filtre av mikropigmenter som legger seg som beskyttende lag på huden og reflekterer eller absorberer de skadelige strålene.

  Disse substansene tas ikke opp i huden, men beskyttelseseffekten reduseres ganske snart, så hyppige påføringer er viktig. Titaniumdioksid, sinkoksid og jernoksid er eksempler på fysiske filtre. Mange kremer har en kombinasjon av fysiske og kjemiske filtre.

  Hans Jørgen Talberg sier at SNT er forsiktig med å anbefale fysiske fremfor kjemiske solfiltre.

 • Bør du droppe solkremen? Mer om det her.
 • UVA-filtre

  Solfaktoren forteller hvor sterkt filter kremen inneholder mot UV-B stråler. Dessverre er det ingen styrkeangivelse av UV-A filtre fordi man ikke greier å enes om verdiene. I Australia finnes en standard for UV-A beskyttelse. Der kreves 90 prosent eller bedre beskyttelse for at en solkrem skal regnes for å ha god nok effekt.

  En solkrem bør filtrere bort både UV-A og UV-B- stråler.

 • Mer om hvorfor solkremer bør ha filter mot både UV-A og UV-B stråler finner du her.
 • Beskyttelse mot UV-A

  I fjor gjorde SNT en undersøkelse av hvilke solkremer som ga best beskyttelse mot UV-A stråler. Ut fra kriteriene i den australske standarden, var 26 av 71 testede kremer gode nok. Like mange av produktene ga for dårlig beskyttelse. Oversikt over de som bestod testen finner du her. 19 av produktene var det ikke mulig å kategorisere på grunn av måleusikkerhet. Merk at testen gjelder produkter som var innkjøpt i 1999.

  - Solkremprodusentene endrer sine resepter hvert år. Det kan altså ha kommet innholdsendringer i ettertid som har forandret produktenes egenskaper, forteller Talberg.

 • Her finner du SNTs test.
 • Mye å huske på? Sjekk vår huskeliste før du kjøper og bruker solkrem.
 • Gå til neste artikkel om solkrem.
 • Kilder: Hudpedagogisk senter ved Rikshospitalet/Doktor Online, United States Enviromental Protection Agency, Statens Næringsmiddeltilsyn, den danske Miljøstyrelsen.

  Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.