Ryanairs hovedmål er å frakte deg dit du skal. Det betyr litt mer plunder for passasjerene. Foto: Wikimedia
Ryanairs hovedmål er å frakte deg dit du skal. Det betyr litt mer plunder for passasjerene. Foto: WikimediaVis mer

Gode råd til Ryanairs passasjerer

Ryanair er ikke selskapet med fokus på service. Her er fem tips du bør skrive deg bak øret.

Jeg kom akkurat hjem fra en ferie på Sardinia, hvor jeg fløy med Ryanair til Alghero. Det er ikke første gang jeg flyr med Ryanair, og det blir sikkert ikke siste gang. Mye kan være sagt om Ryanairs service og ekstrakostnader, men når alt kommer til alt er det ofte pris og tilgjengelighet som bestemmer.

Ryanair med 11 nye billigruter

Med siste flytur friskt i minne, har jeg gjort meg noen erfaringer jeg tenkte jeg skulle dele med andre lesere som skal ut og fly med selskapet. Det finnes nemlig en rekke fallgruber som kan gjøre flyopplevelsen din mindre hyggelig enn forventet.

Maks 15 kg innsjekket bagasje - uansett

Ryanair er selskapet for deg som reiser lett, altså som har lite med deg i bagasjen. Maksvekt på innsjekket bagasje er 15 kg, og det burde strengt tatt gå greit, selv om du skal på en toukers strandferie. Du får belage deg på å vaske klær underveis.

Når jeg sier at maksvekten for innsjekket bagasje er 15 kg, så mener jeg 15 kg. Uansett hvor mange ekstra kolli du betaler for. Selv om du betaler ekstra for å sjekke inn to kolli, kan likevel ikke totalvekten overstige 15 kg. Les mer om Ryanairs regler for innsjekket bagasje her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tips 1: Pakk smart, og ikke kast bort penger på å betale for en ekstra kolli. Du får ikke ta med mer enn 15 kg, uansett.

Les også: Her er alle flyselskapenes ekstrakostnader

Den gode nyheten er at med Ryanair kan du ha 10 kg i håndbagasjen. Dette må imidlertid stappes i én bag/reiseveske, og den må ikke overskride 55 x 40 x 20 cm. Et hett tips er altså å ta med deg en passelig stor reiseveske der du kan stappe inn ting fra kofferten, dersom det viser seg at den veier mer enn 15 kg. (Husk dog å la toalettmappen bli igjen i kofferten - den får du ikke med deg gjennom sikkerhetskontrollen.) Les mer om Ryanairs håndbagasjeregler her.

Tips 2: Ta med en stor reiseveske/bag som håndbagasje (men maks 55x40x20 cm) slik at du kan pakke ting i den.

Husk å sjekke inn på nett - og printe ut bekreftelsen

For å spare penger, har Ryanair bestemt seg for å kutte ut å ha innsjekkingsskranker. Dermed må alle passasjerer sjekke inn selv på nettet minst fire timer før flyets avgang. (Du kan sjekke inn opptil 14 dager før avreise.) Når du sjekker inn, må du ha fødselsdato, passnummer og passets utløpsdato tilgjengelig for alle passasjerene som skal være med. Skriv ut billettene, og legg dem sammen med passet. Glemmer du å ta med billettene, må du betale 40 euro per billett på flyplassen. Dyrt å glemme, med andre ord. Les mer om Ryanairs innsjekking på nettet her.

Tips 3: Legg inn i kalenderen din at du skal huske å sjekke inn på nett og skrive ut billettene straks det er mulig. Legg billettene sammen med passet ditt, så du husker dem.

Les også: 20 grunner til ikke å fly Ryanair

Kom i god tid før avgang

Selv om du har sjekket inn på nettet, betyr ikke det at du kan komme slengende inn på flyplassen rett før flyet skal gå. Ryanair opplyser at gaten stenger en halvtime før avgang, men har du ikke fått levert fra deg bagasjen innen 40 minutter før, risikerer du å ikke få den med, for da stenges bagasjeinnsjekkingen.

Jeg og reisefølget klarte dette på hengende håret da vi skulle fly fra Torp. Køen for å levere fra seg bagasjen var endeløs, men damen bak skranken ropte opp flyruten vår, slik at vi fikk gå foran og levert fra oss bagasjen før hun stengte for denne flyruten. Der og da tenkte vi at vi var heldige som slapp å stå i den lange køen, men du tar en viss risk ved å ikke møte opp i god tid. Skulle noe skje, og du kommer sent til flyplassen, så ikke vær blyg, men gå forbi køen og rett opp til skranken for å høre om du kan gå foran, siden flyet ditt snart har avgang.

Tips 3: Skal du sjekke inn bagasje, bør du være på flyplassen en time før, selv om du har sjekket inn på nettet. Ikke nøl med å gå forbi køen dersom du har dårlig tid.

Trenger du prioritetsboarding?

Ryanair har ikke seteplassering, men de som vil, kan betale ekstra for å få såkalt "priority boarding", dvs. at de får komme først ombord i flyet. Dette koster fire euro per person per reisevei.

Men de som har reist med Ryanair vet at du ikke kommer til å være den eneste som har bedt om prioritetsboarding. Det har sikkert 1/3 av flyet, og dermed vil du bare komme inn blant de første hvis du er en av dem som kommer tidligst gjennom sikkerhetskontrollen og får stilt deg forrest i køen.

Det virker tullete at Ryanair ikke har seteplassering, og det er nesten morsomt å se hvordan folk løper for å komme først inn i flyet. Det er da ikke SÅ farlig om man sitter ved siden av reisefølget? En god regel er uansett å oppgi plassen sin dersom en familie med barn blir splittet. Det er ikke moro for en syvåring å sitte helt alene i flyet, fordi familien ikke fikk plass sammen.

Tips 4: Hvis du er opptatt av å sitte sammen med reisefølget, kan du bestille prioritetsboarding for én av personene i reisefølget, så kan han eller hun holde av plasser til resten.

Er du sulten, så ta med mat

Det er ingen gratis servering ombord Ryanairs flyvninger. Du kan kjøpe mat og drikke, men vær oppmerksom på at maten (sandwicher, ciabattaer osv.) fort blir utsolgt. Dette har jeg opplevd flere ganger. Selv nå, da jeg satt på sjette bakerste seterad, var flyvertinnen utsolgt for alt av mat da det var min tur. Merkelig, for dette må da Ryanair tape penger på, og det liker vel ikke ryanairsjef Michael O'Leary? Hvis du vil sikre deg noe mat, bør du altså prøve å få et flysete helt foran eller helt bak i flyet (det er herfra flypersonalet starter serveringen).

Tips 5: Det aller sikreste er å kjøpe med noe mat før du går ombord.