Feriedrøm, men det kan også bli et mareritt. Foto: Colourbox.com
Feriedrøm, men det kan også bli et mareritt. Foto: Colourbox.comVis mer

Gode råd til jenter på reise

Ikke alle du møter i ferien har gode intensjoner. Se hvilke forholdsregler du bør ta.

Skal du på jentetur i sommer? Gleder du deg til soling, bading, barrunder og natteliv?

Flott, det bør du! Men vit at ikke alt er fryd og gammen i ferieparadiset.

Aftenposten skriver at den norske ambassaden i Tyrkia advarer jenter på grunn av alle voldtektene som forekommer. I løpet av de siste tre årene har det blitt anmeldt 20 voldtekter av norske kvinnelige turister. Mørketallene er nok store, for det er ikke alle som går til det skritt å anmelde en slik forbrytelse i et land der de ikke kan språket og ikke kjenner rettsvernet.

Det er dessverre ikke bare i Tyrkia jenter bør være oppmerksom på faren for å bli utsatt for voldtekt og overgrep. Uansett hvor du og venninnene dine skal reise i sommer, bør dere alle ta visse forholdsregler.

Her er rådene til jenter på reise:

Jentegjengen bør avtale at dere passer på hverandre i ferien. Foto: Daniela Llano
Jentegjengen bør avtale at dere passer på hverandre i ferien. Foto: Daniela Llano Vis mer


Respekter kulturen

Første bud er å finne ut mest mulig om kulturen i landet/landene du skal besøke. Hva slags posisjon har kvinner i samfunnet? Er det vanlig at kvinner beveger seg alene rundt? Preges landet av en "machokultur"? Hvordan er kleskoden?

Slik finner du ut om det er greit å gå rundt i singlet og shorts, eller om du må ta med deg heldekkende bukser og tunikaer. I noen land blir det tatt som en seksuell invitt dersom du takker ja til å ta en drink/gå ut med en mann alene. Vær obs på at blonde og blåøyde jenter fort kan tiltrekke seg ekstra oppmerksomhet i deler av verden der slike farger ikke er vanlig. Husk også at i noen kulturer er det helt vanlig at menn plystrer/roper etter kvinner på gaten. Det menes ikke nødvendigvis noe vondt med det, det er deres måte å gi kvinner komplimenter på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lær deg noen fraser

Det kan være lurt å pugge inn noen fraser på språket de snakker der du skal reise. "Nei takk", "La meg være i fred", "Jeg trenger hjelp", "Jeg venter på min venn", "Jeg er gift" - alle kan være nyttige fraser å kunne. (Det kan hjelpe å si at du har kjæreste eller er gift - i mange land, for eksempel i mange sør-amerikanske respekterer menn stort sett det. Du "tilhører" da en annen mann. Ta med en falsk giftering du kan bruke.)

Blir du offer for uvelkommen oppmerksomhet kan det hjelpe med en skikkelig utskjelling på norsk. De skjønner ikke hva du sier, men tonefallet viser at du er forbannet og ber dem stikke dit pepper'n gror.

Vær gatesmart

Se målbevisst ut, gå med hevet hode, og lat som du vet hva du driver med - selv om du kanskje ikke gjør det. En som virker nølende og usikker blir lett pekt ut som et bytte. Må du spørre om veien, spør andre kvinner eller par. Ikke nøl med å be om hjelp dersom du føler deg forfulgt. Generelt sett bør du ligge unna ubefolkede områder på nattestid. Hold deg der det er folk.

Dropp smykkene og dyre klær

Kvinner blir oftere offer for ran enn menn. Pass derfor på at du ikke går rundt som en vandrende prislapp med dyre smykker, designerveske og merkeklær på steder hvor dette skiller deg ut fra mengden (men er du for eksempel i St. Tropez er det bare å kjøre på).

Forøvrig gjelder samme regler som ellers. Ikke gå med store pengebeløp på deg. Må du, så del opp beholdningen, slik at du ikke mister alt dersom du blir ranet. Se an situasjonen før du gjør anskrik. Det er bedre å miste lommeboken enn å bli slått ned eller knivstukket.

Ta med pepperspray

Uansett om du skal på en storbyferie, til en eksotisk palmestrand, eller på fjelltur i Himalaya kan det være greit å ha en pepperspray med i tilfelle noen forsøker å overfalle deg.

Blir du overfalt bør du skrike til, og dersom ikke det hjelper får du ty til vold. Sikt mot testiklene, øynene eller nesen.

Pass på hverandre

Reiser du sammen med andre jenter, så har dere ansvaret for å passe på hverandre. Gjør det til en regel at dere gir beskjed til hverandre hvor dere går, hvem dere er sammen med, og når dere kommer tilbake. Hvis venninnen din blir skikkelig full når dere er ute, så ta henne med deg hjem til hotellet.

Pass på drinken din

Ute på en bar eller nattklubb? Dessverre finnes det folk med onde hensikter. Pass på at du ikke drikker deg beruset og mister kontroll. Pass også på at ingen putter noe i drinken din. Ikke gå fra drinken din på noe tidspunkt. Og husk - det kan like gjerne være bartenderen som forsøker å dope deg, så følg nøye med når han lager drinken din.

Rapporter hjem

Skal du reise rundt, eller oppholde deg på steder som ikke er de tryggeste for kvinner, bør du jevnlig sende rapporter hjem via e-post eller telefon. La folk hjemme vite hvor du befinner deg når (altså hvor neste stopp på turen er, og hvor du bor). Skulle det skje deg noe, og du ikke rapporterer hjem som avtalt, vet de hvem de skal kontakte for å finne ut hvor du er.

Hvis det verste skjer...

Skulle du bli utsatt for overgrep, så kom deg til politiet straks. Ikke dusj først, selv om det er fristende. Notér deg hvor du befant deg da overgrepet skjedde (hvilket hotell/hvilken gate osv.). Prøv å memorere et signalement av overgriperen. Kontakt også reiseselskapet ditt, og den norske ambassaden i landet du befinner deg.

Ikke bli overhysterisk

Husk at de fleste mennesker er hyggelige, og vil deg ikke vondt. Ikke la frykten hindre deg i å reise, men bruk din sunne fornuft.

Nyttig på nett og reiseforum for kvinner:

Women Travel Tips
Women's Travel Club
Thelma & Louise
Diverse Traveller