God miljøferie!

Hvilke reiser planlegger du fremover? Fjellferie? Sydenferie? Storbyferie? Eksotisk langreise?

Lykken er å reise! Men hvordan? Foto: Yarik Mission
Lykken er å reise! Men hvordan? Foto: Yarik Mission Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snart begynner et nytt år. For de fleste av oss betyr det 25 flunkende nye feriedager som bare venter på å bli fylt av spennende reiser. Du har sikkert begynt å tenke på hvor du skal reise allerede. Men har du tenkt på hvordan du skal reise?

Å reise er moro for den som gjør det, men det er ikke alltid så moro for resten av verden. Måten du reiser på får konsekvenser - både miljømessig og samfunnsmessig. Vi presenterer en rekke tips til hvordan du kan bli en mer bevisst turist.

Fly mindre og kjøp klimabillett

Illustrasjon: Per Ervland
Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


Flytrafikken har økt eksplosivt både globalt og i Norge i løpet av de siste ti årene. Trenden fortsetter, for nå begynner lavprisselskapene å dukke opp i gigantland som Kina og India. Det er dårlige nyheter for miljøet.

Målet i 2007 bør ideelt sett være å fly mindre. Det er ved take-off og landing flyet forurenser mest. Derfor bør du helst droppe de korte flyturene for eksempel mellom Oslo og Bergen eller Oslo og Stockholm. Men det ikke alltid hensiktsmessing
å ta tog eller buss i stedet for å fly, så noen ganger er vi bare nødt til å ta
luftveien.

Uansett, vil du gjøre 2007 til et godt, miljøvennlig reiseår, da betaler du for dine forurensingssynder ved å kjøpe deg en klimakvote på www.mittklima.no. Pengene blir brukt til tilktak i u-land som kan hjelpe å senke co2-utslippet der. For eksempel kan en landsby få installert solpanel slik at de kan produsere sin egen strøm.

Klimabilletten er ikke så dyr som du kanskje tror. Skal du tur/retur Oslo - Bergen, betaler du 100 kroner i klimabillett. Skal du tur/retur Oslo - London, koster det 130 kroner.

Les også: Bot for flysynder

Ferier i Norge

Norge tar pusten fra deg. Foto: Per Eide/Innovasjon Norge
Norge tar pusten fra deg. Foto: Per Eide/Innovasjon Norge Vis mer


Inget land er vakrere enn Norge! Det vet alle vi som bor her. Men vi ferierer ikke så mye i eget land, for det. Det burde vi. Og ferierer du i Norge, bør du bruke buss, tog eller egen bil som transportmiddel. Det er bedre enn å fly. Det er dessuten bra for norsk økonomi og lokalsamfunnene vi reiser til at vi bruker feriepenger i eget land.

Norge har fantastiske muligheter både for den som vil ha naturopplevelser, kulturopplevelser, action, fred og ro, luksus, historie og hva det ikke er. Brevandring, fjellklatring, ridetur i fjellet, hundesledekjøring, langrenn, slalom, kajakkpadling, gårdsferie, spaopphold ... "you name it, we've got it", for å si det på svært dårlig norsk.

Les også: Det beste av Norge

Ferie på skinner

Tog er i ferd med å få sin renessanse i Europa. Det skal satses stort på å utvide hurtigtognettet i løpet av de neste fire årene. Hurtigtog som suser avgårde i 300 kilometer i timen skal forbinde de viktigste byene i Vest-Europa. Det er nok ikke bare miljøhensyn som er grunnen til satsingen. Et annet argument er at de strenge sikkerhetsreglene på flyplasser har gjort at det tar lengre tid å reise med fly.

Det er også luftet planer om hurtigtognett i Norge. Drømmen er hurtigtog mellom Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Oslo. Blir planene realisert, vil togturen fra Oslo til Bergen ta 1 1/2 time, dersom toget ikke gjør noen stopp på veien. Med stopp er tiden 2 1/2 time.

I mellomtiden er det viktig å huske på at reisen mange ganger er en del av opplevelsen. Turen over Haukeli mellom Oslo og Bergen er en av de vakreste togturene i Europa, tør vi påstå. Vi kan også nevne at det fra Oslo er både lettvint og billig å ta tog til Göteborg eller Stockholm. 400 kroner tur/retur for en fire timers togtur til Göteborg og 370 svenske kroner for en seks timers togtur til Stockholm er mye billigere enn selv hva lavprisflyselskapene kan tilby. Og når du tar med reisetid til og fra flyplassen og innsjekkingstiden, tar det ikke så veldig mye lenger tid å ta toget, heller.

Helt bevisstløs?

Er du en bevisst turist, eller ligger du i ørska på stranden hele ferien? (Avsluttet)
Nei, i ferien er det lov å kose seg og glemme ansvar.(63%) 158
Ja, jeg er opptatt av ringvirkninger når jeg ferierer.(27%) 67
Jeg har tenkt å bli det i 2007!(10%) 25
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Les også: Lynraskt tog gjennom Norge, På sporet i Europa og Togtunnel til Afrika


Miljøvennlig på hotell

Du kan selv sørge for at hotellovernattingen blir mer miljøvennlig, uansett om du er i Norge eller i utlandet. Du trenger for eksempel ikke bytte håndkle hver dag. Ikke trenger du ta lange bad, heller. Du er jo ikke på ferie for å tilbringe mest mulig tid på badet! Air-condition bør slås av når du ikke er på rommet. Og husk at air-condition ofte er synderen når du blir forkjølet på ferie.

Er du virkelig opptatt av miljøet, sjekker du inn på "grønne" hoteller. Dette er hoteller som har iverksatt forskjellige tiltak for å bli mer miljøvennlige. Det inkluderer blant annet resirkulering av søppel på rommene, strømsparing, eller at de små engangspakkene med smør, syltetøy etc. droppes (engangspakker skaper enorme mengder søppel når 200 stykker spiser frokost på hotellet hver dag).

Dropp all-inclusive

For mange høres det fantastisk ut å reise på all-inclusive ferie der alle måltider og all drikke er inkludert i prisen. Tenke seg til å ligge i solsengen og bare knipse til seg en kald øl eller en piña colada. Men det er flere negative sider med all-inclusive.

For det første er det gørr kjedelig å spise den samme buffeten på den samme restauranten med den samme kelneren og de samme gjestene på nabobordet i 14 dager. For det andre er all-inclusive hoteller lite nyttig for lokalsamfunnet, som går glipp av mye penger fordi gjestene spiser på hotellet i stedet for på de lokale restaurantene. Mange store hoteller eies dessuten av utenlandske kjeder, og dermed nyter lokalsamfunnet nesten ikke godt av turismen i det hele tatt.

Bruk penger lokalt

Den beste måten å føle seg rik på, er å dra til et fattig land. Derfor drar vi i hopetall til Øst-Europa på storbyferie, eller Thailand for å slikke sol. Det er jo så billig der!

Og når du først er der på ferie et sted, da bør du bruke pengene dine lokalt, slik at lokalbefolkningen har nytte av at du feier inn i deres liv og breier deg på stranda eller på utekafeen på bytorget. Det betyr at du kjøper gaver og suvenirer på markedet, at du går ut og spiser på de lokale restaurantene, og at du drar på utflukter med lokale selskap.