God is a DJ

- Du må svelge mange kameler og mye stolthet før du kan diktere noen som helst i dette miljøet - Benny Rodrigues forteller om hvorfor han har klart å komme dit så få andre makter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Faithless sa det i sin superhit fra 1998. Den danske DJ'en Morten Lindberg sa det i et intervju vi gjorde med han i Danmark i fjor. I Holland er utsagnet så nære sannheten av vi kan godta det.

- God is a DJ

Røff, tøff og ærlig

Benny Rodrigues - ektefødt arbeiderklassegutt fra Rotterdam er stolt av å tilhøre miljøet vi nå får et glimt inn i. Amsterdam er et sted han synes er oppskrytt, men spiller på klubbene der. Det må han, for Amsterdam er likefullt sentrum for det meste som skjer i Holland.

Spinning around

  1. God is a DJ


- Rotterdam og Amsterdam er to vidt forskjellige byer. Kultiverte Amsterdam har en softere type musikk, mens i Rotterdam får du den enkle, tøffe minimalistiske technomusikken jeg selv er en stor del i.

Han beskriver Rotterdam som et sted som har potensiale langt utover hva Amsterdam kan drømme om. Ikke minst fordi de fleste politikerne i byen veldig gjerne vil bevise at byen ikke er som ryktet. Rotterdam er blitt kalt "byen uten hjerte."

Benny holder kun munn når han spiser. Litt som kongen av queens. Foto: Dag Erik Grøtnæs
Benny holder kun munn når han spiser. Litt som kongen av queens. Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer


- Det stemmer over hodet ikke. Rotterdam er et høyst levende sted. Politikerne har satt seg som mål at Rotterdam skal bli Europas ungdomsshovedstad, og får de det til vil dette virkelig bli et maktsentrum for ungdomskultur, spår en entusiastisk Rodrigues.

- Det flotte med Rotterdam er at det er utrolig lett å få gjennomslag for ideer. Vil du stenge av en gate i byen for å holde en stor fest eller festival, er det nesten så latterlig lett som å ta en telefon, forteller han.

I følge Rodrigues er dette hva som virkelig kommer til å gjøre Rotterdam til Europas lille navle for ungdommer. Dessuten mener han at byens utforming bidrar til å gi den større potensiale enn Amsterdam.

- Amsterdam har mye gammel bebyggelse og alle disse kanalene. Rotterdam er en urban jungel skapt for techno og trance.

Viktig med venner

Å være ung DJ med store ambisjoner kan være vanskelig og demoraliserende. Du må virkelig tro på deg selv og ikke gi opp.

- Vi hadde en kar her som mente han virkelig hadde noe å bidra med, men følte seg forbigått her hjemme.

Historien Rodrigues forteller er om en mutt og lei DJ Tiesto før han ble stor verdensstjerne. I Holland var det ikke mye blest om musikken hans, og det var hans mange turer til Norge som ble redningen for karrieren.

- Hver gang Tiesto kom tilbake fra Norge kunne han ikke holde kjeft. Alt var så bra i Skandinavia, og alle var langt mer modne for hans musikk enn i hjemlandet. Han spilte på disse after-skiene deres, og Norefjell var viktig for han, forteller Rodrigues.

Låta "Theme from Norefjell" ble også hans første store megahit, og nå er det bare historien som vitner om at Tiesto en gang hadde det tungt.

- Nå er han jo nærmest som en popstjerne å regne, ler Rodrigues.

Røffe rytmer i Rotterdam. Foto: Dag Erik Grøtnæs
Røffe rytmer i Rotterdam. Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer


Norge?

Vi spiser middag på en cubansk restaurant. Rodrigues har aldri vært her før, men som stor stjerne i Rotterdam blir han lagt merke til. Mellom ris og Cubansk kylling forteller han om sin egen begynnelse.

- Jeg tenker på hvordan jeg selv var før jeg slo igjennom. Jeg var en type "stalker" selv. Kanskje Josh Wink ble litt nervøs noen ganger. Man må jo bli det når man har en og samme type hengende rundt deg hele tiden, en som legger igjen meldinger på mail, mobil og hjemmeside, forteller Rodrigues.

Han var ivrig i sine tidlige dager. Drømmen var helt klart å få muligheten til å gi ut plater og spille på store scener for mange mennesker. Drømmene er oppnådd, men Norge har han aldri besøkt.

- Nei, det virker ikke helt som om Norge lenger er på kartet når det gjelder denne typen musikk. Tiesto var jo stor der borte, men jeg tror ærlig talt det har dødd litt ut. Vi får ingen innflytelse derfra i det hele tatt.

Noen planer om å komme til steinrøysa har han i utgangspunktet heller ikke.

Føles som incest

- Som DJ starter man opp med å spille andres låter. Du kan ikke komme på et klubb og tro at du skal blåse taket av lokalet med dine egne låter før du har produsert hits, forteller han.

Selv har han laget og produsert låter i fleng som publikum kjenner godt, men han liker å la andre DJ'er spille sitt eget materiale.

- Det høres pussig ut, men for meg føles det litt som incest å spille mitt eget materiale. Det gjør jeg faktisk minst mulig.

Han forklarer det som at han er litt redd for å bli forbundet med å selvforherligelse. Det å stå og spille egenprodusert materiale blir som å ta på sine egne barn.

- Det er slettes ikke mange som deler min oppfatning om det, men dem det og jeg om mitt, forteller Rodrigues.

Har du noen tips til unge som vil satse på å bli en bra DJ?

- Vel, du må lære deg å gjøre mye småjobber og spille mye hvis du vil komme langt. Man starter aldri på topp. Jeg ser altfor mange talenter som ikke har noen egenart, og som bare flyter på god teknikk. Alle kan oppnå dette. De eneste som virkelig lykkes er de med "fet stil," og da mener jeg karisma, tilstedeværelse og evnen til å dra inn publikum i rytmene. Og mest av alt, ikke tro at du er noe før du har oppnådd noe.

- You have to swallow before you spit - Benny Rodrigues.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!