Goa på egenhånd

Indias palmeparadis behøver ikke oppleves som charterturist.

Palolem beach er definitivt vakker. Foto: Stine Okkelmo
Palolem beach er definitivt vakker. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokken er rundt fem på ettermiddagen da vi endelig kommer frem til det lille hotellet vi skal bo på i Patnem, sør i Goa. Vi kommer rett fra New Delhi, der sur vind fra Himalaya tvang kvikksølvet ned i 7-8 grader tidlig i januar.

Her i solfylte Goa er ståa en helt annen. Vi toger ned mot stranda for å få med oss ettermiddagssola og solnedgangen i Det arabiske hav. Foran oss bretter ferieparadiset seg ut. En bred, gyllen strand, palmetrær, små strandhoteller og strandrestauranter, fiskebåter - og jammen ligger det ikke en flokk kuer og later seg i sanden.

Sand mellom tærne, en indisk Kingfisher i hånden og lukten av tandoorien. Kan vi få det bedre?

Goa er Indias minste stat, og ligger på vestsiden av landet, en times flytur unna Mumbai. Lange strender, palmetrær og et behagelig klima har gjort at turismen er hovednæringen i Goa, som faktisk er en av Indias mest velstående stater. Bygningene er mer velholdte her enn i New Delhi, og vi ser ikke så mye til den bunnløse fattigdommen som preger mye av landet, heller.

Fra 7-8 grader i New Delhi til over 30 grader i Goa. Det er utrolig hvor kjapt vi akklimatiserer oss. Det hjelper selvsagt å kunne ta en svalende svømmetur i havet, som holder en temperatur på rundt 25 grader. Vi lar oss drive inn av bølgene, og konstaterer at dette ikke er stedet for de store snorkleopplevelsene. Vannet er ikke spesielt klart, og du skal et stykke ut fra land før bunnen er dekket av annet enn gyllen sand. Men det gjør ikke noe. For oss holder det å ligge på ryggen og se opp på en blå himmel mens bølgene drive oss inn til land.

Patnem er en liten og rolig landsby, som i løpet av de siste tiårene har opplevd en dreining mot turismen. Langs stranden ligger de små strandhotellene ganske tett, men likevel fremstår Patnem som et tilbakelent og avslappet sted. Hotellene består av små bungalower, en restaurant og bar, og noen solsenger i sanden nedenfor.

Tips og råd til ferien i Goa

Det er ikke mange mennesker på stranden. Hvorvidt dette er fordi vi er her i begynnelsen av januar, rett etter juleferien, eller fordi mange turister har droppet India på grunn av terrorbombingen i Mumbai, vet vi ikke. Det gjør i hvert fall ikke oss noe å ikke dele den rundt en kilometer lange stranden med flere enn et par hundre mennesker.

Vi deler den imidlertid med en gjeng kuer, som hver morgen kommer travende ned mellom bungalowene, før de tar en løperunde med hopp og sprett, ledsaget av noen av løshundene. Deretter tilbringes formiddagen med å ligge og late seg, før det blir så varmt at det frister mer å trekke inn i palmeskogen i igjen. Så dukker de igjen opp når kvelden kommer.

Preema reiser til Goa hver vinter for å selge smykker. Hun har store fremtidsplaner - og de omfatter ikke mann og barn. Foto: Thomas H. Aastad
Preema reiser til Goa hver vinter for å selge smykker. Hun har store fremtidsplaner - og de omfatter ikke mann og barn. Foto: Thomas H. Aastad Vis mer- Hello, how are you! Where are you from?

Plutselig står hun der, en smilende jente i tenårene, med kritthvite tenner og en vakker, fargerik sari. Hun heter Preema, er 14 år, og er her for å gjøre forretninger. Hun tryller frem pose på pose med smykker, og lokker med gode priser og bra kvalitet.

Preema forteller at hun kommer fra New Delhi, men at hun og søsknene reiser til Goa hver vinter for å selge smykker. Det er mye bedre betalt enn å jobbe på åkrene rundt New Delhi, som de gjør resten av året.

Preema går ikke på skole, så hvordan har hun lært så bra engelsk?

- I learn here on the beach, forteller hun.

Jeg spør hva som ligger i kortene for fremtiden. Preema har ambisjoner, og viser tegn til å bli en dyktig forretningskvinne. Hennes mål er å starte sin egen butikk i den lille handlegaten i Patnem. Kanskje neste år?

- Hva med å gifte seg og få barn, må jeg spørre, vel vitende om at livet som venter for de fleste fattige indiske jenter er et tidlig giftemål og flere barn enn de klarer å fø.

- Nei, jeg vil ikke gifte meg. Det er altfor mye mas. Faren min er død, og moren min sier at det er greit at jeg ikke gifter meg, svarer Preema.

- I like your colour, sier hun og snakker om hudfargen min, som er i ferd med å bli litt gyllen etter noen dager på stranda.

- Jeg liker din. Er det ikke rart, her ligger vi og vil bli brune som dere, mens der vil være lysere. Vi ønsker oss alltid det vi ikke har, sier jeg.

- Yes, sier Preema. Men har ingen av oss tenkt å kjøpe noe?

Klart vi må det. De 500 rupeene Thomas betaler for et flott turkis smykke han skal gi en venninne i gave, er bare 70 kroner for oss, men en liten formue for Preema. Hun takker for handelen, og pakker sammen sakene for dagen.

Tips og råd til ferien i Goa

Se bilder fra Patnem og Palolem:Det går stort sett i hvilepuls i Patnem. Men for den som har ekstra energi, er det bare å ta seg en løpetur langs stranden, eller bli med på en av yogatimene. To i reisefølget lar seg lokke.

Klokken halv åtte om morgenen tropper vi opp for å la en noe beinete guru guide oss gjennom 90 minutter med tøy og bøy. Det er absolutt en bra måte å starte dagen på, selv om jeg faller litt av når vi kommer inn i siste halvtime, som i stor grad dreier seg om "ooohhhhmmmm", meditasjon og rare pusteøvelser. Likevel, vi orker å gå på to slike morgentimer i løpet av de seks dagene vi er på ferie i Goa.

Det er greit å holde et visst aktivitetsnivå, for den indiske maten er veldig god, men ikke akkurat slankende. Vi mesker oss i tikka masala (som strengt tatt er en rett laget for briter), korma, butter chicken, jalfrezi og andre klassikere. Men vi må selvsagt teste ut Goas egne spesialiteter. Den mest populære er den grønne curryen med fisk. Den er ganske sterk, men god.

Tandoori nights

Hvilepulsen fortsetter også utover kveldene i Patnem. Det er veldig rolig. De siste restaurantgjestene går i ellevetiden, og etter det er natten stille. Dersom du vil ha litt natteliv, må du dra bort til nabostranden Palolem. Her er backpackervibben sterkere, og dermed er nattelivet langt livligere. Det mest populære stedet er Café del Mar. Her henger haremsbuksekledte jenter, og gutter med rastafletter. Det er nok ikke bare øl og drinker som konsumeres, men stemningen er hyggelig og vennlig.

Selv om Palolem er livligere enn Patnem, er det ikke noe heisasted. For noen år siden innførte myndighetene forbud mot å spille høy musikk på stranden etter klokken 22. Slik fikk de stoppet alle strandfestene som eskalerte i hyppighet og intensistet. Det holdes fortsatt fester, men dette er såkalte silent parties - fester der alle deltakerne har på seg hodetelefoner, og velger hvilken type musikk de vil danse til. Morsomt konsept, og morsomt å se på, siden folk som danser sammen kan danse til helt forskjellig rytme.

Hundene lever glade dager på stranden i Patnem. Indisk eventyrmiks, kan vel rasen kalles. Foto: Hanne Haugen
Hundene lever glade dager på stranden i Patnem. Indisk eventyrmiks, kan vel rasen kalles. Foto: Hanne Haugen Vis mer


Late dager gjør vår festiver liten. De fleste kveldene holder vi oss på Patnem beach. I sekstiden, når solnedgangen bader alt i et oransje lys, tar en hundemor tar med de små valpene sine på deres faste ekskursjon ned til stranda. Smykkeselgerne i sine røde, gule, rosa, koboltblå sarier forlater stranden. Turistene runder av soldagen med en kald øl på en av restaurantene.

Vi sender varme og solbrente tanker til de hjemme i Norge, som melder om flere minusgrader og snø. Vi kunne helt klart hatt det verre.

Tips og råd til ferien i Goa

Se bilder fra Patnem og Palolem:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer