Globetrotterne vender hjem

Konrad Jørgensen og Camilla Igland har reist jorden rundt på syv uker. Vel hjemme har de gode råd for deg som planlegger det samme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Vi kunne nok forberedt oss mer på forhånd, og vært litt mindre redd for at det skulle bli vanskelig å finne overnatting ved ankomst, mener Konrad Jørgensen etter sin jorden-rundt reise.

Etter en runde rundt kloden via USA, Fiji, Bali, Australia, Singapore, Malaysia og London, er Konrad Jørgensen og Camilla Igland tilbake i Norge. Mye mer bereist og litt klokere enn før avreise.

 • Se noen av bildene fra turen i stort format.
 • Vi snakket også med Konrad og Camilla før avreise. Se hvilke forventninger de hadde, og hvordan de planla turen.
 • Om budsjettet

  Billig med langt hår på Bali. Her får Camilla Igland blonde fletter. Bilde gjengitt med tillatelse av Konrad Jørgensen
  Billig med langt hår på Bali. Her får Camilla Igland blonde fletter. Bilde gjengitt med tillatelse av Konrad Jørgensen Vis mer

  Det første og beste budsjettipset er kanskje å handle minst mulig underveis. Shopping kan være fristende, men selv om ting er billige betyr det jo ikke at du trenger dem.

  - Vi bestemte oss på forhånd for ikke å handle så mye, og det holdt vi. Det ble med noen t-skjorter, en håndfull DVD'er, litt klokker og en ny koffert på slutten av reisen. Dessuten fikk Camilla hairextension på Bali for 350 kroner, forteller Jørgensen.

  Paret brukte omkring 25.000 kroner i flybilletter, og totalt gikk det med omkring 85.000 på hele den syv uker lange reisen. Blant annet til hoteller og reiser mellom flystoppene.

  - Vi reiste tur/retur Singapore/Kuala Lumpur med buss, og fant ut at det var billigere å kjøpe bussbillettene i Kuala Lumpur enn i Singapore. Bedre buss fikk vi også tilbake til Singapore, tipser Jørgensen.

  Langs parets rute er dyreste destinasjon USA og London, billigst uten sammenligning er Bali. Australia er ikke så galt prismessig, backpackertilbudene er godt utbygd i landet down under.

  Om småkryp

  - Det tar litt tid å venne seg til, men det går faktisk greit å bo i hytter der maurene kryr over gulvet, bekrefter Jørgensen.

  På Fiji valgte paret Jørgensen/Igland å ta turen ut til en mindre øy som lå ganske avsides. Hit gikk det kun transport en gang om dagen. Hadde du først kommet hit, måtte du med andre ord akseptere losjiet for det det var. Blant annet at maurene har bodd i hyttene mye lengre enn du, og derfor kan fremme en slags hevd på territoriet.

  - Kostet du en maur av den ene foten, var det straks fem nye på den andre foten, forteller Jørgensen, som likevel syns Fiji var et paradis som lokker til gjenbesøk.

  Kakerlakker er også kryp de fleste globetrottere stifter bekjentskap med underveis. Verst var tilstandene i Singapore, ifølge Jørgensen/Igland.

  - Her var det mye kakerlakker, og de var ekstremt store!

  Om hoteller og mat

  For avslapping anbefaler Jørgensen billige Bali. En øy som kan friste den som vil ha valuta for pengene. Middag for to for en femtilapp er ikke noe problem, og du bor veldig bra for under 200 kroner natten.

  - Vi fikk dobbeltrom i et fint hotell i Kuta. Rommet hadde aircondition, kjøleskap og bra bad, og lå like ved bassenget. For dette betalte vi omkring 180 kroner, forteller Jørgensen.

  Hotellet er nesten nytt, og heter Masa Inn.

  Jørgensen forteller at de dårligste hotellene paret bodde på var hotellene de bestilte på forhånd gjennom STA. Han anbefaler andre å bruke litt tid til forberedelser på egenhånd, med søk og bestilling på nett forut for reisen.

  - Flere steder er det heller ikke nødvendig å bestille i forkant. På Fiji holder reisebyråene åpent når flyene lander, og det strømmer på med selgere som vil skaffe deg hotell. Og i Malaysia så vi at hotellprisene var langt lavere enn det som var oppgitt i reisehåndbøkene fra Lonely Planet.

  Om opplevelser

  Konrad Jørgensen gjør klar for prøvedykk utenfor Australias kyster. Bilde gjengitt med tillatelse av Konrad Jørgensen
  Konrad Jørgensen gjør klar for prøvedykk utenfor Australias kyster. Bilde gjengitt med tillatelse av Konrad Jørgensen Vis mer

  Aller mest snakker Jørgensen om hvordan han angrer på at oppholdet i Cairns i Australia ikke ble kronet med et dykkersertifikat.

  - For 2.500-3.000 kroner kunne jeg fått sertifikat etter et dykkerkurs som blant annet bestod av fire overnattinger og fem dager ombord i båt ute ved Barrier Reef, fire dykk pluss nattdykk per dag, samt kost og losji. Og det er billig, mener Jørgensen.

  Cairns er forøvrig stedet for actionturisten. Her er det masser av opplegg både for rafting, dykking og andre spenningsopplevelser.

  Brunfargen ble ikke som de hadde trodd på forhånd.

  - Vi var ikke så heldige med været. I Australia skulle vi for eksempel ankomme etter at regntiden var over, men her hadde det nesten ikke regnet - før vi kom, sier Jørgensen.

  Morsomt

  Om han vil reise jorden rundt igjen, er Jørgensen ikke sikker på, selv om han syns det var morsomt.

  - Neste gang blir det kanskje en MC-tur til en eller annen fjern avkrok.

 • Se noen bilder fra turen her.

 • Se Konrad og Camillas forventninger til turen like før avreise.

 • Backpackerens reisefølge - stor test av reiseguider
 • Få reisehjelpen her

 • Finn billige charterturer i restplassoversikten
 • Finn fergeavganger, priser og bestill billetter
 • Se lesernes reisetips, og kom med dine egne vurderinger i Reiseguiden
 • Hva koster det egentlig? Her er valutakalkulatoren

 • Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!