Selv med lite reisebudsjett får du mye for pengene i Göteborg. Foto: Colourbox
Selv med lite reisebudsjett får du mye for pengene i Göteborg. Foto: ColourboxVis mer

Glisebillig storbyferie i Göteborg

Når 100 svenske kroner koster under 80 kroner, er det bare en ting å gjøre.

Selv om du har slunkent reisebudsjett, har du råd til en storbyferie i Göteborg nå.

Det er lenge siden det har vært så billig å handle i Sverige. I dag (2/3) koster 100 svenske kroner 78 norske kroner. Det betyr at det er morsomt billig å legge ferien til Sverige.

Vi slår et slag for Göteborg, våre granners nest største by. Hvorfor? Fordi den er hyggelig, oversiktelig og har et godt utvalg av severdigheter, butikker og restauranter.

Den vestsvenske byen ligger en fire timers tog- eller busstur fra Oslo, og bestiller du billetter i god tid, kommer du deg hit for en svært rimelig penge. Ønsker du å reise i "luksus", kan du bestille plass på den nye luksubussen Bus4You, som har ekstra brede seter, god beinplass, og trådløst internett. Billettene koster fra 198 kroner. Les mer om den nye busstjenesten her. Det finnes flere alternativer for deg som reiser fra Oslo eller Østfold. En togbillett med NSB koster fra 199 kroner hver vei, mens en bussbillett med Säfflebussen eller Swebuss Express koster fra så lite som 140 kroner.

Se kafé- og restauranttips lenger ned i saken.

Spennende shopping

Det er i småbutikkene du finner spennende saker. her fra butikken Scout. Foto: Stine Okkelmo
Det er i småbutikkene du finner spennende saker. her fra butikken Scout. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Göteborgs shoppingsentrum ligger, ja nettopp, i sentrum. Her finner du NK, Åhlens City, det store shoppingsenteret Norstan, Topshop, Peak Performance osv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men mer spennende shopping gjør du i andre bystrøk. Kom deg litt unna sentrum, og du finner drøssevis av spennende småbutikker der du virkelig kan gjøre "fynd", som svenskene kaller det. Husk også at når det er salg, og det allerede har vart en stund, er det større sjanse for å finne godbiter i småbutikkene som ikke besøkes av så mange, enn i de større butikkene i sentrum.

Drömma
I denne butikken i den sjarmerende bydelen Haga, finner du vintage bruktklær og også nye klær fra blant annet Swedish Hasbeens, Brick á Brack og Rules by Mary. Her finner du også fine kjoler omsydd av secondhandklær. Butikken har også secondhandsko og smykker. Kun for jenter.
Adresse: Östra Skansgatan 3c, Haga
På nett: Drömma

Scout
Her finner både gutter og jenter klær og tilbehør. Stilen er minimalistisk med en litt "edgy" vri. Her finner du merker som Cecilia Design, Mine, Peter Jensen og Soulland.
Adresse: Erik Dahlbergsgatan 15, Vasastaden
På nett: Scout

W19
Denne butikken er ganske nyåpen, og selger klær til jenter og gutter. Her finner du merker som Fred Perry, Ganesh, Modström, Rare og Nolita.
Adresse: Karl Gustavsgatan 19, Vasastaden

Rus
Her kan alle jenter som liker dansk design fråtse i merker som Bruuns Bazar, D''harling og Dyrberg Kern.
Adresse: Karl Gustavsgatan 17, Vasastaden

Fever
Her finner du stilige klær med rene og minimalistiske snitt. Både for jenter og gutter. Typiske merker er Acne, Stylein, Ida Sjöstedt og Burfitt.
Adresse: Karl Gustavsgatan 15, Vasastaden
På nett: Fever

Flere shoppingtips i saken: Shopping i Göteborg

Ted Bernhardtz
Like ved Järnbanetorget ligger Ted Bernhardz, en stor butikk over to plan som selger veldig mye jeans, men også mange fine herredresser. Også damene finner fine klær her. Bortsett fra jeansmerkene, er det veldig mange skandinaviske merker her. Typisk "streit" skandinavisk stil.
Adresse: Järntorgsgatan 8
På nett: Ted Bernhardtz

Myrorna
Har du først tatt turen til Järntorgsgatan, burde du stikke innom den store Myrorna-avdelingen som ligger rett ved siden av Ted Bernhardtz. Over tre etasjer finner du bruktklær for mann, dame og barn, og også interiørsaker som vaser, serviser, duker osv. Myrorna tilsvarer vår Fretex, og drives av Frelsesarmeen.
Adresse: Järntorgsgatan 10

Miss Ragtime
Super vintagebutikk som selger på kommisjon. Kjoler, topper, bukser, skinnjakker, belter, smykker og mye mer. Her kan du gjøre skikkelige kupp. Hva med et par Pradasolbriller til 750 svenske kroner?
Adresse: Vallgatan 5, sentrum
På nett: Miss Ragtime

Ragtime Herr
Like bortenfor Miss Ragtime, ligger butikken for gutter på jakt etter seconhandkupp. Her er det ganske dyrt til å være bruktbutikk, men det er mye lekkert her, spesielt dersom du er ute etter en skinnjakke, et par kule jeans, eller stilig dress til neste fest.
Adresse: Magasinsgatan 15, sentrum

Se flere reisetips i saken: Snartur til Göteborg

Gøteborg er "fika-by" nummer en. Svenske kjøttboller er perfekt til lunsj. Her fra Barsidan ved Saluhallen. Foto: Stine Okkelmo
Gøteborg er "fika-by" nummer en. Svenske kjøttboller er perfekt til lunsj. Her fra Barsidan ved Saluhallen. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Smak og nytelse

I motsetning til i Norge, der vi enten spiser i jobbens kantine, eller har med oss matpakke hjemmefra, går de aller fleste svensker som bor i byer ut for å spise lunsj. Det betyr at kafeer og restauranter ofte har veldig bra tilbud, fordi de vil lokke til seg lunsjgjestene. Bli ikke overrasket om du for 70-80 svenske kroner får varm lunsj, salat fra salatbaren, drikke og en kaffe.

Hvis du først er i Göteborg, burde altså en viktig del av ferien være å nyte tiden på en kafé eller restaurant. Og i denne byen kryr det av tilbud. Vi har plukket ut et lite utvalg:

Café con Leche
Hyggelig kafé som ligger litt avsides, like ved Oscar Fredriks kirke, som også er veldig flott. En bydelskafé med spansk vri. Her serveres knallgod kaffe, lasagne, sandwicher, kanelboller og mye mer. Du kan for eksempel få en stor tallerken med spansk tapas til 65 svenske kroner. Da blir du god og mett på kjøttboller i tomatsaus, hvitebønner og chorizo i tomatsaus, salsa, spansk tortilla, brød og salat. Det hele kan gjerne rundes av med en sjokoladekake eller kanelbolle til 15 svenske kroner.
Adresse: Plantagegatan 15, Linnéstan

Creperiet er stedet å gå for å få seg en kjapp pannekake. Foto: Stine Okkelmo
Creperiet er stedet å gå for å få seg en kjapp pannekake. Foto: Stine Okkelmo Vis mer

Barsidan
Befinner du deg i sentrum når magen begynner å rumle, er Barsidan et godt alternativ. Stedet ligger like overfor Saluhallen, og er kjent for sine svenske kjøttboller. Litt dyrere enn andre steder, men dette blir mer som en restaurantlunsj. Kjøttboller med potetmos og drikke koster 119 svenske kroner.
Adresse: Kungstorget 7
På nett: Barsidan


Creperiet
Viden kjent i byen for sine fantastiske pannekaker, eller crêpes, som det heter. Her får du crêpes med ost, skinke og sopp, for eksempel, eller fylt med sjokolade, jordbær eller krem. Stedet ligger like ved kinoen Hagabio, og har oppe til halv fire om natten, og er derfor en slager både for folk på vei hjem fra kino, og fra byen i sene nattetimer. En crêpe koster fra 15 til 45 kroner.
Adresse: Linnégatan 32
På nett: Creperiet

da Matteo Torrefazione
da Matteo er en kafékjede med flere avdelinger i Göteborg. Da Matteo Torrefazione er en av de største, med eget kafferøsteri, og stor uteservering inne i en bakgård. Her får du sandwicher, salater og pizzaer til 60-85 svenske kroner. Fint sted å slenge seg ned etter å ha rotet gjennom Miss Ragtime og Ragtime Herr, som ligger omtrent vegg i vegg.
Adresse: Vallgatan 5, sentrum
På nett: da Matteo

Gøteborgere har et utall steder å velge mellom når de skal gå og "fika". Foto: Stine Okkelmo
Gøteborgere har et utall steder å velge mellom når de skal gå og "fika". Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Cyrano Bistro
Fransk og hyggelig lite bistro som ligger i en sidegate til Linnégatan. Klassiske franske retter til en rimelig penge. Hovedrettene koster rundt 120 svenske kroner, mens du får en trerettersmeny for 260 kroner. Cyrano er også kjent for sine gode pizzaer til 70-80 svenske kroner.
Adresse: Prinsgatan 7, Linnéstan

Hosteria La Casa Nostra
På denne lille italienske restauranten serveres etter ryktene byens beste pastaretter. Det betyr også at du gjør lurt i å bestille bord på forhånd, for restauranten er ikke så stor, og veldig populær blant gøteborgere.
Adresse: Vegagatan 50, Linnéstan

Magnus och Magnus
Skal du ut og spise en bedre middag, og kanskje runde av kvelden med noen drinker på et sted med liv og røre, da er dette stedet. Magnus och Magnus er både en gourmetrestaurant og en bar/klubb (adskilte deler). Om sommeren er bakgården veldig populær. En torettersmeny koster 445 svenske kroner, mens en trerettersmeny koster 555 svenske kroner. Vinmeny hhv. 225 og 315 svenske kroner.
Adresse: Magasinsgatan 8, sentrum
På nett: Magnus och Magnus

Finn ut hvor butikkene, kafeene og restaurantene ligger ved å plotte inn adressene hos hitta.se.

Hvor skal du bo?

I Göteborg finner du alt fra femstjernershoteller til vandrerhjem. Her er noen utvalgte for deg med slunken lommebok:

Grand Hotel Opera er et moderne og lekkert hotell som ligger midt i sentrum. Vi fant dobbeltrom til 600 kroner helgen 6.-8. mars gjennom www.hotels.com.

Albelle ligger også sentralt til i byen. Her fant vi dobbeltrom til 623 kroner gjennom www.hotels.com for samme helg.

Scandic Europa er et modrene hotell som ligger midt i sentrum, like ved jernbanestasjonen. Vi fant dobbeltrom til 655 kroner gjennom www.hotels.com helgen 6.-8. mars.

Scandic Rubinen er hakket mer trendy enn Scandic Europa. Det ligger midt i smørøyet, i Kungsportsavenyn. Vi fant dobbeltrom til 694 kroner helgen 6.-8. mars gjennom www.hotels.com.

Shopping- og restauranttipsene i denne saken har blitt publisert i en tidligere artikkel.