Glimt fra reislivsmessa

Tekst og foto: Inga Holst, Stine Okkelmo, Hans Kristian Krogh-Hansen og Kristin Sørdal

Gaven til globetrotteren

Vi har aldri sett en så stor globus som den som står ved Nomadens messebutikk - den er nesten like høy som Raymond Haase, og koster den nette sum av 99.900 kroner. - Vi har ikke de største forventningene om å selge den i løpet av messen, og det er ikke akkurat en vare vi har på lager, sier Haase, som ellers forteller at bestselgerne for tiden er en liten reiselommebok som akkurat har plass til et kredittkort og noen sedler, og som du kan gjemme under klærne.

Kos deg i kosebua

Valdresromantikk har tatt med en av sine tre kosebuer til Lillestrøm. Der er det fritt fram, bare du følger kosevettreglene.
Mer innførlig om de kan du sikkert lese på valdresromantikks nettsider, www.valdresromantikk.no – det vil si om du greier å komme inn på sidene. Prosjektet er nemlig blitt så vellykket, og fått mye større respons og pågang enn ventet, at datasystemet rett og slett ikke har kapasitet nok til å ta imot all trafikken. Valdresromantikk var et humoristisk svar til ”Bonderomantikk” fra TV, og kosebuene ble innviet i mai 2005. Du finner dem tre steder i Valdres; Tyin, Filefjell og Nytun. Buene er åpne døgnet rundt, hele året, men du kan nok ikke vente at de er like velutstyrte som kosebua på reiselivsmessa.

- Målet med dette er vel å trekke folk hit, og på sikt øke innbyggertallet, sier Karianne Borchgrevink, markedssjef i flytrafikk Valdres.

Det er også planlagt koserundturer i Valdres for par; med roser, romantikk og god mat i fokus. Kosevettreglene gjelder sikkert også der - vi kan nevne:Sørg for samtykke før du sterter kosinga; Vær rusta for muligheten av å møte en kald skulder; Kos ikke alene.

Lykke til!

Karianne Borchgrevink, markedssjef i flytrafikk Valdres, sjekker komforten i kosebua.
Karianne Borchgrevink, markedssjef i flytrafikk Valdres, sjekker komforten i kosebua. Vis mer


Glimt fra reislivsmessa


Sove som et barn på reise

Denne sammenleggbare reisesengen for barn holder alle uønskede insekter, sterke solstråler og plagsomme tanter unna babyen når familien er på tur. Ifølge Raymond Haase i Nomaden er dette produktet blitt veldig populært. Ingen komplisert pakketeknikk - det er bare å "krølle" sengen sammen i en pose (til venstre i bildet). Pris: 449 kroner. Finnes også for større barn.

Opplev det ekte Japan

Masako Kono i Japan Tur/Retur vil gjerne ta deg med til Japan og vise deg det beste fra sitt hjemland. Sammen med Øystein Selenius reiser hun til Japan med en gruppe turister to ganger i året - en gang i april, og igjen i månedsskiftet oktober/november. Turen varer i 12 dager, og du får med deg både det moderne Japan, og landets fascinerende historie. I Tokyo får du smake det japanerne selv er verdens beste sushi, på fiskemarkedet Tsukiji. Du får også være med på en ekte teseremoni, ikke slike som bare stelles i stand for amerikanske turister. Dere besøker kurbad og bor noen netter på tradisjonelle japanske vertshus. Andre poster på programmet er Hiroshima, Kyoto og Yunogo Onsen. Transporten går i buss, eller i Japans berømte hurtigtog, som fyker avgårde i 300 km/t. Men når bør vi dra? Om våren eller høsten?

- Jeg kan ikke si at det ene alternativet er bedre enn det andre. Om våren får vi med oss den vakre kirsebærblomstringen, som er en nasjonal begivenhet i Japan, men om høsten ser vi de flotte høstfargene, sier Kono, og viser praktfulle bilder av blomstrende kiresbærtrær i forskjellige rosasjatteringer, og vakre løvtrær i knallfarger som oransje, gult og rødt.

Vi blir enige om at det aller beste hadde vært å dra både vår og høst.

Husk at når du besøker Japan, er det mange potensielle høflighetsfeller å falle i. Dersom du for eksempel skal gi en japaner visittkortet ditt, så skal du gi det med begge hendene, og slik at det er vendt med skriften riktig vei mot mottakeren. Dersom du er den som mottar et visittkort, skal du se på vedkommende når du får det, lese kortet, og deretter se på vedkommende og nikke takknemlig igjen. Og husk: ikke gi driks i form av penger.

- Det er nok forbundet med det at i Japan gir man for tanken, ikke for pengene, sier Masako Kono.

Så skal du til Japan, så ta med små gaver som du kan gi som en ekstra takk.

Masako Kono og ektemannen er selv tolk og guide på turene.
Masako Kono og ektemannen er selv tolk og guide på turene. Vis mer


Messetilbud

Hurtigruten: 2.000 kroner i avslag på hel rundtur, 1.000 kroner i avslag på halv rundtur.
Trysil skisenter: Kjøp dagskort til 220 kroner – normal pris er 310 kroner.
Tusenfryd: Du får 75 kroner rabatt på inngangsbilletten om du tar utfordringen og setter deg til rette for å bli avfotografert ”slik du vil se ut i Speed Monster” … Du får et kort med bilde av deg selv ”hvordan du vil se ut i Speed Monster” – og selv om vi ikke er sikker på om vi vil teste den, så tviler vi ikke på at dette er ganske likt hvordan vi vil se ut i Tusenfryds nyeste berg- og dalbane – kanskje med unntak av ansiktsfargen som sikkert vil anta en hvitere/grønnere antydning i virkelighetens Speed Monster-verden …

Utskremt journalist testkjører trykket fra Speed Monster, på reiselivsmessa ...
Utskremt journalist testkjører trykket fra Speed Monster, på reiselivsmessa ... Vis merFlere på cruise til pingvinland

Det blir mer og mer populært å reise på cruise til sydpolen. Siden 2002 har selskapet Kystopplevelser tilbudt turer inn det eksotiske isøde. Det er hurtigruteskipet Nord Norge som har blitt brukt til cruisene. Turene går i den antarktiske sommeren – altså vinteren her hjemme, den tiden hurtigrutesambandet ikke er i drift. I år satses det på enda flere polfarere, og hurtigruteskipet Nordkapp har også blitt tatt i bruk.

- Det er fortsatt flest tyskere som reiser på Voyage of Discovery -turene, men det har også vært en stødig vekst i nordmenn som vil være med, sier Bengt Dybfest, tidligere kaptein på Nord Norge.

Iscruisene varer i 14 dager, og du må fly til Santiago eller Buenos Aires for å komme seg om bord på skipet. Prisene for en cruiseopplevelse starter på 49 000 kroner. Da er flyreisen inkludert.

Mer om cruise til Sydpolen finner du på: www.kystopplevelser.no

Glimt fra reislivsmessa


Enkelt nettsøk for billige ferier

Det nye nettstedet Orbville gjør det enda lettere å finne billige flybilletter og hoteller for deg som snekrer sammen ferien selv. Orbville, som opprinnelig er svensk, søker gjennom alle selskapene som selger billetter dit du skal, og alle nettstedene (også utenlandske) som selger hotellrom i destinasjonen. En liten test av nettstedet viste at Orbville var ryddig, og lett å bruke. - I Sverige har vi mye lokalt innhold, det vil vi komme med for Norge, også, sier Torbjörn Andersson.

Glimt fra reislivsmessa


Peer Gynt foran Sfinxen

I Ibsenåret har du en helt unik sjanse til å se Per Gynt i Egypt! 26.-27. oktober planlegges det en forestilling på Gizaplatået. Tenk å se Peer Gynt møte den faktiske Sfinxen i fjerde akt! Det er solister fra Den Norske Opera, Cairo Opera og Cairo Symphony Orchestra som står for musikken. Se mer om dette på Ibsen.net. I forbindelse med forestillingen arrangerer Egyptreiser forskjellige turer med Kairo og forestillingen på programmet. Du kan velge mellom kairo weekend, en uke i Kairo, Nilencruise og Kairo, og Nilencruise, kairo og Hurghada.

Den virkelige King Kong

Uganda er et land som i 2002 hadde et bruttonasjonalprodukt på 1.200 dollar, tilsvarende 8.040 kroner per captia. Norges bruttonasjonalprodukt er hele 31 ganger så stort med sine 37.700 dollar per capita. Uganda har vært styrt av udemokratiske presidenter med fullmakter til å forsyne seg av statskassa såvel som å fjerne uvenner. Likevel: nå er det afrikanske landet blitt et turistdestinasjon for eventyrlystne nordmenn. EnjoyAfrica tilbyr seksdagers safarier i Uganda og Rwanda hvor en kan komme nært innpå den utrydningstruede fjellgorillaen. Det er kun 700 igjen av disse. Turen koster fra cirka 13.490 kroner. EnjoyAfrica tilbyr også safariguidekurs, les mer om dette i denne artikkelen.

Fjellgorillaene kan du se på nært hold i Uganda.

Foto: EnjoyAfrica Foto: EnjoyAfrica - ikke til gjenbruk
Fjellgorillaene kan du se på nært hold i Uganda.

Foto: EnjoyAfrica Foto: EnjoyAfrica - ikke til gjenbruk Vis mer


Ekstern lenke:
EnjoyAfrica

Vikingland

Vær viking for en dag i Gudvangen.
Gudvangen – Vikingenes Dal, er et ferskt opplevelsessenter i Gudvangen. Her kan du være med å ro vikingeskip, lære å skyte med pil og bue, her er historiefortelling, vikingehåndverk med mer. Per i dag er det en leir med noen telt, og selvsagt vikingebåt, men det planlegges et stort senter med mange hus.

I sommer blir første sesongen de tilbyr slike opplevelser for forbifarende og tilreisende. Det er åpent daglig fra medio juni til medio august. Men det er muligheter for å bestille tid fra mai til oktober.

- 21. til 23. juli vil 300 vikinger, hvorav 100 polske vikinger, rekonstruere vikingslag her, forteller Georg Hansen, daglig leder i Vikingenes dal.

Ekstern nettside: Vikingenes dal

Georg Hansen, daglig leder i Vikingenes dal.
Georg Hansen, daglig leder i Vikingenes dal. Vis mer


Den langsomme reisen

Flere sverger til å bevege seg, roe seg ned og nyte når de er på ferie. Merlot Reiser er et lite reiseselskap med 11 år på baken som gjør noe med (og på den baken er det antakelig fint lite overflødig flesk.) De tilbyr sykkel- og vandreturer i Italia, Frankrike og Frankrike. Sykkelturene ledes av lokalkjent, og det legges inn smaksrike pauser på restauranter og vingårder. DinSide har tittet i katalogen og falt for en 8-dagers tur til Cincue Terre hvor det er lagt inn stopp på likørhus langs den berømte Via dell`Amore - Kjærlighetsveien. Mmmm...

Dersom det ikke frister med sykkeltur i ferien, kan det kanskje friste med en likørpause? Merlot Reiser tilbyr denne knallkombipakken.
Dersom det ikke frister med sykkeltur i ferien, kan det kanskje friste med en likørpause? Merlot Reiser tilbyr denne knallkombipakken. Vis mer


Ekstern lenke:
Merlot

Nordnorske råvarer

Smak roastbeef av hval eller tørket reinsdyrhjerte på standen til Arktisk meny. Det kan anbefales!

Arktisk meny er en sammenslutning av et 40-talls spisesteder som bruker nordnorske råvarer i sin matlaging; fra Brønnøysund i sør til Svalbard i nord. Her serveres det tradisjonskost, som for kokk og daglig leder i Løvold Kafeteria i Bodø, Raymond Andreassen, betyr for eksempel mye hval, gammelsalta sei med mer.

Løvold Kafeteria i Bodø er en institusjon, og kjent nettopp for sin husmannskost. Her er man løs i snippen, men også kjentfolk som Gro Harlem Brundtland har latt seg mette i denne kafeteriaen. Hos Løvold setter gjerne enslige gjester seg ned med andre enslige, i stedet for å sitte lene.

- Vi har vurdert om vi skal selge aviser, men er vel litt redde for det; Hos oss setter gjestene seg ned sammen med andre enslige, for å prate sammen, men om man sitter og leser en avis, blir man straks mer avvisende til kontakt, sier Andreassen.

Du kan teste smaksprøver fra Arktisk meny-bedrifter på standen. Det gjorde også Dronning Sonja, da hun stod for den offisielle åpningen av messen torsdag formiddag.

Kokk og daglig leder i Løvold Kafeteria i Bodø, Raymond Andreassen, byr på spennende og smakfulle arktiske retter.
Kokk og daglig leder i Løvold Kafeteria i Bodø, Raymond Andreassen, byr på spennende og smakfulle arktiske retter. Vis mer


Fra fedreland og ære til velvære

Tidligere militære Oscarsborg går fra sure (mili)tær til kroppspleie fra topp til tå.
Det er Oscarsborgs kurs- og konferanse hotell som åpner spa-avdeling. Hotellet, som har sin hovedinntektskilde i kurs- og konferansevikrsomhet i ukedagene, satser på en ny kundegruppe, og dessuten en kundeguppe som man ønsker skal fylle helgene.

Spa-avdelingen får fire behandlingsrom og et avslappingsrom (relaxrom), og brer seg over 150 kvadratmeter. Kremer og dufter har det vel neppe vært så mye av på Oscarsborg tidligere …

Prøv spabehandling på Oscarsborg hotell sin stand.
Prøv spabehandling på Oscarsborg hotell sin stand. Vis mer


Musehullet

Norges største musehull i Prøysenhuset.
I november 2005 åpnet ”Norges største musehull” i Prøysenhuset på Rudshøgda. I åtte år siden åpningen av Prøysenhuset, har det vært mest av alt en utstilling for voksne, men nå har de altså åpnet et 300 kvadratmeter stort boltrerom i kjelleren. Alt er bygget opp rundt den kjente og kjære Musevisa, og her finnes både eb stor støvel (med lyddusj av Alf Prøysen som forteller), diverse store mus, og man får lære å tegne og lage tegnefilm.

Denne musa er flyttet til Lillestrøm for anledningen, men står til daglig i trappa ned til musehullet i Prøysenhuset.
Denne musa er flyttet til Lillestrøm for anledningen, men står til daglig i trappa ned til musehullet i Prøysenhuset. Vis mer


Håndmalt

Se hvordan porselenet blir dekorert.
På standen til Porsgunds porselænsfabrik, kan du ed egne øyne få se hvordan porselensserviset får sitt mønster. Fabrikken har tre ansatte som sitter og håndmaler på Porsgrunds eneste servise med stråmønster. Det er ganske fascinerende å se at slike håndverk gjøres til serieproduksjon også i dag. Om du vil ha et nøyere innblikk i denne verdenen, kan du besøke fabrikken i Porsgrunn, for en fabrikksomvisning.

Porselensmaler Anita Magnusen må være stø på hånda.
Porselensmaler Anita Magnusen må være stø på hånda. Vis mer


Latjo drom - Den gode veien …

Det er historien om taterfolkets liv og historie, som nå får sitt eget museum på Glomdalsmuseet på Elverum.
- Dette er et museum hvor man får lære om våre håndverktradisjoner, musikktradisjoner, språket, dansen, nærinen og veien, sier tater og prosjektleder, Lasse Johansen. Dette har vi holdt på å forberede i åtte år, og for et par år siden ble det bevilget 53 millioner til dette prosjektet fra Staten, forteller Johansen videre.
Det er taternes 500-årige historie i Norge som blir belyst på det nye museet. Forventet åpning er i april/mai, med første publikumsarrangement 7. mai.
- Også den mørke siden av taternes liv blir belyst, staten ville jo utrydde oss. Så det er klart at det er en del sterke følelser knyttet til at vi nå åpner et slikt museum, forteller Johansen.

Glomdalsmuseet er et friluftsmuseum i Elverum, og er landets tredje største av sitt slag. Det er åpent gjennom hele året, men til noe varierende dager og tider

Ekstern lenke: Glomdalsmuseet

Tater og prosjektleder Lasse Johansen viser fram taterhåndverk; reiseskrin der kvinnene oppbevarte maten.
Tater og prosjektleder Lasse Johansen viser fram taterhåndverk; reiseskrin der kvinnene oppbevarte maten. Vis mer


Langrenn i sommerferien

Det blir snart mulig i Torsby i Svergie. Der åpner nemmelig verdens lengste innendørs skitunnel til våren. På Fortum Ski Tunnel sin stand kan du se en dataanimert video på hvordan den 1,3 kilometer lange, åtte meter brede og fire meter høye tunnelen kommer til å se ut. Det vil også bli bygget en innendørs skiskytterarena i sammenheng med helårsløypa. En lignende tunnel eksisterer i Finland, men i Torsby blir det en lengre og mer naturtro opplevelse. Tunnelen kommer til å følge terrengets naturlige formasjoner, med oppover og nedoverbakker. Ifølge Prosjektleder Thomas Stjerndorff, blir tunnelen i hovedsak bygget med tanke på de mange Wasalopp-tilhengerne som ønsker å friske opp beina i god tid før årets høydepunkt.

Den vil allikevel bli åpen for deg som måtte ønske å pakke sekken med appelsiner og kvikklunsj, smøre skiene og legge ut på en liten skitur i sommerferien. - Prisen for en dag med innendørs skieventyr blir på omtrent 150 til 200 kroner, forteller Stjerndorff.

Du kan se mer om Fortum Ski Tunnel på www.fortumskitunneltorsby.se