- Gjør det mest for gøy!

Anne Egeland, Bård Stokke og Merete Sæther leier ut rom gjennom nettjenesten Airbnb.

<b>LEIER UT PÅ NETT:</b> Anne Egeland og Bård Stokke (bildet til venstre) er utleiere nummer 1.000 som tilbyr rom til leie i Oslo gjennom nettjenesten Airbnb. Merete Sæther har hatt rundt 100 gjester siden hun startet opp med nettbasert utleie - her avbildet sammen med to av sine gjester, Sharon Tay og Leslie Lee. Foto: KRISTIN SØRDAL/PRIVAT/AIRBNB
LEIER UT PÅ NETT: Anne Egeland og Bård Stokke (bildet til venstre) er utleiere nummer 1.000 som tilbyr rom til leie i Oslo gjennom nettjenesten Airbnb. Merete Sæther har hatt rundt 100 gjester siden hun startet opp med nettbasert utleie - her avbildet sammen med to av sine gjester, Sharon Tay og Leslie Lee. Foto: KRISTIN SØRDAL/PRIVAT/AIRBNB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Anne Egeland og Bård Stokke la ut et rom til leie på Airbnb nylig, ble de utleiere nummer 1.000 i Oslo.

- Vi gjør det mest for gøy, sier Anne Egeland til DinSide.

- Det er mest for å se hvordan dette fungerer, vi kan si det er et eksperiment i sosiale medier, sier Anne entusiastisk på telefon til DinSide.

Les om Ingvild som tjener 100.000 på utleie gjennom Airbnb

Rom til overs

Airbnb er en nettbasert tjeneste for privat utleie og leie av rom, hus eller annen husvære.

På verdensbasis er det 550.000 overnattingssteder i 192 land til utleie på Airbnb. Siden oppstarten i 2007 har de huset mer enn 11 millioner gjester.

NUMMER 1000: Anne Egeland og Bård Stokke er utleier nummer 1.000 i Oslo. De gjør det mest for gøy! Foto: PRIVAT
NUMMER 1000: Anne Egeland og Bård Stokke er utleier nummer 1.000 i Oslo. De gjør det mest for gøy! Foto: PRIVAT Vis mer


Anne Egeland forteller til DinSide at de først ble oppmerksom på tjenesten for noen år siden, da de selv lette etter overnatting i London. Når de nå fikk et ekstra rom tilgjengelig i huset, kom det igjen opp som et utleie-alternativ.

Enkelt å bruke

- Vi tenkte at vi skulle prøve å legge det ut der. Så var det bare å ta noen bilder og skrive en tekst, og der er det, forteller Anne.

- Vi er veldig realistiske og forventer ikke stor pågang. Vi ønsker også å ha muligheten til å kunne bruke rommet ved behov, og vi vil derfor ikke leie ut fast, og vi gjør det heller ikke fordi vi leie ut, forteller Anne.

100 gjester fra 18 til 77 år

Merete Sæther er en annen av de 1.000 som leier ut husvære i Oslo.

Hun startet med romutleie gjennom denne nettjenesten i august 2012, for å spe på økonomien da hun sluttet i jobben og begynte å studere igjen.

- Jeg har vel hatt borti 100 gjester siden jeg startet å leie ut. De har vært fra hele verden, og i alle aldre, fra 18-77 år. Og jeg har bare hatt gode erfaringer, sier Merete til DinSide.

BARE GODE OPPLEVELSER: Merete Sæther har leid ut et av rommene i leiligheten sin via nettsiden Airbnb, siden 2012. Hun har hatt rundt 100 gjester fra 18-77 år, og har hatt bare gode opplevelser. Foto: KRISTIN SØRDAL
BARE GODE OPPLEVELSER: Merete Sæther har leid ut et av rommene i leiligheten sin via nettsiden Airbnb, siden 2012. Hun har hatt rundt 100 gjester fra 18-77 år, og har hatt bare gode opplevelser. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Merete leier ut et soverom i sin 3-roms leilighet sentralt i Oslo. Som utleier gjennom Airbnb, bestemmer hun selv når hun vil leie ut, og ikke minst hvem hun vil leie ut til. Når DinSide besøker henne, har hun gjester fra Singapore.

Les også: Les dette før du skal leie feriehus

BEDRE ENN HOTELL: Leslie Lee og Sharon Tay fra Singapore booket seg inn hos Merete Sæther via Airbnb. De synes det er mye bedre å bo privat, enn på hotell. Foto: KRISTIN SØRDAL
BEDRE ENN HOTELL: Leslie Lee og Sharon Tay fra Singapore booket seg inn hos Merete Sæther via Airbnb. De synes det er mye bedre å bo privat, enn på hotell. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Lokale opplevelser

Leslie Lee og Sharon Tay kom fra Tromsø dagen før. I tillegg til oppholdet hos Merete, har de også bodd privat via Airbnb i Bergen.

- Så langt synes vi det har vært veldig bra. Vi synes det er interessant å se hvordan de lokale bor. Det hadde vi ikke fått oppleve på et hotell. Det hjelper selvsagt også at vi har en så hyggelig vert som dette, sier Leslie og Sharon til DinSide, mens de ler og nikker mot Merete.

Hjelper også gjestene med aktiviteter

FORDEREDT: På spisestuebordet hos Merete Sæther ligger er god bunke turistbrosjyrer - til gjestene hennes. Foto: KRISTIN SØRDAL
FORDEREDT: På spisestuebordet hos Merete Sæther ligger er god bunke turistbrosjyrer - til gjestene hennes. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Og Merete er forberedt til å ta imot sine utenlandske gjester på en best mulig måte. Merete full av ideer til hva gjestene kan se og gjøre - og ikke minst: De beste måtene å gjøre det på.

- Jeg ser alltid etter aktiviteter for gjestene, spesielt det som de kanskje ikke visste om, sier Merete.

Mange av opplevelsene de har fått i Norge, bunner også ut i tips fra Airbnb-vertene.

LOKALKUNNSKAP: Leslie Lee og Sharon Tay ønsket å bo privat for å se hvordan de lokale bor, og for å få innsidetips til hva de burde oppleve. Og de er veldig imponerte over alle tipsene de har fått fra Merete. Foto: KRISTIN SØRDAL
LOKALKUNNSKAP: Leslie Lee og Sharon Tay ønsket å bo privat for å se hvordan de lokale bor, og for å få innsidetips til hva de burde oppleve. Og de er veldig imponerte over alle tipsene de har fått fra Merete. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


- Vi ville først se hvilke anbefalinger vertene våre hadde. Hadde de ikke hatt noen anbefalinger til oss, ville vi gått for vår egen «reserve-liste», sier Sharon og Leslie og ler.

Anbefaler opplevelsen

Gjestene fra Singapore vil gjerne anbefale andre å velge Airbnb-overnatting fremfor ordinær hotellovernatting.

- Ja, dette anbefaler vi gjerne, men det er litt avhengig av hvem du anbefaler det til. Vi ville anbefalt det til våre venner som reiser mye, for dem ville det være bedre enn å bo på hotell, sier Leslie og Sharon.

Merete har også selv testet ut konseptet fra «den andre siden» - altså som gjest - i London og i København.


- Jeg bodde i leilighet i nabolaget ved der mine venner bodde på hotell. Det var kjempefint, jeg hadde stor og romslig leilighet i stedet for et mindre hotellrom, sier Merete.

- For noen er det greit å leie et rom, men det er også mulig å leie for eksempel en hel leilighet, om du vil ha det hele for deg selv, understreker hun.

Dette bør du sjekke

Som vi har beskrevet tidligere, formidler Airbnb private utleieobjekter. Egentlig er den en slags møteplass mellom utleier og leietaker. Utleier kan selv evaluere eventuelle leietakere og har sin fulle rett til å avvise leietakere han eller hun ikke vil leie ut til. Og så er det opp til leietaker å foreta en grundig og kritisk sjekk av annonsen og vedkommende som står oppgitt som utleier.

- Hva kikket dere på, når dere skulle velge Airbnb-overnatting?

- Vi så på antallet anbefalinger og så så vi på datoen for anbefalingene - om det er en to år gammel anbefaling, er det jo ikke så relevant, sier Sharon.

- Ja, og så må man se på bildene og hele profilen til utleier, råder Merete.

Les også: Leide ut via Airbnb, men turisten viste seg å være prostituert som tok inn kunder i leiligheten

  Slik kan du forsikre deg om at du ikke blir lurt:

 • Se etter Airbnb-vannmerke på bildene. Dette betyr at det er fotograf fra Airbnb som har tatt bildene, dermed kan du være rimelig sikker på at objektet er ekte og slik det fremstår på bildene.
 • Se godt på bildene. Det bør være flere bilder av stedet, slik at du kan få et godt inntrykk av hvordan det ser ut.
 • Kontroller personopplysningene som du etterhvert får tilgang til. Kontakten foregår i flere ledd. I første omgang kjenner leier eller utleier kun til hverandres fornavn og hvor de kommer fra og det som de skriver i sin profil. Når leier har godkjent en bestilling, får man tilgang til hele navnet, e-post og telefonnummer. Leier eller utleier kan da se om en person har verifisert e-postadresse, telefonnummer, Facebook, Google, LinkedIn, samt positive anmeldelser og offline ID. Det bør også være et godt bilde av vedkommende, om det er en du skal leie ut til eller leie av (og også av deg selv).
 • Betalingen foregår ved at du betaler inn til Airbnb. Der blir pengene værende inntil ett døgn etter ankomst. Om alt da er greit, går pengene fra Airbnb til utleier. Det er til leietagers sikkerhet.
 • Sjekk anmeldelsene som andre har skrevet om utleieobjektet og utleier, og sjekk også forholdet som utleier har til evt. anmelder. En anmeldelse fra en som utleier ikke kjenner, vil selvsagt være mere verdt enn en anmeldelse fra en som utleier kjenner. Dette kan avsløres av kontakttreet på for eksempel Facebook.
 • Utleieboligen forsikret gjennom en Airbnb-forsikring. Dette er en trygghet for utleier, ettersom forsikringen ikke vil dette eventuelle ødeleggelser - fordi du har levert fra deg nøkkel og adgang til huset.
 • Kommuniser med utleier eller leietaker i forkant av avtaleinngåelse - for å få et grundigere inntrykk av om dette er en person du ønsker å ha boende hos deg (eller som du ønsker å leie ut til) - eller om det er en person du ønsker å bo hos!
 • Andre utleiemuligheter

  Det er selvsagt ikke unikt å leie ut sin private bolig til ukjente. Dette foregår i stor grad også i andre kanaler, som på Finn.no og gjennom andre rubrikkannonser. Ønsker du for eksempel å leie hytte i Sverige, kan du gå til stugguiden.se.

  Du kan også leie private boliger gjennom profesjonelle utleiebedrifter som Dancenter.no og Novasol.no. Og ja: De vil gjerne leie hytta di!

  I tillegg kan du finne private utleieboliger ved å søke på TripAdvisor.com, og går du til onefinestay.com, finner du luksuriøse privatboliger til utleie - litt etter samme lest som Airbnb, men altså i det mer eksklusive segmentet.

  Det finnes også flere gratismuligheter, som sofasurfing - via Couchsurfing.org. Her er imidlertid ideen at du får låne en sofa - mot at du vil låne ut din egen sofa til noen andre som trenger det.

  Boligbytte er også en ferieform mange velger: Du bytter da bolig med noen andre som vil feriere der du bor. Også en billig måte å feriere på!