Gjør deg klar for Skeive dager 2009

Årets store feiring av homofile er godt i gang. Her er noen av godbitene som venter de neste dagene.

<b>Skeive dager 2009:</b> Lørdag er det duket for årets store homobegivenhet i Norge. Da vil homofile, lesbiske og andre som identifiserer seg som skeive, samt deres venner og familier marsjere nedover Oslos gater.
Skeive dager 2009: Lørdag er det duket for årets store homobegivenhet i Norge. Da vil homofile, lesbiske og andre som identifiserer seg som skeive, samt deres venner og familier marsjere nedover Oslos gater. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år arrangeres Skeive dager i Oslo; en uke med fest, debatt, politikk og kultur med bakgrunn i homofiles kultur og hverdag.

- Det største nasjonale, skeive kulturarrangementet, som trekker til seg besøkende fra hele landet, forklarer leder Stein Runar Østigaard i Oslo Pride, bedriften som står bak det store arrangementet.

Startskuddet for arrangementet gikk forrige uke, og fetlighetene varer til og med denne helgen. Da avsluttes homodagene med en stor parade gjennom hovedstadens gater.

- Paraden er den store avslutningen, selve prikken over i-en, sier Østigaard.

DinSide har tidligere år dekket paraden i Oslo. Under kan du se de fargesprakende paradeshowene i 2005 (Euro Pride) og 2007.

Fra Skeive dager i 2007. Foto: Kim Jansson
Skeive dager i 2007 ble en våt begivenhet. Men tusenvis av mennesker trosset regnet for å få med seg årets store homoarrangement. Foto: Kim Jansson
Lettkledd i solen under Euro Pride i 2005 Foto: Stine Okkelmo
Foto: Stine Okkelmo
Foto: Kim Jansson
De såkalte late-bloomers er en gruppe mennesker som har kommet ut av skapet i godt voksen alder. Foto: Kim Jansson
Foto: Stine Okkelmo
Foto: Stine Okkelmo
Foto: Stine Okkelmo
Ian McKellen, kejnt fra blant annet X-men og Ringenes Herre feiret Euro pride i Oslo for noen år tilbake. Foto: Stine Okkelmo
Foto: Kim Jansson
Foto: Stine Okkelmo
Foto: Stine Okkelmo
Foto: Stine Okkelmo
Foto: Stine Okkelmo
Legendariske Kim Friele har hatt søkelyset rettet mot seg denne våren, da hun protesterte mot at Nina Karin Monsen mottok årets Fritt Ord-pris. Friele valgte å levere tilbake prisen og prispenegene hun tidligere har blitt tildelt. Foto: Kim Jansson
Foto: Kim Jansson
Foto: Kim Jansson
Foto: Kim Jansson
Feiring nedover Karl Johans gate. Foto: Kim Jansson


Seriøs moro

De neste dagene vil bestå av mye fest og feiring, men veldig mange av arrangementene er av den mer seriøse sorten. Eller sagt med Østigaards ord:

- Det er en politisk kulturfestival med mye alvor, men med en morsom undertone.

Av de mer seriøse innslagene på programmet, står blant annet en rekke debatter. Onsdag klokken 17.00 arrangeres en debattrunde med blant andre høyrepolitiker Erling Lae og Morgenbladet-redaktør Frank Rossavik, med tema som grunner i debatten rundt Fritt Ord-prisvinner Nina Karin Monsen. Torsdag klokken 16.00 er det duket for en politisk debatt om arbeidsliv, der representanter fra samtlige politiske partier på Stortinget er invitert av LO. Fredag står debatter om prostitusjon og homofiles levekår på planen. Alle disse arrangementene er gratis, og finner sted på Rådhusplassen.


Av den mer kulturelle sorten, er det Sclagerkvelden på fredag som trekkes fram som et av høydepunktene. Da kommer avdankede norske og svenske Melodi Grand Prix-deltagere til å lage leven på Rådhusplassen.

BILDESPESIALER:
* Skeive dager 2007
* Skeive dager 2006
* EuroPride 2005
* Skeive dager 2004

Deilig oslosommer

Det ligger an til å bli en varm og lite våt homofest de neste dagene. Værgudene ser nemlig ut til å være på Skeive dagers side. Yr.no melder om noen fantastiske sommerdager i hovedstaden denne uken.

I skrivende stund er det meldt 23 grader og full sol i morgen. Temperaturen vil deretter stige mot helgen, og krype opp til 29 grader på søndag. Fredag og lørdag kan bli delvis skyet.