Gi etter geografi

Norske driks er ikke nødvendigvis det samme som driks andre steder.

Artikkelen ble første gang publisert 13. februar 2002.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Her til lands runder vi gjerne av til nærmeste tier eller hundrelapp på restauranter, og gir kanskje noen kroner ekstra i taxien. Dette holder ikke alle steder i verden. Her er gode driksråd for populære turistland.

Skandinavia

I de skandinaviske landene råder omtrent samme forhold som i Norge. Rund av oppover for å sikre hyggelig avskjed i taxi og på restaurant, og ellers når servicepersonell yter ekstra god hjelp.

Storbritannia

I London tipser du gjerne i restauranter om ikke driksen er inkludert i på regningen.
Foto: Ragnhild Kjetland
I London tipser du gjerne i restauranter om ikke driksen er inkludert i på regningen.
Foto: Ragnhild Kjetland Vis mer

Taxisjåfører forventer omkring 10 prosent i driks, spesielt i London. Det samme gjelder på restauranter, om ikke servicen er utilfredsstillende eller spesifisert som inkludert på regningen. Frisører bør også få omkring 10 prosent om du er fornøyd.

Middelhavslandene

Spania: I restauranter og barer er serviceavgift inkludert, og mange velger å droppe driks i Spania. Likevel er det vanlig å legge igjen noen småpenger. Husk også noen småpenger til pikkoloer, stuepiker og taxisjåfører. Dersom taxisjåføren kjører uten taksameter, har han sørget for driks på egenhånd, så du kan la være å tipse i slike tilfeller.

Frankrike: På restauranter og hoteller legges 10-15 prosent til enhver regning. Er du fornøyd gir du litt mer, men driks er ikke nødvendig. Det er vanlig med mer tips i større byer, mindre på mindre steder. I drosjen betaler du per kolli etter faste satser, men legg gjerne til en euro når du betaler. Frisører og andre tjenesteytere kan gjerne også få litt ekstra betalt.

I Italia legger man gjerne på noen prosent i tips, selv om service er inkludert på restaurantregningen.
I Italia legger man gjerne på noen prosent i tips, selv om service er inkludert på restaurantregningen. Vis mer

Italia: Det forventes ikke at du betaler mer enn serviceavgiften som er inkludert i regningen. Det er imidlertid vanlig praksis å betale driks, i alle fall med skillemynt. I barer bør du legge igjen litt småpenger. Det er ikke så nøye hvor mye, bare det er noe. Taxisjåføren blir som regel positivt overrasket over driks, italienere betaler sjelden driks i drosjene.

Hellas: Service er vanligvis tatt med når du får regningen, men det er vanlig å runde oppover når du betaler i Hellas. Om service ikke er inkludert, gir du 10 til 20 prosent. I taxi betaler du avgift for hvert stykke bagasje, men driks er ikke nødvendig.

Tyrkia: Selv om serviceavgift ofte er inkludert på regningen, er det forventet at du legger til omkring 5-10 prosent i driks til kelneren - mer på dyre restauranter. I drosjen runder du av oppover, og bærere/pikkoloer bør også få noen mynter. Ved museer og lignende bør du tilby skillemynt i driks til guider o.l. Selv om de avslår, er det gjerne av høflighet. Prøv igjen en gang til før du gir deg, om du er fornøyd med servicen.

Egypt: I Egypt er tipsing regelrett en del av tilværelsen, og kalles "baksheesh". Den delen av praksisen som minner mest om vestlige driks, er betaling for utførte tjenester. Med den forskjellen at det i Egypt går mye lenger. Her forventes det at du skiller deg av med noen mynter for den minste lille tjeneste: En mann på flyplassen står ved døren og åpner den for reisende - du betaler. En oppasser vokter over toalettet - du betaler. Og så videre ... Dessuten er det vanlig praksis å kjøpe seg ekstratjenester (som i punkt to i vår innledende guide), for eksempel for tips om gode fotomotiver, tillatelse til å se "forbudte" mumier eller prøve eksklusive produkter. Ut over dette bør du inkludere 10 prosent på restauranter, før skattene som allerede er lagt til regningen.

USA

Noen steder skal du tipse barkelnere, andre steder kan du la det være.
Foto: Ragnhild Kjetland Foto: Ragnhild Kjetland
Noen steder skal du tipse barkelnere, andre steder kan du la det være.
Foto: Ragnhild Kjetland Foto: Ragnhild Kjetland Vis mer

I USA er ikke service inkludert på regningen. New Yorks turistguide på nettet anbefaler at du legger til 15-20 prosent når du betaler restaurantregningen. Det samme gjelder på bedre hoteller, i taxi, hos frisøren og i baren. Ha også en neve en-dollars til tipsing for bagasjebæring, jakkeoppbevaring og romrengjøring.

Østen

Thailand: Pruting er vanligere enn tipsing i Thailand, og de fleste er ikke vant til å forvente driks. De dyrere hotellene er et unntak - der begynner det å bli vanlig med driks. Gi også 10 prosent på restauranten om ikke service er inkludert på regningen.

Australia: Driks er ikke nødvendig i Australia, selv om skikken begynner å få fotfeste i storbyenes restaurant- og kaféliv. I så fall er 10-15 prosent tilstrekkelig. Mange australiere mener 3-4 australske dollar er tilstrekkelig.

Kilder: Lonely Planet, dn.se, about.com, Fodors, diverse nettressurser og turistguider for de omtalte landene.

  • Tilbake til hovedartikkelen