Ghostwriternes hoteller

SKRÅBLIKK: Et femstjerners kjedehotell er som en kioskroman. Du glir inn, svir av for mye penger og vil helst glemme historien etterpå.

Inga Holst<br />
<br />
Journalist, DinSide Foto: Karoline Brubæk
Inga Holst

Journalist, DinSide Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hva leser du på, spør min venn Ivan fra Mataderos i Buenos Aires.

- Eh, det er bare en bok av en forfatter fra USA, Sue Monk Kidd.

- De gringobøkene er laget for å gli glatt inn. Den er ikke skrevet av Sue Monkey Kid, men av et 11-manns lag, som hjelper deg gjennom med en formula av sex og spenning. For så få deg til å kjøpe en ny.

Min Sue Monk Kidd taper for Ivans landsmann Jorge Luis Borges.

- Hvordan var det forresten på ferien, sier Ivan liksom for å bære over med meg og mitt litterære tap.

- Flott, sier jeg, for liksom å ta igjen.

Sant å si var hotellet på ferien, et femstjerners kjedehotell i sentrum av en storby, som en bok skrevet av ghostwritere. Man glir lett inn i historien, blar raskt igjennom og glemmer det i det man drar. De store kjedehotellene har akkurat passe myke madrasser og personalet er korrekt trent. Når jeg kommer inn i hotellets blingbling-frokostsal på mandag, skjer følgende:

- Frue, vil De ha melk i kaffen? spør hovmesteren. - Vær vennlig å signere her, sier han og trykker regningen opp i fjeset på meg som om jeg skulle til å stikke av før jeg har fått sagt wienerbrød.

På tirsdag skjer dette:

- Vil De ha melk i kaffen, spør hovmesteren. - Vær vennlig å signere her, sier han og trykker regningen opp i fjeset på meg som om jeg skulle til å stikke av før jeg har fått sagt wienerbrød.

De er topptrente i å få deg inn, svi av kortet ditt og kaste deg ut de forgylte svingdørene, fortere enn jeg klarer å si La Meridien eller Hilton. Og de er så smilende, selv når de bekymrer seg for å ikke få underskriften din, at du bare medtatt, signerer og legger på ekstra driks for bassengkantdrinken. Bare for å bli kvitt den dårlige samvittigheten du får fordi du stresser kelneren med at du muligens kan fantasere om å stikke fra den sinnsyke regninga som følger en lusen marguarita og peanøtter.

Hotel Guldsmeden i København.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst
Hotel Guldsmeden i København.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer


De små pensjonatene og hotellene derimot, er som en novelle av Jorge Luis Borges. Full av konnotasjoner, henvisninger og motsetninger. Slik som Guldsmeden i København. Etter å ha virret gjennom ganger og trapper midt på natten - fordi det var stengt og eieren hadde lagt nøkkelen i kommoden - så finner du en himmelseng og en flaske vin. Og på badet er det en liten lapp: "Lavendelsåpen er hjemmelaget, den står under vasken." I Borges' fortellinger heter folk Bioy Casares og kan bruke dagesvis på lete etter opphavet til et navn i bibliotekene i Buenos Aires. Slik som Utne Hotel, sør for Balestrand: her står det friske kubjeller og prestekrager i blomstervasene og du grer håret i skinnet fra sølvplettet. Her er ikke annet å gjøre enn å bruke tiden på tilsynelatende unyttige aktiviteter.

- Her har du melk i kaffen din, sier vertinna med en nypusset kanne i hånda.

Det husket hun fra dagen i forveien.

- Slike steder gir deg en familiær behandling. Desverre er det ikke mange av dem, mener Ivan.

Det er heller ikke mange bøker skrevet av Jorge Luis Borges. Men du glemmer dem like lite som du glemmer de sære værelsene på et pensjonat.

Mer:
Faraos hevn
Burka for helsa?
Luftens fengelsceller
Ikke helt etter boka
Da landbykulturen kom til byen
Egoister flyr best
På dass i Kina
Født med plaskort i hendene
Ta tilbake all-inclusiven
Små terrorister på tur
Min store, herlige imaginære familie
Postkort fra ferieparadiset
Fri oss fra slideskveldene
Kardemommevakt på norske flyplasser
Ekstra inntjening i turistnæringa
Lureri og jåleri
Den aller siste sovjetstaten
Krigen i døren
Ferien: et gjør-det-selv-helvete
Enden nær for synd, sigg og gin tonic
Kort, kortere, miniskjørt
Storbystrategi
Du skal ikke sove bort natta
Amor, utroskap og mat
Kunsten å nedlegge damer
Farlig fet middelhavsmat
Byen der jakkene gråter
Dødelig kjedelige fossefall