Geniale narrestreker

Lurt har vi blitt til alle tider. Om du ble lurt av medias aprilspøker i går, var du i godt selskap. Et av nettets merkeligste "museer" har viet en hel seksjon til originale aprilspøker gjennom tidene. Her er noen av verdens beste narrestreker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hos Museum of Hoaxes finner vi et fornøyelig utvalg av geniale og originale aprilsspøker. Ville du for eksempel kastet deg på de historisk lave jorden-rundt billettene som The Times skrev om i 1972?

Her er et utvalg gode aprilsnarr-historier med britisk og amerikansk vri.

Verden rundt til 1872-priser, 1972

London Times skrev at reisebyrået Thomas Cook tilbød jorden-rundt reiser for 1872-priser i anledning sitt 100-års jubileum. Tilbudet var begrenset til de 1.000 første som sendte sin bestilling til Miss Avril Foley - et lite hint kanskje? Ikke sterkt nok til å forhindre lange køer foran Thomas Cooks kontorer, og utallige telefoner. Når sannheten ble kjent, ble det stor ståhei, og skribenten ble sparket (og senere gjeninnsatt). Avisen publiserte en offisiell beklagelse neste dag.

Burger Kings venstrehåndsburger, 1998

Er denne burgeren for høyre eller venstre hånd?
Er denne burgeren for høyre eller venstre hånd? Vis mer

I en helsides annonse i USA Today proklamerte Burger King at de ville innføre en ny rett til menyen. "Left-Handed Whopper", eller en venstrehånds-burger. (Whooper er et navn på Burger Kings burgere, men betyr også kjempeskrøne.) Spesielt designet for USAs 32 millioner venstrehendte. Eneste forskjell fra originalen skulle være at alle ingredienser ble rotert 180 grader, slik at innholdet ikke skulle søle ut på høyre side av burgeren. Burgeren skulle bare være tilgjengelig i USA, men selskapet ville "vurdere å innføre burgeren i andre land med store venstrehendte folkegrupper".

Annonsen ble fulgt opp av en like stor kampanje dagen etter. Der annonserte Burger King at det var en spøk, men at tusenvis av kunder ba om venstrehånds-burgeren, mens andre spurte spesielt etter høyrehåndsversjonen.

Sveitsisk spaghetti-innhøsting, 1957

Det britiske showet Panorama, publiserte nyheter om en enorm spaghetti-innhøsting i det sørlige Sveits. Dette er en av de første aprilspøkene som ble overført med TV. En mild vinter skulle være årsaken til rekord-avlingen. Seerne hørte diskusjoner om spaghettiavlinger, og så sveitsiske familier som dro pasta ned fra spaghetti-trærne og la dem i kurver.

Har spaghetti-innhøstingen vært god i år?
Har spaghetti-innhøstingen vært god i år? Vis mer

"Spaghetti-innhøstingen her i Sveits, er overhode ikke å sammenligne med den enorme skalaen i den italienske industrien", fortalte programlederen til sitt publikum, og fortsetter med å si at mange av seerne sikkert har observert de vidstrakte spaghettiplantasjene i Po-dalen.

For å overbevise ytterligere, forklarer programlederen at spaghettiens uniforme lengde og utseende er resultatet av årevis med tålmodig dyrking og raffinering.

Kanal-blunder, 1990

News of the World rapporterte problemer fra byggingen av tunnelen under den engelske kanal, problemer som skulle koste mer enn 14 milliarder dollar. De to tunneldelene som ble bygget av henholdsvis engelskmenn og franskmenn, og som skulle møtes under kanalen, kom nemlig til å bomme på hverandre med 14 fot, eller drøye fire meter. Grunnen? Selvsagt at de hersens franskmennene insisterte på å bruke metriske mål på sine tegninger og at de hadde gjort feil i omregningen.

Hvordan oppstod aprilsnarren, 1983

I debatten omkring hvordan aprilsnarr oppstod, kastet historieprofessor Joseph Boskin ved Boston Universitet, seg inn med sin skolerte røst. Han forklarte en reporter fra Associated Press at tradisjonen stammet fra Romerriket, der noen fremla at narrer ville være bedre i stand til å styre riket enn keiseren. I respons innførte keiseren en dag i året hvor narrer kunne herske over riket, nemlig 1. april. Historien kom på trykk i aviser over hele USA, men ikke et ord var korrekt, noe professoren måtte innrømme to uker senere. Universitetet publiserte sin beklagelse, som ble trykket i flere aviser.

  • Flere lurerier finner du på the Museum of Hoaxes nettsider.
  • Fra platåsko til navlelo - flere merkelige museer på nett.
  • Ut på tur?

    I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

    Ta også en titt i Din Reiseguide og Skiguiden og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv og skrive reisebrev. Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her.