Geishafeber i Kyoto

Filmen Memoirs of a Geisha trekker turistene til Japan. Historien er lagt til Kyoto, som er full av vakre templer og bygninger. Men ikke alle japanere er så begeistret for filmen.

<i>Foto: Sony Pictures</i> Foto: Sony Pictures
Foto: Sony Pictures Foto: Sony Pictures Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filmen er basert på boken til den amerikanske forfatteren Arthur Golden, som gjorde stor suksess over store deler av verden da den kom ut i 1997. Men i Japan fikk boken en ganske lunken mottakelse. For hva vet vel en amerikaner om geishaenes liv?

Golden selv sier han har basert romanen på samtaler med en ekte japansk geisha. Selv har han studert japansk kunst og historie. Men det er ikke bare Goldens nasjonalitet som gjør japanere en smule skeptiske til både boken og filmen. Filmen er nemlig produsert av amerikanske Sony Pictures, og alle de tre hovedrolleinnehaverne er kinesiske.

 Foto: Japan-guide.com
Foto: Japan-guide.com Vis mer


Begrunnelsen for dette var at Japan ikke har internasjonalt kjente skuespillere, i motsetning til Kina. I filmen spiller Ziyi Zhang og Michelle Yeoh fra blant annet Krypende Tiger, Flygende Drage, og Gong Li fra Farvel, min konkubine.

Historisk by

Uansett har filmen skapt en økende interesse for Japan, og særlig Kyoto. Kyoto var Japans hovedstad og keiserens hovedsete fra 795 til 1898. Det har satt sitt preg på byen i form av templer og staselige bygninger. På grunn av alle de historiske bygningene slapp Kyoto unna amerikanernes bombeangrep under 2. verdenskrig. Det kan turistene glede seg over i dag.

Foto:Japan-guide.com
Foto:Japan-guide.com Vis mer


Det er i Pontocho du kanskje får øye på en geisha. Dette er en smal gate der tehus og restuaranter ligger på rekke og rad, med lysende lanterner over inngangsdørene. I dag er geishaene kjente artister og kunstnere, og regnes som eksperter på tradisjonell japansk musikk og dans.

Kyoto har en rekke flotte museer hvor du kan se japansk kunst og antikviteter. Keiserpalasset er bare åpent for publikum fem dager i året, utenom dette må du søke om tillatelse til å besøke det. Har du ikke tid til å ordne dette, kan du rusle rundt i parken som ligger rundt palasset. På Gekkeikan Okura, sakemuseet, får du se hvordan saken ble laget før i tiden, og også smake litt av det sterke risbrennevinet. I Kyoto er flere gamle tradisjonelle hus er bevarte og åpne for publikum.

Se mer på Kyotos nettside.

>> Her er DinSide Reises Japan-arkiver

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!