Gatekunst eller forsøpling?

Se spraymalernes bilder fra hele verden.

Publisert
Sist oppdatert

Definisjoner fra Norsk Språkråd:

 • GRAFFITI: graffit'i m1 (it., fl av graffito) ord, tegning som er skrevet el. risset inn på en hard overflate, særlig på en vegg, veggskribleri, veggskrift
 • TAGGE: lage merke, signatur med spraymaling på vegger, offentlige transportmidler o. l.

 • Graffiti og tagging. To utskjelte ord.

  Noen mener det er kunst på høyt plan, andre mener det er forsøpling og hærverk. Kommuner rundt om kring i landet har svært forskjellige oppfatninger om hvordan de skal forholde seg til den omdiskuterte spraymalingen. Bergen er en av de byene som ikke har kastet seg på bølgen av nulltoleranse mot graffiti.

  - Bergen har anerkjent at graffiti er viktig ungdomsuttrykk, det er spennende og vakkert , sier kulturdirektør i Bergen, Bjørn Holmvik.

  Han er ikke redd for at byens relativt liberale graffitipolitikk vil føre til mer tagging og hærverk.

  - Vi har ikke noe dokumentasjon på at det blir hverken mer eller mindre graffiti av dette, sier Holmvik, som legger til at det jobbes med å få flere graffitivegger i byen.

  Visste du at...

  Sprayflasken føyer seg inn sammen med blant annet ostehøvelen som en ekte norsk oppfinnelse. I 1927 fant nordmannen Erik Rotheim opp den i dag svært populære flasken. Rotheim holdt til i Alf Bjerckes lakkfabrikk, og naturlig nok ble de første flaskene brukt til å spraye lakk.


  Oslo kommune, på den annen side, har de siste årene lagt stor vekt på å stoppe både graffiti og tagging. Kommunen har en egen "Stopp Tagging"-kampanje, som slår både tagging og graffiti under ett og samme begrep.

  Kampanjen kritiserer bruk av offentlige graffitivegger som Oslo kommune mener fungerer som rekrutteringsteder og øvingsplasser for barn og unge. Les mer om Stopp Tagging-kampanjen her.

  Uansett om du liker det eller ikke, finnes graffiti og tagging de fleste steder i verden. DinSide har valgt ut et knippe graffitimotiver, hentet fra forskjellige land rundt omkring i verden.

  >> Se graffitibildene fra hele verden!

  Dette enorme grafittiverket er laget på en bygning i Frankrike.<br />
 Foto: Bildet er hentet fra nettsiden Art Crime
  Dette enorme grafittiverket er laget på en bygning i Frankrike.
  Foto: Bildet er hentet fra nettsiden Art Crime Vis mer


  Togtagging

  På grunn av de forskjellige reglene for graffiti er det vanskelig å si hvilke av verkene i vår bildespesial som er lovlige eller ulovlige. Likevel er det noen steder man bare vet at det ikke er lov å legge fra seg noen malingsflekker. Som på tog, for eksempel.

  Det anerkjente graffitinettstedet Art Crimes har en egen seksjon med hundrevis av bilder av nedsprayede tog. I følge nettsiden begynte trenden med å fargelegge tog i New York på 1970-tallet. Les mer om tagging og graffiti på nettsiden Art Crimes.

  Men hvorfor er det så populært å tegne og male på tog? Art Crimes skriver at toggraffiti har høy status fordi det er vanskelig å spraye tog og ta bilde av dem (siden togene stort sett er i bevegelse). Tog er stort sett godt bevoktede, så det er stor sjanse for å bli tatt på fersken. I tillegg er det en risikosport, og det finnes flere eksempler på folk som er blitt drept mens de har utført graffiti.

  GRAFFITI

  Bør graffiti forbys? (Avsluttet)
  Nei, graffiti er kunst(52%) 351
  Ja, graffiti er stygt(40%) 267
  Bryr meg ikke(8%) 54
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Også i Norge

  Togtagging forekommer også her til lands. På nettet finnes det flere bilder og filmer av taggere som helt ulovlig sprayer ned togvogner. Her finner du blant annet en såkalt skrytevideo av noen som ikke synes de røde togvognene er fargerike nok.

 • Se videoen her

  DinSide ringte NSB for å finne ut hvor mye penger selskapet bruker på å fjerne graffiti og tagging fra togene sine. Vi ble blankt avvist:

  - Vi har tall på det, men vi vil ikke si noe om det, sier NSBs pressekontakt.

  - Hvorfor ikke?

  - For vi vet at et hvert oppslag av tagging bidrar til mer tagging. Utover det har jeg ingenting mer å kommentere, sier han.

 • Bildespesial: graffiti verden rundt
 • Video: Sprayer ned tog i Oslo

  Hva mener du om graffiti og tagging? Si din mening i kommentarfunksjonen nederst i denne artikkelen.

  Kilder: Norges forskningsråd, Graffiti.org, Stopp Tagging


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer