Gastronomisk rute gjennom Gudbrandsdalen

NYTELSE: Elgcarpaccio og kalvedans. Rypebryst og et glass knusktørr champagne. Norge har fått sin egen gourmetrute.>>> MMM: Gode gastronomiske adresser i Gudbrandsdalen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Middag hos Nordre Eker gård. Foto: Inga Holst
Middag hos Nordre Eker gård. Foto: Inga Holst Vis mer

Gastronomisk rute gjennom Gudbrandsdalen

  1. Sikksakk i matfatet


Kjører du på de svingete veiene i de knallgrønne dalførene i Gudbrandsdalen, skal du vite at mellom veikroer som serverer sørgelige kebaber og pommes frites, finnes et knippe etablissementer som strever med å kunne tilby verden mat som smaker av de store kjøkkenene - men med et snev av vidde, krekling og løpestikke.

Nyetableringer

Bønder og matprodusenter i Gudbrandsalen har organisert seg i Gudbrandsdalsmat BA. Her leverer 17 matprodusenter kjøtt, fisk, ost, krydder og grønnsaker til serveringssteder og utsalg i Gudbrandsdalen.

- Vi vil at Gudbrandsdalsmat skal bidra til å gi en mer helhetlig opplevelse av Gudbrandsdalen, sier Marianne Stensgård, styreleder i Gudbrandsdalen til DinSide.

Betingelsen for å bli med er at produktene og råvarene kommer fra Gudbrandsdalen, og ellers er godkjent for matvareproduksjon. Allerede nå står flere leverandører på døren og vil delta i organisasjonen, blant annet ønsker Brimisætra sine oster ut. Enda er det ikke mulig å kjøpe Gudbrandsdalsmat andre steder enn nettopp i Gudbrandsdalen.

Gårdshotell

Nordre Ekre Gård i Nedre Heidal var tingsted allerede i 1333, men i dag serveres det internasjonal cuisine tuftet på hva som finnes i dalen. Risen i den italienske risottoen er byttet ut med bygg, og forvandles til byggotto. Den søte skinken har fått melon og jordbærsalat som tilbehør. Det er odelsjenta Marit Ekre og ektemann Øyvind Johansen, som får det til å svinge.

- Vi ønsker å lage mat i krysningspunktet mellom det tradisjonelle og det internasjonale og moderne, sier Øyvind Johansen til DinSide.

I stuen i våningshuset på den gilde storgården trekkes det gjerne opp viner som matcher maten.

Gården ble omgjort til gårdshotell av Ekres far, som ifølge Johansen var mer opptatt av folk enn av kuene som gården huset tidligere. Og man ønsker å videreføre gårdsdriften. Flere gårder med serverings- og overnattingstilbud i området slår seg nå sammen for å markedsføre seg utad.

Gudbrandsdalstrend

Historie og kortreist mat later til å være en salgbar trend. Flere ønsker nå en ferie hvor man opplever lokalkultur og hvor man ikke setter så mange spor etter seg. Gudbrandsdalsforetakene glir inn i denne trenden. Da er det bare å vente på å se om gjestene strømmer til.

>>> MMM: Gode gastronomiske adresser i Gudbrandsdalen

MER AKTUELT REISESTOFF:

Luksusruta gjennom Katalonia

 Foto: Inga HOlst
Foto: Inga HOlst Vis mer


GUIDE: Vi har tatt slaraffenruta til de vakreste byene utenfor Barcelona. I Katalonias småbyer kan du feriere i elegant luksus.

Les mer

Himmeldansernes casino

 Foto: Inga Holst/privat, ikke til gjenbruk
Foto: Inga Holst/privat, ikke til gjenbruk Vis mer


USA: Indianere tjener milliarder av dollar på gambling. Og på å vise seg frem.

Les mer

Moro for deg, skadelig for miljøet

image: Gastronomisk rute gjennom Gudbrandsdalen


GOD TURISME: Turismen fører til forurensning, utbytting og til store inngrep. Nå skal Norge læres opp i god reiseskikk. Lær deg de grønne triksene

Les mer

Gullegg

 Foto: T. Rolf
Foto: T. Rolf Vis mer


KAVIAR: Russisk og iransk kaviar er blitt ulovlig vare. Men nå dekkes bordene i de finere etablissementer for økologisk kaviar. Se hvor du kan innta lovlige gullegg.

Les mer