Gambia - et stykke afrikansk vennlighet

Gambia er tilbake på charterkartet, og dermed er afrikaopplevelsen lett tilgjengelig. Se hva du kan vente deg. Av Haakon Stenersen

Chartermålet Gambia gir deg en smak av Afrika. Foto: Ving Norge
Chartermålet Gambia gir deg en smak av Afrika. Foto: Ving NorgeVis mer

Gambia er kanskje ikke det første landet som faller deg inn å reise til når du skal bestille en chartertur, men du burde absolutt vurdere å reise hit.

Gambia er kjent for sine vidstrakte strender og den mektige Gambiafloden, som bla. ble kjent etter dramatiseringen av tv-serien om Kunta Kinte for en del år tilbake. Det betyr at det vest-afrikanske landet kan by på opplevelser både for strandløven og den som vil oppleve afrikansk flora og fauna.

Gambia er tilbake på Vings charterkart etter å ha vært fraværende en tid. For deg som kan dra utenom høysesongen i julen og vinterferien, er prisene også svært gunstige. Du kan få tak i charterflybilletter til priser ned mot ett par tusen kroner. Legg på en tusenlapp til, og overnatting er inkludert. Flyturen fra Gardermoen går via Tenerife og tar mellom 7 og 8 timer.

Naturparadis

For naturinteresserte er det hovedsaklig Gambiafloden og nasjonaparkene som ligger langs den som er av interesse, men landet har også noen parker som ikke er tilknyttet floden, og som er verdt å få med seg. Dette gjelder bl.a. Abuko, som er landets minste reservat, og som ligger nær kysten der du finner de fleste hotellene. Bijilo-reservatet lenger sør på kysten er også verdt et besøk, og her kan du kombinere «jungel trekking» med ett bad i havet. Andre parker det er verdt å få med seg er Kiang West, Baobolong og Tumani Tenda camp.

En tur opp Gambiafloden er et must i Gambia, og bør kombineres med et par dager eller mer i Georgetown og da gjerne i en av jungel-lodgene som ligger litt utenfor byen (som vel egentlig er en stor landsby). Bird Safari Camp er en av jungel-lodgene i dette området, og ligger et par kilometer utenfor byen. Det er et sted som varmt kan anbefales for de som vil ha en støyfri tilværelse i naturen. Helt stille er det derimot ikke, for her kan høres en mengde insekter og fugler både dag og natt. Er du heldig vil du også høre brølene fra flodhester og diverse apekatter. I alt er det åtte bungalower. Sjekk www.hiddengambia.com for mer info.

Litt sør for byen ligger Gambiafloden nasjonalpark, som består av fem øyer, hvorav flere er bebodd av sjimpanser som er rehabilitert etter tid i fangenskap. De kan betraktes fra båt, men det er strengt forbudt å gå i land, da han sjimpansene kan være meget aggressive. Rundt øyene er det også en god del flodhester, som det er lurt å holde en viss avstand fra, samt krokodiller og en og annen hyene.

Over 560 forskjellige fuglearter er observert i dette lille landet, men for å finne mange av disse artene kreves det en rutinert guide. Flere større pattedyr kan også sees i de forskjellige parkene.

Det kan anbefales å ta noen dager helt sør på kysten, nær grensen til Casamance, Senegal utenfor landsbyen Kartong. Her kan du finne ett langt stykke strand helt for deg selv. Og er du heldig kan du bade med delfiner her.

Se bilder fra Gambia:

Chartermålet Gambia gir deg en smak av Afrika. Foto: Ving Norge
Hverdagslige aktiviteter i Gambia er eksotiske for oss nordmenn. Foto: Ving Norge
Fiske er en viktig næringsvei for mange gambiere. Foto: Haakon Stenersen
Klesvasken foregår på havna. Gambia er absolutt ikke noe velstående land. Foto: Haakon Stenersen
Fra gatebildet. Foto: Haakon Stenersen
Bare den nordlige veien langs Gambiafloden er asfaltert foreløpig. Foto: Haakon Stenersen
Gambiafloden byr på flotte naturopplevelser, men en god guide er viktig. Foto: Haakon Stenersen
Flodhesten ser hyggelig ut, men er faktisk en av Afrikas verstinger når det gjelder angrep. Foto: Haakon Stenersen
Sjimpansener som denne er reddet fra fangenskap, og lever nå i en naturpark. De er fortsatt ikke særlig glad i mennesker, naturlig nok. Foto: Haakon Stenersen
Det forventes at alle trår til i arbeidet, uansett alder. Foto: Haakon Stenersen
Spennende varer venter i Gambia. Det er viktig for lokalbefolkningen at turistene legger igjen penger. Foto: Ving Norge
Fargerike fiskebåter på stranda. Foto: Ving Norge
Du kan også finne helt øde strender i Gambia. Foto: Haakon Stenersen
En liten krabat som ikke er spesielt redd for mennesker. Foto: Haakon StenersenFakta om Gambia - klima, visum, tips og råd

Økoturisme

Har du råd, anbefales Sandele Eco Retreat som er en ny økologisk resort bygget opp på naturens premisser. Første trinn som består av fire store sirkelformete bungalower er nå ferdige. Som navnet tilsier, er dette et økologisk resort hvor bærekraftig utvikling og miljøet har første prioritet. Strøm fåes fra diverse solcellepaneler, toalettene er organiske, byggmaterialene er miljøvennlige og varmtvann fåes fra et egetutviklet system som bruker solen som oppvarmingskilde.

Nesten alle som jobber på stedet kommer fra den lokale landsbyen Kartong. Byggteknikken er hentet fra India, og med dette konseptet brukes det 60 prosent mindre sement. Yoga står sentralt, og stedet har egen yogainstruktør. Les mer om Sandele Eco Retreat i denne artikkelen fra den britiske avisen The Guardian.

Like ved Sandele finnes en reptilpark som er verdt turen for deg som liker slanger og andre krypdyr. I byen Kartong bør du få med deg Lemon fishart gallery, som kan by på en fin blanding av malerier, batikk og treskårene skulpturer. Stedet arrangerer også workshops.

Eksentrisk president

Den kontroversielle presidenten som ikke er spesielt pro-vestlig, er kjent for sine uttalelser om at han vil halshugge homofile og at han kan kurere aids, og i landsbyen han kommer fra har han fått laget sin egen dyrehage, bl.a ved å tømme andre parker for dyr,

Skulle du møte ham eller hans visepresident på veien slik jeg gjorde, så vær forbredt på at du eller din sjåfør vil måtte kjøre bilen i grøfta for å gi plass. Høytstående regjeringsmedlemmer trenger nemlig begge kjørefilene! Da kommer det gjerne en sivil politibil først, kjørende rett mot deg i din fil. Så da er det bare å kjøre ut av veien, og gi plass for VIPene. Her er det viktig å vise hvem som er sjef.

Livets rytme

Gambia har en rik musikkultur, og ofte vil du se og høre grupper av yngre menn som tar en jam-session med sine trommer, kalt jembe. Flere av nattklubbene på de forskjellige hotellene arrangerer konserter og andre typer kultur arrangementer/begivenheter. Nattlivet er rikt og pågår ut i de sene timer.

Alt i alt er sjansen stor for at du blir bitt av afrikabasillen etter en tur til Gambia. Og sjansen er stor for at du ønsker å komme tilbake.

Klesvasken foregår på havna. Gambia er absolutt ikke noe velstående land. Foto: Haakon Stenersen
Klesvasken foregår på havna. Gambia er absolutt ikke noe velstående land. Foto: Haakon Stenersen Vis mer


Fakta om Gambia - klima, visum, tips og råd