Galapagos: Fortidens paradis

EVENTYR: Det var her, blant kjempeskilpadder, blåføttede suler, iguanaer og pingviner, at Darwin klekket ut evolusjonsteorien. Det finnes ikke et sted i verden så spesielt som Galapagos. Bli med en tur til øyene, og se de flotte bildene!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
De blåføttede sulene, eller boobies på spansk, lever i par. Foto: Ida Andreassen og Jacob Holmboe Foto: Ida andreassen/Jacob Holmboe
De blåføttede sulene, eller boobies på spansk, lever i par. Foto: Ida Andreassen og Jacob Holmboe Foto: Ida andreassen/Jacob Holmboe Vis mer

Galapagos: Fortidens paradis

 1. Bilder fra Galapagos


Den lille gummibåten kjører gruppen av turister fra båten de bor på, og inn til en av øyene. Hvite sandstrender, kullsvarte klipper, turkist vann og knallblå himmel. Det ser ut som paradis.

- Det fantastiske med Galapagosøyene, er at det kryr av dyreliv der, og at de ikke er redde for mennesker. Du kommer helt innpå dem, sier Ida Andreassen.

Hun og kjæresten Jacob Holmboe var på en firedagers tur til øyene, som ligger i Stillehavet utenfor Ecuador.

Gummibåten kommer inn på grunna, og gruppen med turister går i land. Med seg har de guiden Javiér, som selv er fra øyene, og faktisk aldri har vært noe annet sted. Han har ikke engang vært på fastlandet, Ecuador, som øyene tilhører. Javier er utdannet naturalist, som betyr at han har studert økologi, evolusjon og biologi.
Han kan alt om de unike Galapagosøyene.

Besøkende spiser og sover på båter, og tar dagsturer inn til øyene. Foto: Ida Andreassen og Jacob Holmboe
Besøkende spiser og sover på båter, og tar dagsturer inn til øyene. Foto: Ida Andreassen og Jacob Holmboe Vis mer


På naturens premisser

Galapagosøyene er et eneste stort naturreservat, og det er strenge regler for hvordan besøkende skal oppføre seg. Det er ikke lov å tråkke utenfor de merkede stiene. Det er ikke lov å ta med noe til øyene, og heller ikke lov å ta noe derfra. Ikke så mye som et skjell, eller en stein. Menneskelig inngripen skal reduseres til det minimale.

De 16 turistene og Javier vandrer langs smale stier midt mellom sjøløver, suler med blå føtter, knallrøde krabber og iguanaer. Det er bare lov for grupper på maks 20 stykker å gå i land på øyene, så dette er så langt fra noen turistifisert utflukt som du kan komme. Ikke en eneste kiosk, søppelkasse eller reklameskilt forstyrrer den flotte naturen. De uredde og tillitsfulle dyra gir muligheten til å ta skikkelige nærbilder.

Pirater, kriminelle og norske hvalfangere

Dyrelivet på Galapagosøyene har fått oppleve hvor tankeløse og grusomme vi mennesker kan være. Da øya ble oppdaget i 1535 (tidligere hadde det bare vært uheldige forliste som hadde bodd - og dødd - på øyene), hadde dyre- og plantelivet fått utvikle seg i fred i millioner av år. Men med oppdagelsen fulgte flere hundre vonde år for Galapagos forsvarsløse dyr.

Galapagos' kjempeskilpadden er nærmest utryddet. Foto: Ida Andreassen og Jacob Holmboe
Galapagos' kjempeskilpadden er nærmest utryddet. Foto: Ida Andreassen og Jacob Holmboe Vis mer


Snart fant pirater ut at Galapagos var en perfekt base for å angripe handelsskip, og piratene drepte øyenes dyr, spesielt skilpaddene, over en lav sko. Øyene har også blitt brukt som fengsel for kriminelle. Senere har hvalfangere slått seg ned, blant annet prøvde norske hvalfangere å flytte hit i 1926, men de fleste ga opp etter tre år på grunn av de tøffe forholdene.

Jakter gris og geit

På 1800-tallet ble griser, geiter og esler innført, og sammen med andre fremmede elementer som maur, rotter og fremmede planter ødela de den unike økologien på øygruppa. I dag lever fortsatt ville griser og geiter på øyene. Målet er å få has på dem alle, så i stedet for vår elgjakt, drar øyboerne ut på grise- og geitejakt.

For det bor nemlig til sammen 17.000 mennekser på fire av de 19 øyene. Men i dag skjønner både Ecuadors myndigheter og innbyggerne hvor fantastiske øyene er, og hvor viktig det er å verne om naturen her.

>>Bildespesial: Se bildene fra Galapagos

Darwins tumleplass

Det var Charles Darwin som først åpnet folks øyne for dette. Han ankom øyene i 1835, og studerte dyrelivet. Med utgangspunkt i disse studiene lanserte han sin evolusjonsteori. Det enestående klimaet på Galapagos gjør at det finnes både tropiske og polare skapninger her. Dyra har spesialtilpasset seg de veldig forskjellige klimaene på øyene. Det er for eksempel liten tilgang til ferskvann, så dyra overlever på lite vann. Noen av dyreartene på Galapagosøyene finnes bare her.

- Det var en liten fugl som hadde skjønt at mennesker ofte hadde med seg vann. Hver gang vi tok opp en vannflaske, kom den flyvende og satt og tagg om å få litt. Men vi fikk streng beskjed om ikke å gi den noe. Dyra skal overleve på egenhånd, og ikke bli avhengige av mennesker, sier Ida.

I 1959 ble hele 97 prosent av det totale landarealet øyene utgjør, erklært som Galapagos Nature Park. Her skulle dyra få leve i fred. I 1978 ble Galapagos satt på Unescos naturarvliste. I dag kontrollerer Ecudaors myndigheter hvor mange som får bo på øya, og de har også tatt kontroll over eiendomsrettighetene.

Sårbare kjempeskilpadder

Det er to organisasjoner som har ansvaret for naturen på øyene: Galapagos National Park og Charles Darwins Researh Station. En av de mest truede artene er kjempeskilpadda Galapagos Giant Tortoise. Tidligere var den største trusselen mennesker som drepte dem for kjøttet og skallet, i dag er det rottene som er verst. De spiser opp eggene til skilpaddene. Charles Darwins Researh Station driver et viktig arbeid med å verne om kjempeskilpaddas reproduksjon. Mange frivillige kommer til øyene for å hjelpe til med dette arbeidet.

Dykk med skilpadder og iguanaer

Ida, Jacob og de andre turistene bor og spiser på båten som forankres ute i havet ved øyene. Natten brukes til å kjøre mellom øyene, som ligger ganske langt fra hverandre. Når gruppa ikke har gått i land for å studere dyrelivet, tilbringer de tiden med å dykke og snorkle i det klare vannet. Livet i havet er mangfoldig og fantastisk.

Haviguanaen dykker for å få tak i sjøgress å spise. Foto: Ida Andreassen og Jacob Holmboe Foto: Ida Andreassen/Jacob Holmboe
Haviguanaen dykker for å få tak i sjøgress å spise. Foto: Ida Andreassen og Jacob Holmboe Foto: Ida Andreassen/Jacob Holmboe Vis mer


- Når du ser ned i vannet, ser du store fargerike fisk, skilpadder, en rokk, og også hai. Men det er hammerhai, og de er ikke farlige for mennesker, sier Ida.

Har du dykkerlappen er Galapagos et flott sted å dra. De fleste av artene du du får se her, kan du finne andre steder også, men det er bare her du får sjansen til å dykke med haviguanaene, som tilbringer hele dagen i solsteiken for å varme seg opp til dykkingen ned i det kalde vannet for å spise sjøgress.

- Det som er spesielt med Galapagos, er det rike dyrelivet, det at du kan legge deg ned ved siden av sjøløvene uten at de blir redde og forsvinner. Ligger du helt stille på stranden, dukker kanskje også en spøkelseskrabbe frem fra gjemmestedet sitt. De er gjennomsiktig lyserosa og veldig sky, sier Ida.

- Men det morsomste er de boobie-fuglene (boobies=suler, red. anm.). De har en spesiell fløytelyd, og lever i par. Hannen er hele tiden opptatt med å finne forskjellige gaver å gi til hunnen - en stein eller en pinne, hva som helst.

- For de som er interessert i dyr og natur, er Galapagos et paradis.

Reglene på Galapagos:

 • Ikke forstyrr eller fjern planter, stein eller dyr.
 • Ikke ta med noe organisk materiale fra øy til øy.
 • Ikke rør dyrene, og ikke gi dem mat.
 • Ikke skrem eller jag dyra. Hold deg på stiene for å unngå erosjon og skader på vegetasjon.
 • Ikke kast søppel fra skipene. Ikke kjøp suvenirer laget av annet enn tre.
 • Ikke røyk på øyene.
 • >>Bildespesial: Se bildene fra Galapagos

  Mer info om Galapagos
  Galapagos.org
  Galapagos.com
  Discover Galapagos

  Ida Andreassen og Jacob Holmboe reiste rundt i Sør-Amerika i to måneder. Vi vil fortelle mer om turen deres til Titicacasjøen senere. De to besøkte også Machu Picchu. Les historien om deres Kappløp mot Machu Picchu.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!