Fylla landet rundt

Julebordsesongen er i gang, og DinSide har funnet ut hvilke byer som sannsynligvis har høyest promillenivå.

 Foto: Marcus Berguv
Foto: Marcus Berguv Vis mer


Stavanger har strenge spritregler, Ålesund har innbyggere som er glade i å gå på polet, og bergenserne har frekventert fyllearresten hyppig. Drikkemønsteret er ikke det samme landet rundt.

I den beryktede julebordssesongen er det ekstra aktuelt å se på nordmenns fyllevaner. Vi har plukket ut 14 byer rundt i landet, og funnet ut hvor mange Vinmonopol hver enkelt by har, og hvor mye polvare som selges. I tillegg har vi kikket på hvor mange steder som har skjenkebevillinger i de forskjellige byene, og når kranene på utestedene må stenges. I tillegg har vi fått tall på hvor mange som blir kastet i fyllearresten i løpet av året.

DinSide har tidligere skrevet om Forbes' kåring av de største fyllehølene i USA. I vår jakt etter Norges fylleby fant vi at det var vanskelig å kåre en promillevinner. Vi har likevel funnet at det er store forskjeller i drikkeregler og -vaner rundt omkring i landet.

Strenge i Stavanger, rause i Bodø

Alkoholloven i Norge åpner for at brennevin kan serveres på skjenkesteder med bevilling fram til midnatt. Øl og vin kan serveres til klokken ett om natten. Likevel kan kommunene bestemme egne regler for når alkoholskjenkingen skal slutte, så lenge det ikke er etter klokken tre om natten. Derfor stenges ikke ølkranene samtidig over hele landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

>> Sjekk skjenkereglene i 14 utvalgte byer her

Som du kan se av tabellen er det mange kommuner som lar utvalgte utesteder holde kranene åpne til klokken tre om natten. I Stavanger er det greit å servere øl og vin til klokken klinger tre ganger, men dersom utestedet selger sterkere saker, er reglene litt strengere. Stavanger har nemlig en egen særregel som sier at dersom et utested serverer brennevin må stedet stoppe skjenkingen klokken ett om natten, og stenge dørene en halvtime senere. Dette er i sterk kontrast til for eksempel reglene i Bodø, der steder med bevilling kan skjenke helt til klokken tre - uansett hvilken type alkohol som serveres.

Og det er ikke bare her kommunene har forskjellige regler. DinSide har tidligere skrevet om de forskjellige bøtene som følger dersom politiet fersker deg i for eksempel å drikke på offentlig sted.

>> Her er oversikten over fyllebøtene

Nachspiel bak lås og slå

De fleste liker vel å ende kvelden i en eller annen myk seng, men for noen er ikke det alltid tilfellet. Hittil i år har flere tusen mennesker endt kvelden i fengsel, fordi de har vært litt for harde på flaska. Bare i Drammensområdet er det gjort nesten tusen innsettelser i fyllearresten hittil i år.

Av de byene DinSide har sjekket, er det bergenserne som har endt hyppigst i fyllearresten i år. Over 1.800 innsettelser er gjort i vestlandsbyen i år, noe som tilsvarer hele 38% av alle innsettelsene i Bergen i det tidsrommet.

>> Sjekk hvor mange som er satt i fyllearresten hittil i år

Nordmenn i kamp om flaskene på svenske Systembolaget.
Nordmenn i kamp om flaskene på svenske Systembolaget. Vis mer


Ålesundere går mest på polet

Vinmonopolet offentliggjør stadig vekk hvor kjøpeglade nordmenn er på polutsalgene rundt omkring i landet. I 2005 økte polsalget med 4,9% sammenliknet med året før. I følge DinSides uhøytidlige oversikt, er det folk i Ålesund som kjøper mest alkohol per innbygger, mens folk i Kristiansund og Lillehammer følger hakk i hel.

For Fredrikstad er situasjonen helt annerledes. De kjøper relativt lite polvare per innbygger. Hva som er årsaken til dette er vanskelig å si, men det er nærliggende å anta at folk i Fredrikstad lettere lar seg friste til å dra til söta brors Systembolag i stedet for å bruke penger på Norges alkoholavgifter.

>> I disse byene selges det mest polvarer

Oslo på poltoppen

Naturlig nok er det Oslo som har flest polutsalg. I følge Vinmonopolet.no har hovedstaden 23 vinmonopol, mens Bergen kommer på andreplass med ni utsalg. En naturlig fordeling gitt folketallet.

>> Sjekk ut hvor mange vinmonopol som finnes i din by

De færreste vil vel ende kvelden slik. Foto: George Crux
De færreste vil vel ende kvelden slik. Foto: George Crux Vis mer