Det lønner seg å utvise måtehold foran flyreisen.<br />
Foto: Adam Hart-Davis/DHD Photo Gallery Foto: Adam Hart-Davis
Det lønner seg å utvise måtehold foran flyreisen.
Foto: Adam Hart-Davis/DHD Photo Gallery Foto: Adam Hart-DavisVis mer

Fylla fikk skylda

Paret fikk ikke reise på ferie fordi flykapteinen mente de var for fulle.

Paret skulle reise med Ving Norge til Santorini, og være der i to uker midt i juli. Ferien ble langt fra slik de hadde planlagt.

Fristende dråper

De fleste charterreisende er velkjent med lange og kjedelige timer i flyplassenes avgangshaller før avreise. Lett er det nok da, å la seg friste av Taxfree- butikkenes bugnende hyller og barenes fargerike tilbud. De reisende i denne saken hevder å ha drukket omkring halvannen pils hver før flyavgang. De innrømmer å ha fått beskjed om at de ikke burde drikke mer, og sier at de fulgte den oppfordringen. Likevel ble de nektet adgang til flyet ved avgang. Klagerne mener seg urettferdig behandlet, og krever å få tilbake pengene de betalte for billettene.

Synlig beruset

Reiseselskapets historie er en annen. Kundene kjøpte billettene samme dag som avreisen skulle skje. Arrangøren rådet dem da til ikke å drikke alkohol før flyavgang. Likevel var de synlig beruset ved innsjekking senere samme dag. Der fikk de beskjed om at de ikke burde drikke mer om de ønsket å være med flyet. Ifølge reiseselskapet ble denne oppfordringen ikke fulgt, og etter nok en advarsel ble de nektet ombordstigning av kapteinen.

Sikkerheten først

Reklamasjonsnemnda gir arrangøren rett i at de kan avvise reisende som man antar vil være til sjenanse for medreisende, eller som kan skape praktiske eller sikkerhetsmessige problemer for arrangøren. Nemnda betviler ikke at de reisende i denne saken var sterkt beruset ved ombordstigning. Da har flykapteinene både rett og plikt til å avvise dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Alminnelige vilkår for pakkereiser pkt. 7.2 kan de reisende ikke fremme krav vedrørende den del av reisen som ikke blir benyttet i slike tilfeller. Klagerne får ikke penger tilbake fra selskapet, og heller ikke etter behandlingen i nemnda.

Flere saker

Hver uke går DinSide gjennom saker som har vært oppe i Reklamasjonsnemnda for selskapsreiser. Hoteller er det vi klager mest på, i forbindelse med charterferier. Les om turistene som havnet på "hotellet fra helvete", med prostitusjon og møkk. Andre har også vært plaget med vonde odører under sitt ferieopphold. Hotellproblemer av et annet slag kan du få vite mer om i saken om de reisende som ble plassert på et hotell som lå et helt annet sted enn det de hadde bestilt.

Ut på tur?

I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. I charterdatabasen kan du raskt og enkelt lete deg frem til det som er tilgjengelig av feriereiser, og bestille med en gang.

Er du ikke sikker på hvor turen bør gå? Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her.