<b>ALKOHOLEN GJØR DEM VANSKELIG:</b> Berusede passasjerer utgjør en stor sikkerhetsrisiko på på flyplassen.  Foto: colourbox.com
ALKOHOLEN GJØR DEM VANSKELIG: Berusede passasjerer utgjør en stor sikkerhetsrisiko på på flyplassen. Foto: colourbox.comVis mer

Fulle flypassasjerer skaper trøbbel

Utgjør en sikkerhetsrisiko på europeiske flyplasser.

Fulle passasjerer utgjør en stor del av alvorlige hendelser hvor sikkerhetspersonalet på flyplassen må gripe inn. Det viser en ny analyse utført av EU-prosjektet BEMOSA (Behaviour Modelling for Security in Airports).

Nå skal en ny modell forbedre personalets håndtering av situasjonen, ifølge en pressemelding.

Flere aksjoner

Rapporten er basert på 360 intervjuer, som ble holdt på åtte forskjellige flyplasser i Europa. Der kom det frem at et flertall av aksjoner utført av sikkerhetspersonell er relatert til illegale gjenstander og tiltak mot bråkete passasjerer.

BEMOSA-forskerne samlet en liste basert på intervjuene, som viste ulike episoder hvor sikkerhetspersonale har måttet gripe inn.

Rapporten viste at 131 av alle de 369 rapporterte kritiske hendelsene, representerte en direkte trussel mot sikkerheten og kom fra passasjerer som hadde med seg forbudte varer som kniver, skytevåpen og ammunisjon. I 90 av de 369 tilfellene skyldtes hendelsen berusede eller meget urolige passasjerer.

Hensikten med BEMOSA-prosjektet er å øke sikkerheten på flyplassene. De skal skape en modell hvor sikkerhetspersonalet kan ta mer presise vurderinger av den reelle risikoen som den enkelte passasjeren utgjør. På denne måten kan de sikre en mer korrekt håndtering av situasjonen, øke sikkerheten og unngå falske alarmer.

Les også: Dyrt å være drittsekk i luften

Artikkelen fortsetter under annonsen

47 hendelser med uregjerlige passasjerer

Nylig skrev DinSide at Luftfartstilsynet registrerte 47 hendelser med uregjerlige passasjerer i norsk luftfart i 2011, hovedsakelig på rute- og charterflyging.

Passasjerer som er vanskelig å ha med å gjøre, kalles "uregjerlige passasjerer".

– Det handler i stor grad om passasjerer som nekter å følge instruksjon fra kabinbesetning om bord. Det var ingen alvorlige hendelser med slike passasjerer i fjor, men vi har registrert mindre personskade på kabinbesetning i 2011, også i året før. Alkohol er en faktor i mange av disse hendelsene, og vi ser at de internasjonale flygingene er mest utsatt, skriver Eirik Svare, seniorrådgiver i Luftfartstilsynet, i en epost til DinSide.

Les også: Dette stjeler folk på flyet

Norwegian-fly måtte mellomlande

I mai i fjor måtte blant annet et Norwegian-fly, som var på vei fra Oslo til Kypros, mellomlande i København for å kaste av noen passasjerer som laget kvalm på flyet.

– Passasjerene som ble kastet av i København, kan vente seg en anmeldelse og et erstatningskrav fra Norwegian. Vi regner nå på hva denne påtvungne mellomlandingen har medført av ekstrakostnader for oss, men det er ingen tvil om at det er snakk om et betydelig beløp. I tillegg er jo en slik hendelse uheldig for de andre passasjerene, uttalte Sandaker-Nielsen, i den forbindelse.

DinSide har tidligere skrevet at SAS for eksempel har opplevd at visse passasjerer gjentatte ganger har oppført seg slik at man har måttet gjennomføre ekstra mellomlandinger. Dette gir flyselskapet anledning til å nekte vedkommende transport ved senere anledning.

– Vi opererer ikke med svartelister, det har vi ikke lov til, men vi kan "… etter utøvelse av rimelig skjønn, nekte å befordre deg (…) dersom vi har gitt deg skriftlig underretning om at vi (…) ikke vil befordre deg på våre flyvninger", forklarte Johansen i SAS.