Full tenning i Spania

En herlig, fargerik og avsindig bråkete festival preger den spanske byen Valencia i disse dager.

Daglig kinaputtparty på Plaza Anyuntamiento. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

For deg med pyrotekniske behov som kun er tillatt på nyttårsaften, er Spanias tredje største by et perfekt sted i disse dager. I dette landet som er kjent for sine vannvittige festivaler, er Las Fallas i Valencia regnet som en av de aller ypperste. Tre millioner flammegale mennesker kommer til å fylle byens gater, og støynivået blir garantert ubeskrivelig høyt.

Flammefestivalen

Las Fallas betyr faktisk "brannene" på den lokale dialekten. Og flammer får du oppleve til gangs. Festivalen starter med produksjonen av enorme figurer i papp, gips og tre. De tegneserieaktige figurene er gjerne satiriske karikaturer av kjente mennesker og situasjoner. Lokale grupper og nabolag går sammen om å lage disse gigantene, som plasseres på nærmere 350 forskjellige steder i byen før festivalen. Det kan ta opptil seks måneder å lage figurene, som kan bli flere etasjer høye! Det blir nesten forferdelig å se de flotte kreasjonene, når man vet hva som venter dem…

Full fyr på lørdag

Fantastiske figurer i papp, gips og tre. Vis mer

Figurene får stå i fred til lørdagen (17. mars) – dagen som er kjent som La Crema. Tidlig på kvelden slippes unge menn med økser til. De kutter hull i statuene og fyller dem med fyrverkeri. Gatelysene slås av og menneskemengden starter å juble. Ved midnatt fyres alle figurene opp med gigantiske eksplosjoner, fyrverkeri og flammer som resultat. Kun én figur blir spart – ved avstemning. Den blir senere plassert på det lokale museet sammen med andre favoritter fra tidligere år.

Full fiesta

I dagene før La Crema, preges byen av fyrverkeri både dag og natt. Foruten figurer og flammer, flommer Valencia denne uken over av arrangementer. Du kan se tyrefekting (selvsagt), skjønnhetskonkurranser, parader, paellakonkurranser. Et av høydepunktene er den daglige mascletá: Nøyaktig klokken 14 på Plaza Anyuntamiento tennes enorme mengder av kinaputter. Støynivået er ubeskrivelig og bakken rister i nærmere ti minutter.

Billig ferie i siste liten?

Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.