Full fjelloversikt

Norske fjell er temaet for trebindsverket fra Gyldendal.

For første gang kan fjellgale nordmenn kaste seg over et helt leksikon om norske fjell og friluftsliv. Gjennom tre bind om Fjell-Norge, tar forfatterne Per Roger Lauritzen og Leif Ryvarden oss med fra myke daler i Agder til karrige fjell på Svalbard. Vi har tatt en kikk inn i deres fjellverden.

Mye nytt

Bøkene er gjennomillustrert.
Bøkene er gjennomillustrert. Vis mer

Selv om vi både har vært på Galdhøpiggen, gått Besseggen, teltet på Dovre og sett Trollveggen, må vi innrømme at vi ikke viste at norske fjell var så mangfoldige. Bøkene viser vei til 38 forskjellige fjellområder over hele landet. Velkjente storheter som Jotunheimen, Rondane og Trollheimen, får selskap av mindre kjente områder. Som nydøpte Skarvheimen (fra Finse til Fillefjell), ville sunnmørsalper i Tafjordfjellene og de merkelige fjellformasjonene på Helgelandskysten. Bøkene er gjennomillustrert med bilder fra alle årstider. Til hvert omtalte område følger det også med kart, tips om turkart og oversikt over områdets turisthytter.

Praktiske råd og nyttig lærdom

Bøkene gir mer enn en oversikt over den norske fjellheimen. Forfatterne velger å starte hver bok med praktiske tips for fjellvandrere og lærerike kapitler om den geologien, floraen og faunaen du møter i fjellet. Visste du for eksempel at de røde flekkene du kan se i vårsnøen, faktisk ikke er forurensning, men algevekst?

Forfatterne kommer med praktiske tips om ferdsel i fjellene.
Forfatterne kommer med praktiske tips om ferdsel i fjellene. Vis mer

For den som ikke vandrer i fjellet hvert år vil kapitlene med praktiske råd om hvordan kle seg, hvordan velge teltplass og hvordan avsløre skredfare være nyttig.

Litteratur og historie

For den som sjelden eller aldri tar fjellskoene fatt, er det likevel interessant lesing å finne. Forfatterne er rause med henvisninger til litteraturen, og knyter de forskjellige områdene opp mot både gammel og nyere historie. For eksempel om dikteren Sigbjørn Obstfelder med kone, som gikk seg vill på en noe overilet tur over Setesdalsheiene fra Bykle til Stavanger i august 1900.

Han selv stilte i lys dress, lave sko, grå filthatt og stivet skjorte, og i hånden en rull papir, i tilfelle inspirasjonen skulle komme over ham. Fruen hadde en tynn, utringet kjole, tynne skinnstøvler med høye hæler og en paraply i hånden. Små detaljer som frakk, lue, sekk, kart og proviant ble avskrevet på den manglende erfaringens konto og kom derfor ikke med! (...) Om morgenen den fjerde dagen regnet det verre enn før, og Obstfelder hadde nå nærmest gitt seg over. Det eneste han ytret den dagen, ifølge hans noe mer robuste kone, var: "Er det ikke skjønt å dø i slike omgivelser?"

De ble til sist reddet av en gjeterhund og hans herre som forbarmet seg over de fortapte og fikk buksert dem til Årdal.

Mye godt vær

Slike historier er krydder i bøker som de fleste med en smule interesse for fjellheimen vil ha interesse av å bla gjennom. Bøkene er gjennomillustrerte med bilder - mest av de store panoramaer - men også av de små detaljer. Vi hadde kanskje ønsket oss enda flere bilder av mer ekstraordinær kvalitet. Det helt spesielle lyset, de overraskende værfenomenene og de uvante vinklingene. Men for all del, bildene er gode og gir et utmerket inntrykk av variasjonen og særpreget i de forskjellige fjellområdene. Skal vi pirke litt, må vi vel si oss en smule forbauset over alt det gode været. Det er neppe representativt for forholdene den jevne fjellvandrer kan regne med å møte.

Bokfakta

Fjell-Norge fra Gyldendal Fakta, kan godt kjøpes hver for seg. De står seg imidlertid best sammen. Pris oppgitt hos Bokkilden er 399 per bind og 999 for de tre bøkene samlet. Forfattere er Per Roger Lauritzen og Leif Ryvarden. Førstemann er redaktør i Den Norske Turistforening, andremann er professor i mykologi (læren om sopp). Begge må beskrives som fjellvante, og har tidligere gitt ut bøker om friluftsliv og natur hver for seg.

Første bok - fra Ryfylke til Jotunheimen - tar for seg Ryfylke og Setesdalsheiene, Austheiene, Hardangervidda, Skarvheimen, Etnefjellene, Folgefonna, Stølsheimen og Jotunheimen.

Andre bok - fra Breheimen til Rondane - fokuserer på Skrim, Holleia - Vassfaret, Bjefjell og Vegglifjell, Norefjell, Gausdal, Vestfjell, fra Hedmark til Rondane, Rondane, Alvdal, Vestfjell, Femundsmarka, Romsdalen og Eikesdalen, Breheimen, Ålfotbreen, Nordfjord og Sunnfjord og Tafjordfjellene.

Siste bind - fra Trollheimen til Svalbard - beveger seg over Trollheimen, Sylane, Nord-Trøndelag, Børgefjell, Dovrefjell og Skrymtheimen, Helgeland, Brønnøy, Okstindan, Saltfjellet og Svartisen, Sulitjelmafjellene, Narvikfjellene, Hinnøya, Lofoten, Vesterålen, fjellene i Troms, Finnmarks vidder og fjell og Svalbard.

Ut på tur?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.