Full fart på festningen

Norges mest berømte festning etter Akershus? I år har det vært en hektisk forsøkssesong for organisert og fri turisme på Oscarsborg i Drøbaksundet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Man blir liten sammen med de gigantiske kanonene på Oscarsborg.
Man blir liten sammen med de gigantiske kanonene på Oscarsborg. Vis mer


Opera, konserter, barneteater, tunnelsafari, restaurant og kystgeitkommandoen. Det har vært noen av lokkemidlene som har trukket 50.000 av besøkende til Oscarsborg Festning i områdets første forsøkssesong som åpen turistattraksjon. Det betyr at den er inne blant landets 50 mest besøkte attraksjoner. Festingen ble åpnet for allmenheten 1. juni i år, og publikum har for første gang fått fortøye med egen båt i gjestehavnen eller benytte fergetilbud fra Drøbak i øst og Sætre i vest.

Oscarsborg Festningen inneholder et museum, men egentlig er hele anlegget et friluftsmuseum velegnet både for guidede visninger og egenregisserte besøk. Oscarsborg ligger under Nasjonale Festningsverk som har fått i oppdrag å forvalte festningsverk som ikke lenger skal benyttes av forsvaret.

 • Se bildene fra vår høsttur på Oscarsborg
 • 50.000 gjester er lite sammenlignet med landets mest populære attraksjoner - se hvem som har fått mest besøk i sommer.
 • Sommerarrangementer men helårsåpent

  Sommersesongen er avsluttet, men det er fortsatt mulig å ta ferge ut fra Drøbak. Båten koster 50 tur-retur for voksne og 25 tur-retur for barn, og går med jevn frekvens fra morgen til kveld hele uken. Det er ikke organiserte aktiviteter på Oscarsborg i vinterperioden, men du kan se deg om, spise middag og overnatte. Oscarsborg kurs- og konferansehotell satser også på å lokke til seg grupper ut over høsten og vinteren. Det er mulig for grupper å få omvisning og besøke museet.

  Havnebatteriet på Drøbaksiden av Søndre Kaholmen.
  Havnebatteriet på Drøbaksiden av Søndre Kaholmen. Vis mer


  Oscarsborg for barna

  Det er flere elementer ved Oscarsborg som bør tiltale de litt større barna. Kystgeitkommandoen er et sjarmerende tilskudd - geitene er utkalt til tjeneste for å holde vegetasjonen i sjakk på Søndre Kaholmen, og tar gjerne imot klappende besøk. På Nordre Kaholmen kan barn fra seks år prøve seg i en aktivitetsløype som skal geleide deltakerne til noen av øyas mest spennende steder. Unger fra fire til ti kan delta på tunnelsafari i de mange hemmelige rom og ganger som gjennomborer Søndre Kaholmen under festningen. Dessuten er dette et område egnet for uorganisert moro - fra kanonklatring til bading sommerstid.

  Restauranter og overnatting

  Oscarsborg har to restauranter, Forpleiningen og Offisersmessa. Førstnevnte holder åpent hver dag formiddag til kveld. Offisersmessa er en kveldsåpen restaurant med bar. Det er mulig å overnatte på Oscarsborg, enten i gjestehavna eller i rom i Elevsforelgningen (nyrenovert) og Befalsforlegningen (enkel standard).

  Fra holme til festning

  I det smale sundet mellom Drøbak og Hurum ligger Kaholmene. Her ble det bygget blokkhus i 1643 under Christian IV. På 1830-tallet ble det foreslått å bygge det som nå heter Oscarsborg. Festningen ligger på Søndre Kaholmen og stod ferdig i 1853. Den fikk navnet ved kong Oscar I's besøk på Kaholmen 23. august 1855. Her har siden både Oscar II, Haakon VII, Olav V og Harald V vært på visitt, og du kan se kongenes signaturer malt i gull på steiner i Kongelunden like ved festningen.

  Oscarsborg var den mest moderne festnigen i sin tid, men ble allerede i 1864 regnet som foreldet, og ble utbygget med torpedobatteri i 1901. For de fleste nordmenn er festningen aller mest kjent for at det var kanonene her som senket det tyske krigsskipet Blücher 9. april 1940, noe som gjorde det mulig for kongen, stortinget og regjeringen å evakuere hovedstaden.

 • Se bildene fra vår høsttur på Oscarsborg
 • Ekstern lenke:

 • Oscarsborg på nett

 • 50.000 gjester er lite sammenlignet med landets mest populære attraksjoner - se hvem som har fått mest besøk i sommer.
 • Vakker utsikt - fra skyteskåret i en av festningsbunkersene.
  Vakker utsikt - fra skyteskåret i en av festningsbunkersene. Vis mer