Full bakteriekontroll

Montezumas hevn, Dehli belly, Rangoon runs... De alt for vanlige symptomene på at du har fått i deg feil mat er en av de minst ønskede ferieopplevelsene. Hvordan sikrer du magen på tur?


Det amerikanske helsemagasinet Men's Health har nylig publisert en oversikt over hvilke matvarer som er de "skitneste" - altså de du mest sannsynlig blir syk av å spise. Dataene er fra USA, og er ikke umiddelbart overførbare på norske forhold, men kan likevel være en grei guide for vern av feriemagen.

 • Spisetips - vern om feriemagen

 • Bakteriene - og hva de gjør

 • Noen av de mest risikable matvarene:

  1. Kylling
   I en test som nylig ble utført over hele USA ble 484 rå kyllingbroilere testet for bakterier. 42 prosent av de testede kyllingene var infisert med Campylobacter jejuni og 12 prosent med salmonella.
  2. Hygienisk? Vis mer


  3. Kjøttdeig
   USAs landbruksdepartement har testet 563 typer hamburgerkjøtt rundt omkring i USA. Funnene avslørte at 53 prosent av prøvene inneholdt clostridium, 30 prosent inneholdt stafylokokker og 12 prosent inneholdt listeria.
  4. Kalkunkjøttdeig
   Samme departement har også testet kjøttdeig av kalkunkjøtt. En av fire prøver inneholdt listeria, campylobacter, clostridium eller en kombinasjon av disse.
  5. Rå østers
   Ved Universitetet i Arizona har forskere studert østers. Funnene viser at ni prosent av disse inneholdt salmonella. Dessuten inneholdt alle østers fra Gulfkysten E. coli.
  6. Egg
   Matforgiftning knyttet til egg forårsaker hvert år 660.000 sykdomstilfeller og 300 dødsfall i USA. Salmonella er synderen.
  7. Cantaloupe
   Omkring en av 20 av denne melontypen kan inneholde både salmonella og shigella - sistnevnte er en bakterie som vanligvis overføres mellom mennesker.
  8. Fersken
   Insektmidler er den store faren ved å spise fersken. Tester gjort av amerikanske myndigheter viser rester av opptil ni forskjellige insektmidler. Epler blir forøvrig behandlet med enda flere slike midler, men ikke i så store mengder som fersken.
  9. Pass på at burgeren er skikkelig stekt og varm. Vis mer


  10. Ferdigpakket salat
   Mellom 1999 og 2002 var ferdigpakkede salater årsaken til 11 prosent av de rapporterte matforgiftningstilfellene i USA.
  11. Kjøttpålegg
   Kaldkuttet kjøtt (ikke røkt kjøttpålegg) gir høyrisiko for sykdommen listeriose.
  12. Sjalottløk
   Matvaremyndighetene i USA har testet amerikanskprodusert sjalottløk og har funnet at tre prosent av de testede varene inneholdt salmonella eller shigella.

 • Mer om turistdiare, og tips for å unngå denne plagen.