Turistene rømmer ferieparadiset Kusadasi. <i>Foto: Go Kusadasi</i>  Foto: Go Kusadasi
Turistene rømmer ferieparadiset Kusadasi. Foto: Go Kusadasi Foto: Go KusadasiVis mer

Fugleinfluensa i tyrkisk ferieparadis

Flere hundre fugler er funnet døde ved feriestedet Kusadasi i Tyrkia. Hele området er i karantene, og turistene avbestiller sommerens ferier.

Det er ferieparadiset Kusadasi, "fugleøya", som er blitt rammet av fulgeinfluensaen. Foreløpig er tre mennesker fra området lagt inn på sykehus, men det er ikke bekreftet om disse er smittet av det fryktede fugleinfluensaviruset. Både Kusadasi og området rundt er satt i karantene og alle fjørfe blir slaktet.

Kusadasi ligger like sør for Izmir, og er et populært feriemål for særlig briter, irer og tyskere. De avbestiller nå feriene hit på grunn av frykt for fugleinfluensaen.

Ingen norske reiseselskap arrangerer turer hit, men rett utenfor Kusadasi ligger den greske øya Samos, som er en populær ferieøy blant nordmenn.

Saga Solreiser og Ving har begge turer til Samos. Til sammen sender de 2.500 nordmenn til øya i løpet av sommeren. Foreløpig har ikke noen av selskapene mottatt noen avbestillinger.

- Det har vært litt rolig på Tyrkia-salget en ukes tid, men de siste par dagene har det tatt seg opp igjen. Så det virker som om folk tar dette med ro, sier Christian Grønli, direktør i My Travel (Saga Solreiser og Ving Reiser, red. anm.).

Fugleinfluensa i tyrkisk badeby

Hadde du reist til Kusadasi på ferie, på tross av fugleinfluensa- utbruddet? (Avsluttet)
Jeg hadde avbestilt(57%) 500
Jeg hadde reist(25%) 216
Jeg hadde bestemt meg nærmere avreisetidspunkt(18%) 155
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ingen fare for ferierende

Men burde vi egentlig det? DinSide kontaktet Folkehelseinstituttet (FHI) for å høre.

- Folkehelseinstituttet fraråder ikke reiser til områder med fugleinfluensa. Så langt er det ingen turister som er blitt smittet med fugleinfluensa i løpet av utbruddet som har pågått siden 2003 i Sørøst- Asia. Alle de lokale som er blitt smittet har hatt tett kontakt med syke eller døde fugler, sier Bjørn G. Iversen ved FHI.

Han henviser til instituttets nettside der det står: "Folkehelseinstituttet vurderer risikoen for reisende til områder med H5N1-fugleinfluensa som liten og anbefaler i dag ingen restriksjoner på slike reiser. Reisende trenger heller ingen vaksine. Men unngå kontakt med fjørfe."

Mer info om fugleinfluensaen:
Folkehelseinstituttet
Veterinærinstituttet