Frykter mer terror

Forskere frykter anslag fra al-Quaida-tilhengere.

Forskerne forventer ingen anslag slik man så i New York i fjor.<br />
<I>Foto: <A TARGET=\"_blank\" HREF=\"http://www.aviewoncities.com\">Aviewoncities.com</A>
Forskerne forventer ingen anslag slik man så i New York i fjor.
Foto: Aviewoncities.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke hendelser og funn i flere land tyder på at al-Quaida og nettverkets tilhengere i flere land, har planer om anslag i Vesten. Hvor stor er faren for at det skal komme nye anslag? Vi spurte førsteamanuensis ved institutt for sammenlignende politikk ved universitetet i Bergen, Jan Oscar Engene:

- Det mest sannsynlige er nok at sympatisører av al-Quaida aksjonerer, og jeg tror det er stor sannsynlighet for at noe skjer på dagen 11. september, sier Engene. – At det rettes hevnangrep mot muslimske organisasjoner på dagen, er også svært sannsynlig.

- Hvor og hvordan vil eventuelle angrep se ut?

- Terroren fungerer sånn at når man fokuserer på spesifikke mål, velges ett annet mål. Det er iverksatt mange tiltak som ivaretar flysikkerheten. Jeg ville ikke være redd for å fly, men være skeptisk til å ta tog i Sentral-Europa – England, Frankrike, Tyskland og Italia.

al-Quaidas-tilhengere

Også i Sverige trekker ekspertene frem faren for at al-Quaida-tilhengere skal aksjonere.

- Det er svært vanskelig å si noe bestemt om dette. Noe storangrep i al-Quaida-regi har jeg vanskeligheter med å se komme. Mindre tilhengergrupper som sympatiserer med ideologien, og som operer i mindre målestokk lokalt, er mer sannsynlig. Vi har jo den siste tiden sett flere grupper i flere land som har hatt planer, sier Magnus Norell, dr.philos og forsker med terrorisme som spesialfelt ved Totalforsvarets forskningsinstitut i Sverige.

Både Luftfartsverket og NSB har tatt sine forholdsregler:

- NSB har nær kontakt med overvåkningspolitiet. Alle ledere er bedt om å vise spesiell overvåkenhet den 11. september. Vi har også iverksatt særskilte forholdsregler, men vil av sikkerhetshensyn ikke si noe om hva disse består i, sier Audun Tjomsland, kommunikasjonsdirektør i NSB.

- Våre ansatte vil vise ekstra årvåkenhet i perioden rundt 11. september, men flypassasjerene vil neppe merke noe til dette.

- Mange av de ekstra sikkerhetstiltakene som ble innført etter 11. september i fjor, står fortsatt ved lag, sier Luftfartsverkets sikkerhetsdirektør Sverre Quale i en pressemelding.

Også politi og forsvar er i bereskap:
- Vi har etter den 11. september hatt skjerpet overvåkenhet og vakthold ved våre anlegg, sier Dag Aamoth, pressetalsmann ved forsvarets overkommando.

Tall fra Luftfartsverket viser at det i perioden januar til juli har vært en nedgang i passasjertrafikken til og fra utlandet på 7.3 prosent i forhold til samme periode i fjor.

Mer om 9/11 fra DinSide Reise

Ut på tur?

Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

  • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
  • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
  • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
  • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
  • Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!