Frivillig til fjerne land

2001 er FNs Frivillighetsår, til ære for de tusener som arbeider frivillig og gratis for den gode sak.

Rilito Povea (23) er for tiden på oppdrag i Kingston, Jamaica.<br />
<I>Foto: Fredskorpset.no</I>
Rilito Povea (23) er for tiden på oppdrag i Kingston, Jamaica.
Foto: Fredskorpset.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det høres kanskje fristende ut? Bytte arbeidskraft mot reise og opphold? Det finnes mange muligheter for deg som ønsker å prøve deg på frivillig arbeide. Enkelte former betyr at du kun får dekket opphold og mat, andre dekker også reisen. Enkelte tjenester gir også en liten lønning.

 • Hvordan går du frem? Mer om det her.
 • Vi har snakket med en av ungdommene som er i Røde Kors' tjeneste nå, Rilito Povea (23). Han er stasjonert i Kingston på Jamaica.

  Reiselysten er motivasjon

  Povea har vært opptatt av å reise helt siden han var liten, og har reist både i forbindelse med ferie, studier eller bare for å bo i andre land. Jamaica er det tiende landet han bor i, og han håper det blir flere.

  - Forutsetningene for at jeg skulle bli kjent med verden var gode. På grunn av min fars jobbsituasjon flyttet vi fra land til land. Da jeg omsider fikk slippe meg løs fra familiebåndene, så fortsatte jeg min vandring over landegrensene. Nå drives jeg av en lyst til å jobbe med bistand og humanitært arbeide, og internasjonale politiske utfordringer.

  Povea skal arbeide med organisasjonsutvikling, blant annet bidra til å styrke Jamaicas Røde Kors ute i distriktene. Det betyr særlig å fokusere på aktiviteter som engasjerer barn og unge opp til 25 år. HIV/AIDS-problematikken og omsorg for AIDS-syke er områder som prioriteres. Sykdommen utvikler seg raskt i aldersgruppen 14 til 25 i den Karibiske øynasjonen. Forøvrig fokuseres det på arbeide med utviklingshemmede og foreldreløse barn og unge.

  Fersk i faget

  Jamaica er kjent for sine strender, men det er også et svært fattig land med store sosiale problemer.
Foto: Islandjamaica.com
  Jamaica er kjent for sine strender, men det er også et svært fattig land med store sosiale problemer.
  Foto: Islandjamaica.com Vis mer
  [Ugjyldig objekt (NAV)]
  Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

  Povea har kun vært på Jamaica i et par uker, men oppholdet skal vare i ti måneder. Han deler en treromsleilighet med en annen Røde Kors arbeider, og bor i et fredelig område i New Kingston. Povea forteller at de får dekket både reise, vaksinasjonsutgifter og visautgifter, og at de i tillegg får lønn i et lønnstrinn som tilsvarer 150.000 kroner i året.

  - De første ukene har gått veldig sakte. Det er mye å sette seg inn i, og jeg trodde det skulle bli lettere å få oversikt over jobben jeg skal utføre.

  Arbeidslokalene ville neppe passert arbeidstilsynet hjemme, i følge Povea. De er varme og uten luftkjøling.

  - Jeg har vært kjempesliten etter en dag på jobb, særlig de første dagene da jeg ikke var bevisst på å få i meg mye væske, samtidig som jeg har hatt jetlag og prøvd å bli vant til klimaet.

  Nesten-ulykke

  Foreløpig har ikke de ferske Røde Kors arbeiderne hatt mange utrivelige opplevelser under oppholdet i Jamaicas voldelige hovedstad - med ett unntak.

  - Vi frontkolliderte nesten med en bil som prøvde å stikke av fra politiet.

  Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.