Friskt under fossene

Feriens friskeste dukkert tok vi under en foss i Agua Azul.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Første dag i Chiapas er brennende het. I turistbyen Palenque steker sola, og europeerne klarer knapt nok å oppholde seg i sola. I gatene er det fullt av gateselgere, sovende barn og noen tiggere. I butikkvinduene henger flådde kyllinger og stinker.

Agua Azul: Her vandrer du fra fossefall til fossefall. Foto: INGVILD KJØDE
Agua Azul: Her vandrer du fra fossefall til fossefall. Foto: INGVILD KJØDE Vis mer

Byen Palenque er ikke noe paradis, men et utgangspunkt for turister som vil besøke fossene eller ruinene i nærheten. Første dag skal vies til fossefall og friske bad. 62 kilometer sør for Palenque ligger nemlig Agua Azul. Her renner elven Rio Yax nedover fjellsiden, og byr på hele 500 fosser og mange kulper. Det er enkelt å finne busser eller minibusser som kan frakte deg til Agua Azul fra Palenque.

Farlige strømmer

Allerede på parkeringsplassen blir vi møtt av småbarn som vil passe på bilen mens den står parkert – i håp om en slant. Langs hele stien møter vi indianere som selger brød, frukt, øl eller suvenirer. Eller kanskje du vil kjøpe retten til å fotografere dem?

Du finner stille steder i Agua Azul. Foto: INGVILD KJØDE
Du finner stille steder i Agua Azul. Foto: INGVILD KJØDE Vis mer

Det myldrer av turister her, mest unge folk fra Europa. De fleste har med seg badetøy, og benytter sjansen til et friskt bad. Med 35 grader i lufta, høy luftfuktighet og masse mygg, er dette feriens friskeste dukkert! Vannet er blågrønt og fossene hvite – omgitt av store trær.

Går du langt nok opp langs stien kan du helt sikkert få en kulp for deg selv, men spørsmålet er om du tør. Jo lenger opp du går, jo færre turister er det. Til slutt møter vi et skilt som sier vi bør snu fordi faren for å bli ranet er så stor. En annen fare er de sterke strømmene i vannet. Er du en dårlig svømmer, bør du ikke bade her. Du bør uansett unngå å bade ved de største fossene. Her er strømmene sterke, og hvert år drukner flere turister ved Agua Azul.

Sov under fossefallet

Fossefall ved Misol- Ha. Foto: INGVILD KJØDE
Fossefall ved Misol- Ha. Foto: INGVILD KJØDE Vis mer

24 kilometer fra Palenque finner du Misol-Ha – en imponerende høy foss. Her kan du gå inn under fossefallet, og stå bak en hvit vegg av dalende vann. Leier du en av de billige hyttene ved fossen, kan du regne med å sovne og våkne til duren fra fossen. Det er deilig avslappende.

Gode svømmere kan bade under fossen, i en stor og rein dam. Det var ikke så mange som turte å bade her, men de som gjorde det, så ut til å kose seg stort.