Friske råd mot kvalme bilturer

Mange barn blir bilsyke - her er noen av tipsene som kan hjelpe.

På bilferie bestemmer man tempo og retning selv, og det er fristende med små barn på lasset. Men om ungene blir bilsyke, er det ikke like moro lenger.
På bilferie bestemmer man tempo og retning selv, og det er fristende med små barn på lasset. Men om ungene blir bilsyke, er det ikke like moro lenger. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Bilsyke barn og ferie på fire hjul går dårlig sammen. Men det finnes lure tips og god hjelp å få. Her er noen av de beste rådene vi har funnet. Husk at det er bedre forebygge, enn å bøte på problemet etter at kvalme og oppkast er et faktum.

 • Har du andre smarte tips? Del dem med andre i diskusjonen under.

 • Hva er grunnen til at noen blir bilsyke?

 • Overlevelsesguide for bilferie med familien.
 • Forberedelser

  Ikke la barna få for mye mat, men sats heller ikke på å reise på tom mage. Spesielt bør tungt fordøyelig og fet mat unngås. Det er også lurt å holde seg unna søtsaker før avreise. Sure drikker og melkeprodukter er heller ikke bra for reisemagen. Kjeks, småkaker og lignende er velegnet som førreisemat. Som drikke til anbefales vann eller søtt mineralvann og sportsdrikker. Å reise mens barna sover er en fordel. Man blir ikke reisesyk i søvne.

  Vil du bruke medisiner mot reisesyke, bør de inntas før avreise. Mer om det senere i artikkelen.

  Utsyn

  La barna sitte slik at de ser ut. Sitter junior i barnesete er det viktig å tenke på plassering. Også småbarn blir bilsyke, og har hjelp av å se verden utenfor bilen. Det er smart å få barna til å se ut og frem. Leker som går ut på å se etter andre biler, ting ved veien etc. kan være til hjelp. Har barna lett for å bli bilsyke, bør de ikke lese, tegne eller spille spill underveis. Sitter barna baklengs, har de også lettere for å bli syke.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Bevegelse

  Svinger og humper er ikke godt for bilsyke barn.
  Svinger og humper er ikke godt for bilsyke barn. Vis mer

  Bevegelse er problemet. Derfor bør barna få oppholde seg der det er minst bevegelse, for eksempel foran i bilen. Har du et barn som lett blir bilsyk, bør barnet kanskje overta forsetet.

  Føreren bør tenke på kjørestilen med barn ombord. Myk kjøring uten kraftig akselerasjon og oppbremsing, skarpe svinger og mye helling er en fordel for å unngå bilsyke barn.

  Frisk luft

  Frisk luft virker også preventivt. Unngå sterke lukter og røyk i bilen. Hyppige stopp med innlagt beinstrekk og kraftige drag av frisk luft har positiv effekt. Frisk luft som blåser i ansiktet er meget effektivt for å redusere kvalme. Åpne vinduet, selv om det er varmt.

  Føde underveis

  Tørr mat som kjeks og annet snacks er velegnet føde underveis. Hold barna unna melk og meieriprodukter underveis. Sure drikker er heller ikke bra for urolige mager. Forøvrig har vi fått tips om følgende:

 • Sitrondrops og kjeks med sitronsmak

 • Peppermynte

 • Mat med rikelig av karbohydrater

 • Mat som er dekket av salt, for eksempel salte kjeks.
 • Medisiner


  En velkjent naturmedisin er ingefær. Det finnes både naturlig og i kapsler, og tas inn en times tid før reisen. På apoteket kan du få reisesykemedisiner uten resept. De virker forebyggende ved å stabilisere balansenerven i øret, og må tas en til to timer før avreise. Bivirkninger er blant annet at man blir døsig. Peremesin og Postafen kan brukes av barn ned til ett år, Marzine og Trihistan kan brukes av barn ned til to år. Gjelder det mindre barn, skal du kontakte lege først.

  (Kilder: www.mozon.no og www.lommelegen.no)

 • Hvorfor blir noen bilsyke? Mer om det her.

 • Helse på reisen - flere friske reisetips finner du her.
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.