Fringe, folk og festival

Millitærparader, bokormer, folkemusikk, sekkepiper og rock'n roll. I august kliner Edinburgh til med en fargesprakende og enorm festival. I løpet av en liten måned skal den skotske byen gjennom hele fem festivaler. Et hot sted å dra, med andre ord. Her er oversikten:

Publisert
Sist oppdatert
Fringe, folk og festival

Fringe, folk og festival

  1. Kanonbillig til Skottland


Mannfolk i skjørt, whisky og sekkepiper. En porsjon haggis tilberedt i sauemage på en pittoresk, liten pub i en brosteinsbelagt sidegate, eller en rå Celtic-Rangers kamp. Vill, våt og vakker natur og et mekka for kunst, uteliv og musikk.

Stedet er Edinburgh. En kulisse for så vel Mel Gibsons Braveheart, med sine majestetiske slott, fjell, høysletter og bølgende åser, som Danny Boyles Trainspotting. Urbant, rått og pirrende. Det er simpelthen lett å bli sjarmert av Edinburgh. På avstand kan Skottlands hovedstad faktisk minne om en scene fra Harry Potter. Gammel slottsarkitektur går igjen i hele byen, og himmelen er ofte tung og grå. Edinburgh er, med sine snirklete, brolagte gater og smug, perfekt å gå på oppdagelsesferd i, gjerne med et eksemplar av den skotske dikteren Robert Burns under armen, og august er perfekt timing for en visitt. Da forandres nemlig byen til en fargesparkende festival for alle som elsker kultur, musikk, film, teater og stand-up. Dette er en av verdens største festivaler og går under navnet The Edinburgh Festival. Her er en oversikt over hva som skjer i byen denne måneden:

Illustrasjonsfoto. www.edfringe.com
Illustrasjonsfoto. www.edfringe.com Vis mer


Fringe

En av verdens største kunstfestivaler. Komedier, stand up, revyteater, barneunderholdning, dans, konserter, musikaler og opera. I løpet av disse tre ukene i august kan du velge mellom over 1.000 forskjellige forestillinger samt konserter innen klassisk, blues, jazz, worldmusic, folkemusikk, pop og tradisjonell musikk. Her er det åpent for alle, både på publikum- og forestillingsfronten. Ingen blir invitert til å opptre, og ingen får betalt for å være der. Festivalen kom i sin tid i stand som en motreaksjon på den første Edinburgh International Festival. Dette var i 1947, og i år er Fringe-festivalen den største under paraplyen The Edinburgh Festival.

Når: 8. til 30. august.

Fringe

Illustrasjonsfoto. www.edinburghfestivals.co.uk
Illustrasjonsfoto. www.edinburghfestivals.co.uk Vis mer


The International Festival

Edinburgh International festival blir gjerne referert til som den offisielle festivalen, for å skille den fra "rebelske" Fringe. På den originale festivalen, som for øvrig er like gammel som Fringe, kan du velge blant 180 forestillinger. Forestillinger innen drama, ballett, samtidsdans, samtidsmusikk fra Kina, India og Japan og tradisjonell musikk med mer. Mest populære arrangement er kanskje Bank of Scotlands fyrverkerikonsert. Spektakulært fyrverkeri akkompagnert av buldrende og dramatisk klassisk musikk.

Når: 15. august til 05. september.

Edinburgh International Festival

Edinburgh Castle er scene for Military Tattoo.
Foto: Jorge Tutor
Edinburgh Castle er scene for Military Tattoo.
Foto: Jorge Tutor Vis mer


The Military Tattoo

Skottlands millitære og ekstravagente festival kliner til i år for 55. gang med musikk, dans, parader, sekkepiper, flagrende kilt og trommer. Åstedet for underholdningen er flotte Edinburgh Castle, som troner på en høyde over byen. Her vil 9.000 publikummere la seg underholde hver kveld, av grupper fra land som India, Sør-Afrika, New Zealand og selvsagt også Storbritannia. Høydepunkter i år er Massed Pipes & Drums, Massed Highland Dancers, the Lone Piper og The Royal Air Force.

Når: 6. til 28. august.

The Military Tattoo

The International Book Festival

Et paradis for bokormer. Under denne festivalen står bøker i høysetet, og tenkere, filosofer, kjente og ukjente skribenter strømmer til for å holde foredrag, boksirkler og skriveverksted. I år kommer blant annet Tony Benn, Muriel Spark and Harry Potters' JK Rowling. Bokfestivalen er den yngste av edinburghfestivalene, kun 21 år gammel. Stedet er Charlotte Square Gardens, og evenementene teller over 650 i tallet. Festivalen har også aktiviteter for barn, blant annet pusleverksted, historiefortelling med mer.

Når:14. til 30. august.

The International Book Festival

Under filmfestivalen er det høy kjendisfaktor på den røde løperen.
Under filmfestivalen er det høy kjendisfaktor på den røde løperen. Vis mer


The International Film Festival

Regissør John Huston, kjent for blant annet Ridderfalken (The Maltese Falcon) fra 1941, sa dette om Edinburghs filmfestival: The only film festival worth a damn. Festivalen er også den viktigste filmbegivenheten i Storbritannia og er nå inne i sitt 58. år. Her kan du se filmer innen kategorier som animasjon, blackbox, britisk film, dokumentar, kortfilmer med mer. Er du heldig ser du også Sir Sean Connery, som har åpnet festivalen siden 1991, på den røde løperen utenfor Filmhouse, byens største kino. I år starter festivalen med The Motorcycle Diaries (Diarios de Motocicleta) fra den brasilianske regissøren Walter Salles, basert på Che Guevaras selvbiografi.

Når: 18. til 29. august.

The International Film Festival

Du kan risikere å fly tur/retur for under femhundrelappen når du suser av gårde. Les mer om billige reiser her.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer