Frihetsstatuen åpner igjen

Endelig kan du klatre til topps av dronningen av USA igjen.

Turister som reiser til New York vil endelig få mulighetene til å besøke kronen av USAs største ikon igjen. Nå skal nemlig toppetasjen på Frihetsgudinnen åpnes. Kronene ble stengt for turister på grunn av nasjonal sikkerhet etter terrorangrepet den 11. september 2001.

I tilegg til dette vil Department of the Interior investere 25 millioner dollar i å pusse opp Baggage and Dormitory Building på Ellis Island. Bygget ble satt opp i 1908 for å huse immigranter som ventet på videre behandling av myndighetene. Noe av pengene vil også gå til å reparere flere hundre meter av øyas nedslitte vegger mot havet.

Innsidetips til New York

Åpner på nasjonaldagen

Nå har du snart muligheten til å klatre til topps i gudinnen.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Nå har du snart muligheten til å klatre til topps i gudinnen. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


- 4. juli gir vi Amerika en spesiell gave. Vi inviterer igjen offentligheten til å feire vår store nasjon og det håpet og mulighetene det symboliserer å klatre opp i Frihetsgudinnens krone for en unik utsikt over havnen i New York, hvor forfedrene til millioner av amerikanske familier så "den nye verden", sa innenriksminister Ken Salazar i en pressemelding i forrige uke.

Se bilder fra New York her...

Tilgang til kronen vil bli begrenset til 10 mennesker om gangen, og de vil bli guidet av en vakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er bare tilgang til kronen gjennom en trang spiraltrapp med 168 trappetrinn. Den har lenge vært sett på som for farlig å holde åpen for offentligheten av myndighetene.

Nå vil de imidlertid heve rekkverkene i trappen og plassere vakter på forskjellige steder inne i selve Frihetsgudinnen for å opplyse besøkende og gi dem nyttig informasjon om bygningens symbolisme gjennom tidene.

- Statuen vil være åpen i to år, og så vil den stenge igjen for å få utbedret sikkerhet på et permanent nivå, fortalte Salazar.

Mer enn 40 prosent av amerikanske familier kan spore en slektning tilbake til Ellis Island som immigrant en eller annen gang i løpet av historien, fortalte innenriksministeren.